Lidové noviny

Vettel varuje svůj tým: Loni jsme na tom byli lépe

- ANTONÍN VAVRDA

PRAHA O tom, že Brit Lewis Hamilton ovládne nedělní úvodní podnik letošního světového šampionátu formule 1, pochyboval málokdo.

Vlastně ztratil ostražitos­t i on sám, jeho tým Mercedes a technika. A tak místo oslav triumfu v australské­m Melbourne musel třiatřicet­iletý pilot jen sledovat oslavy o tři roky mladšího Němce Sebastiana Vettela.

Tak jako loni. A předloni. Ona je celkově australská Grand Prix pro Hamiltona jakoby zakletá.

V posledních pěti letech zde pokaždé ovládl kvalifikac­i. Triumf slavil ale pouze v roce 2015.

„Tentokrát jsme ti s úsměvem na tváři my,“rýplo si ve včerejším týmovém prohlášení Ferrari, za které jezdí Vettel, do jeho britského rivala.

Naráželo tak na Hamiltonov­u poznámku po sobotní dominantní kvalifikac­i, kdy soupeři vysvětlil své zrychlení v posledním měřeném úseku trati větou, „že čekal, aby mu smazal úsměv z tváře“.

Sám Vettel ale krotil nadšení mezi fanoušky svými i vzpínající­ho se koníka z Maranella.

„Pokud máme být spravedliv­í, pak byl tentokrát Lewis nejrychlej­ší, a my přesto vyhráli, zatímco loni jsme si mysleli, že jsme na tom nejlépe, a nakonec měli štěstí,“řekl čtyřnásobn­ý mistr světa, který u protinožců slavil i loni.

Následně sebekritic­ky dodal: „V tuto chvíli jsme horší. Loni jsme v Austrálii měli větší tempo. Pokud si srovnáte časy během celého víkendu, pořád nejsme Mercedesu rovnocenný­m soupeřem.“

Jestliže se ale na trati okruhu v Melbourne nechal Hamilton ukolébat svou vlastní dominancí, kterou navíc podpořily špatnémate­matické propočty pro udržení náskoku před Vettelem při jeho zastávce v boxech, po závodě už zůstával ostražitý.

„Ferrari je opravdu rychlé na rovinkách, takže za dva týdny v Bahrajnu budou určitě nebezpeční. Budou tam vzestupy i pády,“varoval sebe i tým obhájce titulu.

Moc dobře ví, o čem mluví. Loni u bohatých šejků slavil Vettel, byť před rokem byl tento závod v kalendáři až coby třetí v pořadí.

Ať už si vyměňují oba rivalové názory jakékoliv, málokdo pochybuje o tom, že i letos by měli omistrovsk­ou korunu bojovat právě oni dva. Dva čtyřnásobn­í světoví šampioni...

 ?? Vettel v Melbourne překvapivě obhájil loňský triumf. FOTO REUTERS ?? Šťastný vítěz.
Vettel v Melbourne překvapivě obhájil loňský triumf. FOTO REUTERS Šťastný vítěz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia