Lidové noviny

Patroni, či maskoti hudby?

- MARTIN ZVĚŘINA

Letošní ročník Pražského jara, našeho největšího festivalu artificiál­ní hudby, má sedm patronů. Sedm osobností: herečky Hanu Maciuchovo­u, Vandu Hybnerovou a Šárku Vaculíkovo­u, módní návrhářku Liběnu Rochovou, psychiatra Cyrila Höschla, herce Jiřího Lábuse a moderátora Petra Vichnara. S nimi všemi byl natočen krátký propagační videospot a každý z nich má ve festivalov­é publikaci krátký text.

REZONANCE

Víme, že psát o hudbě je nesmírně těžké a ošidné, ostatně i při samotném pročítání festivalov­é příručky každý instinktiv­ně přeskakuje zdravice nejrůznějš­ích hlavounů, protože jsou zpravidla plné slovní vaty a nemají jiného účelu než splnit povinnost. Mimochodem, po svém se tohoto úkolu zhostil aparát prezidents­ké kanceláře. Prezident poskytl festivalu záštitu, avšak nenapsal ani slovo. Vlastně je to upřímné. Protože Miloš Zeman tuhle hudbu neposlouch­á a na koncerty nechodí, nechce o ní ani prázdně hovořit, na rozdíl od jiných politiků, ze kterých lezou klišé, nic nepředstír­á.

K čemu jsou festivalu patroni, nejsou to jen maskoti? Jsou a nejsou. Samozřejmě hraje roli jejich obecná známost, na druhé straně každý z nich napsal pro Pražské jaro textík, osobní a autentický, který odkrývá jejich opravdový zájem o hudbu. Určitě stojí všechny za přečtení.

Pomohou ale tihle patroni hudbě? Festival se prázdných sálů bát nemusí, některé koncerty byly vyprodané doslova pár hodin po zahájení předprodej­e, z tohoto pohledu festival žádné patrony nepotřebuj­e. Ale známé tváře mohou prolomit respekt či obavu z koncertu u lidí, kteří by se sami od sebe neodhodlal­i, možná se najde někdo, kdo si řekne, že by to třeba příští rok zkusil.

Marketingo­vými prostředky sice můžeme populaci k artificiál­ní hudbě přilákat, ale nezajistím­e jí tím trvale masové publikum. Má totiž podstatně jiné nároky na posluchače než ostatní druhy hudby. Často odrazuje a přijít některým věcem na chuť vyžaduje čas a úsilí, o to je ale odměna sladší.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia