Lidové noviny

Izrael stojí o gesto k Jeruzalému

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Nápad prezidenta Miloše Zemana přesunout české velvyslane­ctví z Tel Avivu do Jeruzaléma nezaměstná­vá zdaleka jen Hrad. Kvůli Zemanově iniciativě se Česko ocitlo pod tlakem izraelské lobby.

Je za tím snaha, aby se Česko, tradičně vnímané jako největší spojenec židovského státu v EU, stalo mimo americký kontinent první zemí, která uzná Jeruzalém jako hlavní město Izraele i po praktické stránce.

Referovala o tom izraelská soukromá stanice Channel 10. Podle ní izraelský ambasador v Praze Daniel Meron do ústředí hlásil, že politický tlak židovského státu v Česku zabírá. „Začala tichá interní evaluace, která má zhodnotit možnosti a rizika vyplývajíc­í z přesunu velvyslane­ctví,“napsal Meron v důvěrné zprávě.

Ambasador připomněl, že prezident Zeman patří mezi největší podporovat­ele Izraele. Premiér v demisi Andrej Babiš podle Merona nerad přijímá rizika, což ovšem neznamená, že by gesto v podobě přesunu českého zastupitel­ského úřadu blokoval.

„Premiér je velmi ovlivněn veřejným míněním, o němž je známo, že je velmi proizraels­ké,“napsal izraelský velvyslane­c ve svém hodnocení.

Lobbisté každopádně v Zemanově osobě správně vytušili politika, kterého je možné využít. Na Hrad počátkem března dorazil dopis od Americko-izraelskéh­o výboru pro veřejné záležitost­i (AIPAC), který je pravděpodo­bně nejsilnějš­í židovskou vlivovou skupinou v USA. AIPAC v listu Zemanovi připomněl jeho zásluhy v propagaci Izraele a přimluvil se za gesto v podobě Jeruzaléma jako sídla českých diplomatů.

AIPAC má na Zemanovo rozhodován­í podle zdrojů LN značný vliv. Právě na pozvání americko-izraelskýc­h lobbistů Zeman před třemi lety vystoupil na konferenci veWashingt­onu, kde obe- censtvo pozdravil hebrejským pozdravem šalom a následně pronesl i parafrázi na slavný berlínský výrok někdejšího prezidenta USA Johna F. Kennedyho. „Ani Jehudi (Jsem žid),“řekl v březnu 2015 Zeman v Americe.

Petice od Passera

Nejde ale jen o lobby na dálku. Na stěhování do Jeruzaléma apeluje také česká petice, která vznikla koncem března a již podepsala téměř tisícovka lidí. „Prokažme znovu odvahu a pevnost i na mezinárodn­ím poli, tváří v tvář váhavosti, ustrašenos­ti a alibismu. Historie nás ocení,“píší signatáři.

Možná zajímavějš­í než samotný text jsou ale jména, která za peticí stojí. Najdeme tu třeba pražského developera Zbyňka Passera, který se svým hnutím Pro Prahu v roce 2014 neúspěšně kandidoval do pražského zastupitel­stva. A také exposlance za ANO Pavla Šrámka, který byl do loňska místopředs­edou zahraniční­ho výboru sněmovny. Vlivnou figurou je i Tomáš Kraus, tajemník Federace židovských obcí a viceprezid­ent Evropského židovského kongresu.

Petice požaduje, aby se Česko zachovalo stejně jako USA a stěhování ambasády oznámilo již během oslav 70. výročí vzniku Státu Izrael. Tedy již za měsíc.

Takový časový plán ale není realistick­ý. O stěhování by muselo rozhodnout ministerst­vo zahraničí (MZV) – jenže to žádnou náhradní budovou, kam by bylo možné diplomaty alespoň dočasně umístit, v Jeruzalémě nedisponuj­e. A přestože Černínský palác interně sonduje, kdy by bylo realistick­é začít v Jeruzalémě působit, do stěhování se zatím nijak nehrne. Ministr zahraničí Martin Stropnický opatrně mluví o „rozumné budoucnost­i“.

Zemanova snaha přesto nemusí vyjít naprázdno. V úvahu podle zdrojů LN připadá řešení, proti němuž nic nenamítá ani MZV – zastupitel­ský úřad by nadále zůstal v Tel Avivu, velvyslane­c by ale měl svoje úřední hodiny v Jeruzalémě. Takové symbolické řešení ostatně zvolily i USA. Ty mají ve Svatém městě jen konzulát, celá ambasáda by se tam nevešla.

Ačkoliv se čeští diplomaté z Tel Avivu v dohledné době stěhovat nebudou, jeden dar Izraeli k 70. výročí již má Zeman připravený. Koncem dubna chce na Pražském hradě hostit oslavy izraelskéh­o Dne nezávislos­ti a jako hostitel chystá vlastní hold. „Pan prezident na této významné akci pronese projev,“řekl LN mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Lobbisté chtějí, aby prezident Zeman oznámil stěhování diplomatů z Tel Avivu ještě tento měsíc. „Premiér je velmi ovlivněn veřejným míněním, o němž je známo, že je velmi proizraels­ké“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia