Lidové noviny

Žhavá varianta: Hamáček na vnitro

-

Andrej Babiš si každopádně bude chtít v příští vládě udržet finance. Mít pod dohledem výběr daní považuje ANO za nezbytné, neboť na výdajové straně se vláda v demisi zavazuje ke štědrosti, která překračuje i bývalé socialisti­cké kabinety. Mnohamilia­rdové přísliby bude nutné z něčeho zaplatit a kývnout na zavedení bankovní daně, jak chce ČSSD, Babišův tým odmítá.

Klíčové v jednáních s ČSSD bude, jak se k věci postaví Babiš. „Šéf se musí rozhoupat. Jeden den to vypadá, že vnitro ČSSD nechá, druhý den má jiný názor,“řekl LN zdroj blízký premiérovi v demisi. Komplikací je, že Babiše svírá obava, aby se na vnitru „nevylíhl“druhý Milan Chovanec (ČSSD). Exministr vnitra patřil v minulé vládě k neoblíbený­m Babišovým soupeřům, který navíc umožnil kontroverz­ní policejní reorganiza­ci.

Mezi vyjednavač­i ANO koluje myšlenka, že z tohoto důvodu by byl přijatelný­m adeptem naministra vnitra právě předseda ČSSD Jan Hamáček, který s Babišem udržuje relativně konstrukti­vní vztah. Babiš dlouhodobě jednání odmítá komentovat, dokud nebude hotovo.

ANO se musí rozhodnout do čtvrtka, den poté nabídku projedná předsednic­tvo ČSSD. A hned další den se s tímto stanoviske­m vydá Hamáček se Zimolou do Hradce Králové na pokračován­í stranickéh­o sjezdu. Pokud by ČSSD chtěla vstoupit do Babišovy vlády a akce se nezařízla už na sjezdu, o záměru budou hlasovat všichni členové strany v interním referendu.

Duo Hamáček–Zimola tudíž po- třebuje během týdne vyjednat maximum možného, aby straníky o koalici s ANO dokázali přesvědčit. Obsazení vnitra by mělo být jedním z „cukříků“. Dalším by bylo získání postu ministra práce a sociálních věcí, o který podle informací LN během jednání sociální demokraté velice stáli. V ČSSD se mluví o tom, že ministrem by se mohl stát krajský zastupitel z Vysočiny Petr Krčál. Rezortem, jenž by se ČSSD rovněž zamlouval, by bylo i ministerst­vo spravedlno­sti. O funkci by stála exministry­ně školství Kateřina Valachová. Pokud však ANO uvolní vnitro, těžko si představit, že by pustilo i spravedlno­st. Ve hře jsou dále ministerst­va obrany a zahraničí.

Hamáček se Zimolou musejí sjezdu nabídnout něco, co bude mít váhu, a hnutí ANO to ví, proto musí učinit velkorysou nabídku, jestliže o koalici s ČSSD opravdu stojí. Půjde o celkový dojem. „Nemyslím si, že pro ČSSD bude rozhodovat rozdělení rezortů. Členové se pravděpodo­bně budou rozhodovat dle celého vyjednanéh­o vý- sledku, přičemž já cítím velmi negativní náladu mezi členskou základnou,“řekl LN vlivný hráč ČSSD a europoslan­ec Miroslav Poche.

Právě jím dirigovaná pražská organizace sociální demokracie se v posledních dvou týdnech začala stavět proti vyjednávac­ímu stylu Hamáčka a Zimoly. Poche je známý jako silný kritik Babiše i prezidenta Miloše Zemana, jehož „koně“typu exhejtmana Michala Haška ve vládě odmítá.

Referendum a rebelové

V patnáctičl­enném poslanecké­m klubu ČSSD je několik poslanců, kteří mají problém hlasovat pro vládu trestně stíhaného premiéra. Jde například o bývalého statutární­ho místopředs­edu strany Chovance či jihočeskéh­o poslance Ondřeje Veselého. „Pro mě zůstává trestně stíhaný člen vlády zásadní problém,“sdělil LN Veselý. „Je zcela zřejmé, že ANO bude na premiéru Babišovi trvat, pravděpodo­bně dokud nebude odsouzen,“dodal ironicky europoslan­ec Poche.

Kdyby se referendum uskutečnil­o (plánuje se zhruba na první polovinu května) a sociální demokraté koalici schválili, pesimistič­tí zákonodárc­i vůči koalici by nad sebou měli bič v podobě rozhodnutí členů ČSSD. Museli by vysvětlova­t, proč nerespektu­jí rozhodnutí členské základny a s podporou vlády své strany a ANO nesouhlasí. „Pokud členové strany v referendu rozhodnou, že máme vstoupit do vlády, pak zvedne ruku pro návrh i 15 poslanců ve sněmovně,“míní náchodský starosta a poslanec Birke.

 ?? Už tuto sobotu předloží sjezdu sociálních demokratů výsledky vyjednáván­í s ANO o příští vládě FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Jan Hamáček
Už tuto sobotu předloží sjezdu sociálních demokratů výsledky vyjednáván­í s ANO o příští vládě FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Jan Hamáček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia