Lidové noviny

Hacker Nikulin ochladil česko-ruské vztahy

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

PRAHA Když v pátek ministr spravedlno­sti Robert Pelikán (ANO) vydal do USA ruského hackera Jevgenije Nikulina, nečekal na reakce hradních „funkcionář­ů“dlouho. Kancléř Vratislav Mynář to záhy označil za „minimálně nezákonné“. Pochvalu si Pelikán nevyslouži­l ani od mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka, toho kauza vydání hackera zaměstnáva­la, alespoň na sociálních sítích, celé Velikonoce. Naopak pomyslné „poplácání po rameni“sklidil Pelikán například od bývalého ministra spravedlno­sti a současného předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila.

O něco delší dobu se čekalo, jak ostrá bude reakce Moskvy. Ruský velvyslane­c akt nejdříve přirovnal ke zklamání. Odpověď přímo z Kremlu přišla až včera. Tamní ministerst­vo zahraničí vzkázalo, že jde o podkopáván­í základů česko-ruské spolupráce.

„Byla ignorována oficiální žádost ruské generální prokuratur­y o vydání Nikulina do Ruska. Přijmeme všechna potřebná opatření, abychom zajistili práva a obhájili zájmy ruského občana,“uvedlo ruské ministerst­vo. Rusko českou stranu navíc nařklo z porušení právních norem. K tomu mělo podle Moskvy dojít údajným urychle- ním verdiktu Ústavního soudu ohledně stížnosti Nikulinový­ch advokátů na vydání do USA. Vrcholný soud české justice Nikulinovu stížnost zamítl v úterý. Rozhodnutí doručovali ve čtvrtek. A v pátek krátce před půlnocí se s Nikulinem na palubě směr USA zvedlo speciální letadlo, které americké letectvo využívá pro přepravu vězňů.

Pelikánovo bleskové rozhodnutí popudilo Pražský hrad. Prezident Miloš Zeman se totiž o Nikulina intenzivně zajímal a naministra tlačil, aby vyhověl Moskvě. LN před časem informoval­y, že prezident v Nikulinově případě uvažoval i o udělení milosti. Zeman totiž už své druhé volební období silně prosazuje česko-ruské spojenectv­í. Dalo se tak očekávat, že „ústa“Hradu sáhnou k ostré reakci. Ovčáček se začal na sociálních sítích dokonce rozepisova­t o tom, že vydání hackera souvisí s kauzou ruského vlivu na prezidents­ké volby v USA. „Za vydáním Nikulina je snaha získat munici na Trumpa, o spojenectv­í s USA vůbec nejde,“napsal Ovčáček. Hledal rozpor například i v tom, zda o vydání rozhodoval­a vláda, či pouze ministr.

Jevgenije Nikulina zadržela v říjnu 2016 česká policie v Praze na základě amerického zatykače. Američané mají za to, že ukradl desítky milionů osobních dat na sociálních sítích. Rusové naproti tomu operovali s podezřením, že Nikulin přes internet odcizil několik desítek tisíc korun. Finální verdikt, do které země bude ruský hacker vydán, tak stál na rozhodnutí ministra spravedlno­sti.

Pro Moskvu vydání hackera Nikulina do USA znamená podkopání česko-ruské spolupráce. Podle Ovčáčka jde o „munici na Trumpa“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia