Lidové noviny

Propadlý kryt vytvořil obří kráter

- PRAHA

školy propadl strop protiatomo­vého krytu. Nikdo uvnitř nebyl. Hasiči zajistili propadlý prostor páskou. Namísto dorazila pracovnice stavebního úřadu městské části, aby posoudila stav podloží a stanovila další postup. Informoval o tom mluvčí pražských hasičů Martina Kavka.

Hasičům asistovali i psovodi městské policie kvůli preventivn­ímu průzkumu krytu. Psi naštěstí nikoho v krytu nenašli, takže se incident obešel bez obětí.

Obří díru v zemi v ulici Bratří Venclíků ohlásil ráno muž, který tady mezi paneláky venčil psa.

Strop krytu na ploše zhruba čtyřikrát pět metrů se propadl do hloubky asi tří metrů.

„Bylo to na pozemku základní školy, nezjistili jsme, že by se v této souvislost­i dopustili něčeho protiprávn­ího,“řekl mluvčí Na Černém Mostě v Praze pražské policie Jan Daněk. Škola zřejmě ani nemohla porušit žádná bezpečnost­ní pravidla, když tam nikdo nevěděl, že se denně prochází po stropě starého protiatomo­vého krytu.

„Ani pan školník, ani vedení školy nemá potuchy o tom, že se na pozemku školy nachází tento kryt,“řekl velitel zásahu Petr Červenka České televizi.

Nejvíce krytů na území hlavní- ho města Prahy vzniklo v šedesátých letech. Dnes je jich podle webu hlavního města Prahy v evidenci přes 750, do kterých by se v případě potřeby vešlo 150 tisíc osob. Na seznamu krytů městské části Prahy 14 je 24 krytů, žádný z nich není ale v ulici Bratří Venclíků. Že škola o krytu vůbec nevěděla, je tedy možné. Více informací by měli mít hasiči k dispozici dnes. dom, čtk

Tři metry hluboká jáma vznikla na pozemku pražské základní školy. Že se pod jejich nohama nachází protiatomo­vý kryt, přitom ve škole nikdo nevěděl.

 ??  ??
 ?? Se propadl strop protiatomo­vého krytu, o němž doteď nikdo nevěděl. Nejvíce podobných zařízení se v hlavním městě budovalo zhruba před padesáti lety. Jestli neznámý prostor pod pozemkem základní školy vznikl právě tehdy, zatím není jasné. Oficiální seznam  ??
Se propadl strop protiatomo­vého krytu, o němž doteď nikdo nevěděl. Nejvíce podobných zařízení se v hlavním městě budovalo zhruba před padesáti lety. Jestli neznámý prostor pod pozemkem základní školy vznikl právě tehdy, zatím není jasné. Oficiální seznam

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia