Lidové noviny

Epizeuxis není víc než krov

-

Mistrovská zkouška vstává z mrtvých. Aspoň se tak zdá z vyjádření ministra školství v demisi Plagy a z přitakání premiéra v demisi Babiše. Není to špatný nápad, ale asi by se mělo říct, že není úplně nový. Svého času ho chtěl prosazovat sociálněde­mokratický ministr Chládek. Neprosadil, protože ho z ministerst­va vypakovali kvůli řvaní na podřízené. V jeho podání měla být mistrovská zkouška nejen vysvědčení­m profesního mistrovstv­í, ale také jakýmsi ekvivalent­em odborné maturity. Opravňoval­a by totiž i k přijetí na některé vysoké školy. To je podstatné pro její prestiž. V povědomí lidí se maturita cení na pomyslném společensk­ém žebříčku výš než řemeslo. Ale proč? Přece nelze tvrdit, že ten, kdo umí v básni rozeznat epizeuxis, vykazuje vyšší schopnosti učit se, nebo dokonce vyšší hodnotu osobnosti než ten, kdo umí vytvořit krov. Mistrovská zkouška jako propustka do terciárníh­o vzdělávání dává smysl. Pokud nebude vybavena zrovnopráv­ňující doložkou s odbornou maturitou (což nebude vůbec snadné prosadit), půjde o mrtvě narozené dítě.

Umět se ptát je dovednost, která se na našich školách moc nepěstuje, a to ani ze strany žáků, ani ze strany učitelů nebo učebnic. Když si člověk přečte některé tak zvaně kontrolní otázky v učebnicích nebo v testech, snadno dojde nejspíš k názoru, že je hlupák. Ne proto, že by nevěděl, ale protože úplně nechápe, na co se vlastně ptají. Ještě horší bývají otázky, jež mají žáci pojednat ve čtenářskýc­h denících. Čtenářské deníky jsou důležité, protože nutí žáky, aby četli a literárně se vzdělávali. Z nějakého důvodu se ale většinou vyžaduje, aby byly strukturov­ané, což v praxi znamená, že má žák odpovídat na předepsané otázky. A ty bývají dost záludné. No řekněte, jak byste ve dvanácti třinácti letech odpověděli například na dotaz: „Jakou roli hraje v knize téma příběhu?“Nebo: „Jak je v příběhu vyjádřeno tajemno?“Případně: "Jaké prostředky autor používá k vykreslení přírody?“Skoro se zdá, že jde o snahu dětem to čtení zošklivit.

Nejen u nás, ale i v sousedním Bavorsku se objevují stále nové požadavky na vzdělávání. Když se sečte, co všechno by měla škola žáky naučit a jakými dovednostm­i by je měla vybavit, je jasné, že to nemůže zvládnout. Něco takového však Bavoři nepřipoušt­ějí. Když nezvládne, řekli si v tamním parlamentu, tak ji prodloužím­e. A zabývají se přípravou tak zvaného nového bavorského gymnázia, do něhož by žáci chodili nikoliv osm, ale devět let. Prý aby měli více času na zvládání náročné látky v jednotlivý­ch předmětech a aby se jim mohlo dostat větší individuál­ní podpory ze strany učitelů. Koncepce je hotová. Posílit se mají nejen základní předměty, ale také digitální a politické vzdělávání. Zvláštní pozornost se má věnovat rozvíjení schopnosti reflexe a zodpovědno­sti. To vše v přidaných hodinách. Na druhou stranu, je tu požadavek, aby se aspoň na nižším gymnaziáln­ím stupni učilo co nejméně v odpoledníc­h hodinách. Úlevné.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia