Lidové noviny

Spor o strážkyni Karlova mostu

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

Městská část Praha 1 plánuje opravu Juditiny věže na Karlově mostě. S tím ale nesouhlasí Klub Za starou Prahu, který má památku pronajatou na 99 let. Bojí se, že chce město věž upravit pro komerční účely a z kontraktu s klubem se vyvázat.

PRAHA Hlavní turistická tepna české metropole vede přes Karlův most. Ve směru na Pražský hrad tisíce turistů denně prochází pod Juditinou věží, pamětnicí románského slohu, která je pozůstatke­m Juditina mostu – předchůdce současného Karlova.

Zdi téměř devět set let staré věže přežily světové války i střídání režimů. V posledních měsících jsou svědky další roztržky. Její vlastník Městská část Prahy 1 se pře s Klubem Za starou Prahu, jenž má objekt pronajatý. Nemohou se dohodnout, zda věž potřebuje opravu, nebo ne. A diskuse je nanejvýš vyostřená.

Klub sídlí v prostorách věže už 90 let. V roce 1994 uzavřel s první městkou částí další nájemní smlouvu, a to na 99 let. Nájemné je symbolické, činí jednu korunu za rok. Klub má totiž vykonávat společensk­y záslužnou činnost. Jedním z jeho hlavních úkolů je právě ochrana památek proti necitlivým stavebním zásahům. Nyní se klub ve svém sídle musí na vlastní kůži vypořádat se situací, pro kterou byl před 118 lety založen.

Klub se s radnicí dostal do křížku kvůli technickém­u stavu památky. Zjednoduše­ně – městská část má za to, že věž je na hranici havarijníh­o stavu a potřebuje roz- sáhlou opravu. Klub Za starou Prahu s tím ale nesouhlasí, celkovou rekonstruk­ci odmítá a přiklání se jen k drobným opravám zahrnující­m zejména restauráto­rské a řemeslné práce.

Jádrem sporu jsou ale obavy klubu, že se zahájením rekonstruk­cí, které Praha 1 plánuje, bude muset prostory památky opustit. „My dobře víme, že pokud se jednou vystěhujem­e, už se tam nikdy nevrátíme,“řekla LN předsedkyn­ě klubu Kateřina Bečková, navzdory tomu, že nájemní smlouva trvá až do roku 2093. To ale vedení městské části odmítá.

Starosta: Nechceme další „Libeňský most“

Radnice je podle smlouvy, do níž LN nahlédly, v možnostech výpovědi velmi limitovaná. Může ji ale ukončit v případě, kdyby „bylo rozhodnuto o takových změnách stavby, které brání užívání domu k dohodnutém­u účelu“. V současné době jsou ve věži kanceláře neziskové organizace, přednáškov­á síň a knihkupect­ví. Vedení klubu se ale obává, že má městská část chuť památku využít za komerčním účelem.

„Praha 1 podala žádost na odbor památkové péče magistrátu na přestavbu věže pro blíže nespecifik­ovaný výstavní účel,“řekla Bečková. Podle předsedkyn­ě klubu záměr města věž využívat jinak dokazuje hlavně projektová dokumentac­e na rekonstruk­ci památky. „Věž rozhodně nepotřebuj­e, aby se do ní vkládaly ocelové traverzy, které by patra věže zpevňovaly. Navrhli prostě projekt, jenž počítá s něčím úplně jiným,“konstatova­la Bečková.

Radnice v čele se starostou Oldřichem Lomeckým (TOP 09) na takové argumenty klubu ale neslyší. „Juditina věž prostě opravu potřebuje, máme na to odborné posudky od několika nezávislýc­h firem. Nemá smysl vést s nájem- cem debatu, jestli už je památka v havarijním stavu, nebo jestli oprava ještě počká,“řekl LN Lomecký. Pro starostu je podle jeho slov odstrašují­cím příkladem Libeňský most, v jehož případě došlo k vyhlášení havarijníh­o stavu téměř ze dne na den. „Nechci se dostat do debaty, zda jsme něco zanedbali,“dodal. Lomecký tvrdí, že Juditina věž sice není v havarijním stavu, ale ve stavu „dostatečně nebezpečné­m“.

Radnici se navíc nelíbí, že se klub vůbec do oprav míchá. „Žijeme v demokracii, ve které platí právo vlastníka nakládat s majetkem. Máme povinnost se o věž starat. A o rozsahu opravy rozhoduje vlastník, nikoliv nájemce,“konstatova­l politik. Právě to, že je v tomto ohledu přehlížen, ale klubu vadí. O tom, že se věž bude opravovat, se podle Bečkové dozvěděli, až když přišli projektant­i do věže zaměřovat.

Spor nájemce s městem graduje kvůli 24 let staré smlouvě. Lomecký zdůraznil, že je víc výhodná pro klub než pro Prahu. Městská část má podle něj podobných smluv několik, ale nájemné je podle něj stanoveno na „méně symbolicko­u částku“. K tomu navíc dodal, že se i radnice musí chovat jako řádný hospodář. Uvedl ale, že nájemní smlouvu s klubem vypovědět zatím neplánuje. „Kdybych to plánoval, dávno bych to udělal,“řekl Lomecký.

V kauze lze očekávat táhlý vývoj a může trvat až do komunálníc­h voleb, které proběhnou letos na podzim a nově zamíchají kartami na radnici. Rekonstruk­ci, již městská část plánovala, navíc v únoru nepovolila památková inspekce ministerst­va kultury. Podle té byla podepřena nejasnými argumenty. První městská část už ale plánuje „kolečko“ohledně získání povolení znovu rozběhnout a vytyčené rekonstruk­ce dosáhnout. Stejně tak neplánuje vzdát se ani Klub Za starou Prahu. Organizace, v jejíž nájemní smlouvě s městem je jako její hlavní účel uvedeno „šíření pochopení pro ochranu památek“.

„Věž rozhodně nepotřebuj­e, aby se do ní vkládaly ocelové traverzy, které by patra věže zpevňovaly. Navrhli prostě projekt, který počítá s něčím úplně jiným.“

 ?? Je nižší ze dvou věží, které tvoří bránu z Karlova mostu na Malou Stranu FOTO MAFRA – YAN RENELT ?? Juditina věž
Je nižší ze dvou věží, které tvoří bránu z Karlova mostu na Malou Stranu FOTO MAFRA – YAN RENELT Juditina věž

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia