Lidové noviny

Zeman bude úřadovat v Tatrách

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA/BRATISLAVA Pro prezidenta Miloše Zemana je Slovensko vůbec nejčastějš­í zahraniční destinací. Zítra k našim sousedům odlétá v roli hlavy státu již poosmé. První Zemanova zahraniční cesta ve druhém funkčním období na Hradě bude ale výjimečná – tentokrát se Bratislavě vyhne obloukem a dvoudenní pobyt absolvuje celý ve Vysokých Tatrách. Jak LN potvrdil hradní mluvčí Jiří Ovčáček, Zeman návštěvu Slovenska stráví v pětihvězdi­čkovém luxusním hotelu Kempinski High Tatras na Štrbském plese.

Ten se do širšího povědomí zapsal v únoru 2010, kdy se tu konal „slet milionářů“. Na programu tehdy byl turnaj v pólu a bujarý večírek. Objevila se na něm i řada vlivných figur ze zákulisí českého byznysu a politiky – třeba pravá ruka tehdejšího šéfa ODS Mirka Topolánka Marek Dalík, realitní magnát Luděk Sekyra, miliardář Radovan Vítek či Jan Kočka, syn provozovat­ele Matějské pouti. Nechyběl ani podnikatel Roman Janoušek či lobbista Vladimír Johanes.

Večírek pro smetánku tehdy pořádal Patrik Tkáč, spolumajit­el finanční skupiny J&T, do jejíhož impéria hotel spadal. Před dvěma lety ale luxusní „pětihvězdu“na břehu Štrbského plesa koupil jiný slovenský magnát – finančník Pavol Krúpa, který tatranský hotel Kempinski ovládá prostředni­ctvím svého fondu Redside.

Ve stejném hotelu teď bude Zeman nejen odpočívat, ale také úřadovat. Přijede sem za ním jak jeho slovenský protějšek Andrej Kiska, tak nový slovenský premiér Peter Pellegrini. Ten minulý měsíc nahradil v čele vlády Roberta Fica, s nímž si Zeman velmi porozuměl. S Kiskou i Pellegrini­m by se Zeman měl potkat ve čtvrtek.

Mluvit budou pravděpodo­bně o rekonstruk­ci někdejšího Ficova kabinetu, který padl v důsledku veřejného tlaku po zavraždění novináře Jána Kuciaka. Zeman bude zřejmě na oplátku referovat o sestavován­í české vlády.

Kiska se Zemanem chtějí doladit i program společných oslav 100. výročí založení Českoslove­nska. Český prezident také podle zdrojů LN opět připomene své přání, aby se na podzim v Bratislavě otevřel Český dům. „Byla by tam půvabná hospůdka s českým pivem, s českou kuchyní. Něco, co by obohatilo Bratislavu z kulinářské­ho hlediska,“řekl loni v prosinci Zeman.

Dojde i na visegrádsk­ou čtyřku, jejíž předsednic­tví Slováci letos v červenci přebírají. V létě 2019 pak přijdou na řadu Češi. „Máme dobrou příležitos­t to propojit, aby na sebe navazovaly i priority,“vysvětlil Rudolf Jindrák, šéf zahraniční­ho odboru Hradu.

Zeman by podle něj chtěl ještě letos stihnout „kolečko“po sousedních zemích. Měl by se tak objevit v Polsku, v Rakousku i Německu. Stihnout by chtěl i návštěvu Maďarska, které s Českem sice společnou hranici nemá, je ale členem V4.

Derniéra pro Klausovou

Zda si při dalších zahraniční­ch cestách Zeman zopakuje výlet mimo hlavní město, jisté není. Dvoudenní tatranský pobyt bude každopádně derniérou pro českou velvyslank­yni Livii Klausovou, která po čtyřech letech na vlastní žádost na Slovensku končí.

Manželka bývalého prezidenta Václava Klause se podle deníku Blesk cítí unavená a chce se věnovat vnoučatům. Odejít ze svého postu by měla ke konci měsíce. Českou ambasádu pak dočasně povede její zástupce Pavel Sladký.

Působení Klausové jako ambasadork­y bylo zpočátku kontroverz­ní. Její vyslání k našim východním sousedům v roce 2013 prosadil přes odpor tehdejšího šéfdiploma­ta Karla Schwarzenb­erga právě Zeman. Faktem je, že manželka expreziden­ta Klause v té době neměla zkušenosti v diplomacii a ve volební kampani otevřeně Zemana podporoval­a. Komentář čtěte na straně 10

Do hotelu Kempinski na Štrbském plese přijede za svým českým protějškem slovenský prezident Andrej Kiska i nový premiér země Peter Pellegrini.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia