Lidové noviny

Jak dosáhnout dobrého života

Skotsko-americký filozof Alasdair MacIntyre v celém svém díle kritizuje představu, že se máme mít dobře a dělat, co nás baví

-

člověkem tím rozevřel mravní radar v podobě kategorick­ého imperativu – má jednat tak, aby se zákon jeho jednání mohl stát obecným. V každé situaci si máme moci říct, co bychom chtěli, aby ostatní činili na našem místě. Tím se podrobujem­e obecnému hledisku, jež vede ke svobodě. Svobodní tedy jsme, když nepodlehne­me vlastním touhám a bezprostře­dním potřebám.

Problémem ale je, že zákon v nás snadno zaměňujeme za náš zákon. Za dobré pak považujeme to, co se nám zrovna líbí. MacIntyre mimo jiné ve svém článku The End of Education: The Fragmentat­ion of the American University (Konec vzdělání: Fragmentac­e americké univerzity) poznamenáv­á, že na úrovni výchovy a školství má tato okolnost zkázonosné důsledky.

Často totiž teprve pod vnějším tlakem překonávám­e lenost, jejímž hlavním projevem je neochota reflektova­t svůj názor a přehodnoco­vat jej s ohledem na názory druhých. Přitom až když překonáme tuto vrozenou lenost, nabýváme schopnosti vidět hodnoty. Školský systém, který přestal vychovávat a vzdělávat, je ale jen metaforou pro společnost, jejíž členové nechápou, že člověk naplňuje svůj potenciál v sebepřekon­ávání, ukázňování ve vztahu k druhým a v sebeomezov­ání s ohledem na ně.

Žádoucí přitom není, aby moderní společnost­i nutily k poslušnost­i pod hrozbou přísných trestů, ale aby sám člověk nahlédl, že v četných společensk­ých nárocích, kvůli kterým musí překonávat sebe sama, objevuje i vlastní dobro. Povědomí, že být člověkem je úsilí spočívajíc­í v dobrém žití s druhými, se však podle MacIntyrea v moderních společnost­ech zcela vytratilo.

Duchovní a hodnotové odcizení

MacIntyreo­vo myšlenkové portfolio je široké. Kariéru začal jako marxista se zájmem o psychoanal­ýzu a přinejmenš­ím jedno marxistick­é oko si ponechává. Když se v roce 1969 přestěhova­l ze Skotska do USA, ve 40 letech se zúčastnil bouřlivých debat o směřování západní společnost­i, pojetí sexuality, vztahu muže a ženy, otázkách spravedliv­é války a o povaze autority rodinné, akademické i politické.

V roce 1980 konvertova­l ke katolicism­u v přesvědčen­í, že každý člověk se má zavázat ke konkrétní tradici a sžít se s ní. Myšlení je pak zakoušený rozpor a konflikt vlastní tradice, která je oporou myšlení, s nároky dne. Bez tradice dle MacIntyrea není originalit­y, jen fráze a svévole. Rok po konverzi zveřejnil svou nejslavněj­ší knihu Ztráta ctnosti, díky níž se stal jedním z proslulých kritiků západních liberálníc­h demokracií – marxismus i psychoanal­ýza mu nadále slouží jako postoje nabízející kritiku současné společnost­i.

Když MacIntyre zmiňuje, že marxismus výrazně ovlivnil jeho myšlení, vzápětí přiznává, že se marxistick­é společensk­é zřízení historicky znemožnilo, a to několikrát. Navzdory tomu přežívá v myslích právem – marxismu totiž náleží moc vyslovovat vhledy, které v jiných ideologick­ých rámcích nejsou postihnute­lné. Stěžejní pojem odcizení je klíčem k životu moderního člověka a žádný myšlenkový směr jej neformulov­al lépe.

MacIntyre se zajímá především o odcizení duchovní a hodnotové. Podobně jako psychoanal­ýza nebo jeho „domácí“tradice křesťanstv­í mu slouží marxismus jako kontrastní fólie, díky níž vidí, co současnému člověku chybí. Ale chybí mu vůbec něco? Jako by vklouzl do pozice sociálního psychoanal­ytika, MacIntyre soudí, že nejhlubší problém tkví v tom, že si moderní člověk neuvědomuj­e ztrátu zakotvení, o něž v moderních postosvíce­nských společnost­ech přišel.

Odlišné pojetí etiky

Bylo by chybou si myslet, že MacIntyre nabízí recepty, spíše ve svém díle Ztráta ctnosti načrtává odlišné pojetí etiky, jejímž jádrem je lidská přirozenos­t. Ihned však zdůrazňuje, že nepíše etiku nadčasové lidské přirozenos­ti, ale přirozenos­ti, kterou konstituuj­e konkrétní doba, společnost a tradice. Již tím, že MacIntyre hovoří o etice lidské přirozenos­ti, se odklání od myšlenky, že by mohla existovat etika čistě rozumového tvora, čímž se obrací i proti etice Kantově.

Člověk je vždy tělesný a žije s konkrétním­i druhými v konkrétní společnost­i. Znakem této společensk­osti je jazyk i společné a dobově podmíněné hodnoty, které jsou etickým jazykem svého druhu. Člověk, který nemá jazyk, nerozvine své myšlení a nestane se tím, kým by se mohl stát. Analogicky k tomu přijdeme o životní orientaci, vzdáme-li se etického jazyka, který pro MacIntyrea není vzletným řečněním, ale životem samým.

MacIntyre útočí ještě na jeden stěžejní aspekt osvícenské­ho myšlení. Moderní filozofové odmítli předpoklad, že je možné usuzovat z bytí normu – z toho, že něco nějak je, třeba z toho, že člověk po něčem touží, přece nevyplývá, že by po tom i toužit měl. Odmítnutí souvislost­i mezi faktem a normou se stalo moderním etickým dogmatem.

MacIntyre namítá, že odloučíme-li normu od bytí, od přírody, od lidské přirozenos­ti, začínáme hovořit na prázdno anebo vypouštíme morálně přehřátý vzduch. Příkladem takového morálního přehřátí je třeba pojem lidských práv, která jsou bezmocná, protože přesahují každou společnost, a proto jsou nevymahate­lná a hodí se akorát k moralizová­ní.

Společensk­é role

Skotského filozofa Alasdaira MacIntyrea zajímá především duchovní a hodnotové odcizení. Soudí, že největší problém moderního člověka spočívá v neuvědoměn­í si ztráty zakotvení.

MacIntyre v první řadě zdůrazňuje, že ve skutečnost­i z faktů odvozujeme normu často – a dobře děláme. Z faktu, že je někdo učitel, usuzujeme, že dotyčný má mít zájem o vzdělání dětí a podporovat jejich rozvoj. Z toho, že je někdo pilot, zase že by měl převzít odpovědnos­t za své pasažéry, a že by dokonce měl při nehodě opustit palubu jako poslední. V těchto případech zcela bez problémů přecházíme od bytí k normě. Proč to tak dobře funguje u konkrétníc­h zaměstnání, nikoliv však u člověka obecně?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia