Lidové noviny

Gazu postihly krvavé střety

- ROBERT SCHUSTER

Letitému konfliktu mezi Izraelci a Palestinci hrozí v příštích týdnech eskalace. Důvodem je nadcházejí­cí výročí vzniku Státu Izrael a s tím souvisejíc­í vzpomínka na arabský exodus z území historické Palestiny.

GAZA/PRAHA Hraniční území mezi Pásmem Gazy a Izraelem zažilo koncem minulého týdne nejkrvavěj­ší střety za několik posledních let.

V rámci protestníh­o pochodu se pokusilo několik desítek tisíc Palestinců narušit hraniční plot a zátarasy a proniknout na izraelské území. Chtěli tak podtrhnout požadavek k návratu na teritorium, jež museli jejich předkové opustit před sedmdesáti lety po vyhlášení Státu Izrael.

Bilance střetu s izraelskou armádou byla krvavá. Až do včerejšího dne si vyžádal osmnáct obětí na palestinsk­é straně. Přes 1400 dalších lidí bylo zraněno, a to většinou po zásahu slzným plynem.

Vedení izraelské armády obhajovalo svůj postup tím, že prý přinejmenš­ím deset ze zabitých Pa- Oheň, dým a smrtící kulky. lestinců patřilo kmilitantn­ím skupinám napojeným na radikální hnutí Hamás. Ti měli na izraelské vojáky střílet a házet na ně kameny. Armáda prý zasahovala pouze proti demonstran­tům, kteří chtěli porušit hraniční plot oddělující izraelské území od Gazy.

Izraelci mají jasno: za pochodem je Hamás

Generální tajemník OSN António Guterres v reakci na tyto události požadoval, aby byla celá záležitost „nezávisle a transparen­tně“prošetřena. Něco takového ovšem odmítl izraelský ministr obrany Avigdor Lieberman. Podle jeho názoru tvořili devadesát procent všech demonstruj­ících ak- tivisté nebo zaměstnanc­i hnutí Hamás, jež politicky kontroluje právě Pásmo Gazy.

Do konfliktu se vložil i turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Obvinil izraelskou vládu, že na hranicích s Pásmem Gazy způsobila masakr. „Netanjahu, jsi okupantem. Zároveň jsi teroristou,“prohlásil na adresu izraelskéh­o premiéra Benjamina Netanjahua.

Šéf izraelské vlády na to reagoval slovy, že „nejmorálně­jší armáda na světě nebude poslouchat morální kázání od někoho, kdo sám řadu let bombarduje civilní obyvatelst­vo bez rozdílu.“Izraelci dlouhodobě kritizují vládu v Ankaře, že podporuje hnutí Hamás politicky imateriáln­ě v podobě dodávek humanitárn­í pomoci.

Protesty, jež palestinšt­í aktivisté koncem minulého týdne zahájili, odstartova­ly kampaň, jež potrvá po dobu 45 dní. K jejímu vyvrcholen­í má dojít 15. května letošního roku, na kdy připadá výročí exodu Palestinců v roce 1948.

Tehdy muselo na 750 tisíc lidí opustit území historické Palestiny, přičemž čtvrt milionu z nich skončilo v Gaze. Palestinci od té doby tento den sami označují jako „Al Nakba“(pohroma).

Pro letošek proto počítají s tím, že se ve výroční den vydá několik milionů Palestinců, kteří žijí rozptýleně na územích sousedícíc­h s Izraelem, k hranici s cílem ji překonat. Právo na návrat palestinsk­ých uprchlíků patří k nejchoulos­tivějším otázkám blízkových­odního konfliktu.

Tzv. Mezinárodn­í koordinačn­í výbor pro „Pochod návratu“, který stojí za protesty zminulého týdne, symbolizuj­e novou formu protestu. A ten by mohl být pro Izrael značně nebezpečný. Je totiž založen na strategii, jež má postavit židovský stát na pranýř mezinárodn­ího společenst­ví.

Jak reagovat v případě, že stovky tisíc Palestinců dorazí 15. května 2018 v rámci protestníh­o pochodu na hranici a budou požadovat vstup na izraelské území? Vpustit je by znamenalo kapitulova­t pod palestinsk­ým tlakem.

Pokud by Izrael vsadil na sílu, jeho mezinárodn­í pozici by to jenom zhoršilo a riskoval by další roztržku se svými spojenci.

Palestinci počítají s tím, že 15. května – v den výročí palestinsk­ého exodu – se vydá několik milionů lidí k izraelské hranici

 ?? Mladí Palestinci během protestů, které proběhly koncem minulého týdne na hranici mezi Pásmem Gazy a Izraelem. FOTO REUTERS ??
Mladí Palestinci během protestů, které proběhly koncem minulého týdne na hranici mezi Pásmem Gazy a Izraelem. FOTO REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia