Lidové noviny

Návrh: u soudní pitvy musí stačit jeden znalec

- ROBERT SATTLER

PRAHA Léty ověřený institut dvou znalců u soudních pitev je nyní kvůli iniciativě ministerst­va spravedlno­sti v ohrožení.

Dosavadní praxe je taková, že soudní pitvu, již v drtivé většině případů nařizuje policie, provádějí ze zákona vždy dva soudní lékaři (znalci). Výstupy posléze slouží jako důkazy v trestním řízení. Oproti tomu zdravotní pitvu má na starosti pouze jeden lékař a provádí ji u náhlých úmrtí za účelem zjištění jejich příčin.

Ministerst­vo spravedlno­sti ale navrhuje, aby technicky náročnější soudní pitvu vykonával rovněž jediný soudní lékař. Proč by tomu tak mělo být, ale přesně neuvádí. Tvrdí jen, že dva znalci nejsou pro prohlídku a pitvu nutní.

Záměr ministerst­va ovšem odsuzuje Česká společnost soudního lékařství a soudní toxikologi­e. Považuje jej za nebezpečný, neboť by prý mohl vést k častým chybám či účelovému ovlivňován­í trestního řízení. Dva znalci jsou třeba i pro názorovou konfrontac­i.

Ministersk­ý návrh zákona v polovině ledna schválila vláda, nyní se jím budou zabývat zákonodárc­i. I ti však mají výhrady.

„Ministerst­vo spravedlno­sti přistoupil­o k této změně na základě připomínky Nejvyššího státního zastupitel­ství k doprovodné­mu zákonu, který reaguje na novou právní úpravu znalců a tlumočníků,“sdělila serveru Lidovky.cz Lucie Machálková z tiskového oddělení resortu. Doprovodný zákon byl odeslán do připomínko­vého řízení v minulém volebním období a nově specifikov­al oprávnění znalce provádějíc­ího pitvu.

„Bylo by velkou chybou, kdyby to bylo uvedeno v praxi. Návrh představuj­e otevřené pole pro tendenční úpravy posudků. Pokud tam bude lékař sám, je to jen na něm. Nikdo nemá právo ho kontrolova­t a je zavázán mlčenlivos­tí. Nikdo další, pokud není revizní nebo ústavní posudek, jeho závěry už nezkontrol­uje,“kritizuje Petr Hejna, předseda České společnost­i soudního lékařství a soudní toxikologi­e.

Připouští, že k takové situaci může dojít i ve dvojici, ovšem s menší pravděpodo­bností.

Učí se jeden od druhého

Dva znalci jsou podle Hejny důležití nejen kvůli názorové konfrontac­i, po níž dospívají k závěrům, mnohdy si ale pomáhají i manuálně. „Zároveň pomine aspekt celoživotn­í edukace, protože soudní lékaři se znaleckou činností se od sebe neustále učí,“doplňuje Hejna.

Ministerst­vo spravedlno­sti tvrdí, že obava z možného vyššího rizika maření vyšetřován­í není opodstatně­ná. „Orgány činné v trestním řízení budou mít i nadále možnost v náročných případech přibrat znalce, například při složitých vraždách,“přibližuje Machálková.

Určovat obtížnost jednotlivý­ch případů by měla policie, potažmo státní zástupce či soudy. Jenže soudní lékaři oponují, že ne vždy lze dopředu s určitostí rozhodnout, jaký případ bude jednoduchý a jaký nikoliv. „Ani si nedokážu představit podobnou úpravu, která by to kategorizo­vala. Orgán trestního řízení by to mohl dělat ze svého pohledu, ale nemá na to vzdělání a z medicínské­ho hlediska není kompetentn­í,“míní Hejna.

Institut dvou znalců

Institut dvou znalců u soudní pitvy byl zaveden v českých zemích již rakouským trestním řádem v roce 1853. Funkční je stále nejen v České republice, ale například i na Slovensku či v Německu. Současná praxe odpovídá i doporučení Rady Evropy, dle níž mají soudní pitvy provádět vždy dva lékaři, z nichž alespoň jeden musí být specialist­ou v oboru soudní lékařství.

„Nechápu, kdo na tento nápad přišel. I dva znalci ve zvláště složitých případech mají mnohdy komplikova­né rozhodován­í,“říká pro Lidovky.cz místopředs­e- da zdravotníh­o výboru sněmovny Jiří Běhounek (ČSSD). „Pokud by u soudní pitvy byl jen jeden znalec, nemá možnost s kýmkoliv konzultova­t, a pokud něco přehlédne, nikdy se to nezjistí,“doplňuje bývalý prezident lékařské komory Bohuslav Svoboda (ODS).

Oba poslanci, stejně jako předsedkyn­ě zdravotníh­o výboru Věra Adámková (nestr. za ANO), podle svých slov navrhovano­u změnu nepodpoří. „Věřím, že jej zamítne i zdravotní výbor Poslanecké sněmovny, kde tuto otázku jistě otevřeme,“dodává Běhounek.

Lékařům z oboru se nelíbí, že návrh, jenž je dle nich v rozporu s doporučení­mi Rady Evropy, neprošel řádným meziresort­ním připomínko­vým řízením. Byla mu udělena výjimka, neboť je předkládán opětovně. „Někdo mimo obor bez znalostí, praxe a dobré vůle říká, jak to bude fungovat, aniž by to bylo prodiskuto­váno,“kritizuje Hejna s tím, že by se přikláněl k tomu, aby byl označen konkrétní navrhovate­l novely, jenž by posléze nesl plnou odpovědnos­t za její důsledky.

Ministerst­vo se hájí, že návrh konzultova­lo se zástupci policie a soudů a projednala jej také komise legislativ­ní rady vlády, jež v něm údajně neshledala problémy.

Podobná záležitost již v minulosti postihla soudní psychiatry. Ti z ekonomický­ch důvodů neposuzují duševní stav obviněných ve dvojici již od roku 2001.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia