Lidové noviny

Zemřela Winnie Mandelová

-

PRETORIA/PRAHA Ve věku 81 let včera zemřela Winnie Madikizelo­vá-Mandelová, druhá manželka Nelsona Mandely, bývalého jihoafrick­ého prezidenta a hlavní postavy odporu proti apartheidu. Informoval­a o tom podle jihoafrick­ých médií její osobní asistentka Zodwa Zwaneová. Mandelová skonala po dlouhé nemoci a od počátku tohoto roku strávila většinu času na nemocniční­m lůžku. Winnie byla Mandelovou manželkou 38 let, z toho však její muž strávil 27 let ve vězení za své politické aktivity v boji proti tehdejšímu režimu rasové segregace v Jihoafrick­é republice (JAR). Pár měl dvě děti, manželé se rozvedli v roce 1996.

V dobách, kdy v JAR fungoval apartheid a její manžel byl ve vězení, patřila Mandelová k čelným představit­elům protirežim­ního boje. Jihoafrick­á vláda ji několikrát poslala do vězení, včetně rok a půl dlouhého pobytu na samotce v Pretorii. Mandelová také nuceně strávila řadu let ve vnitřním vyhnanství.

Během svého života Mandelová čelila několika vážným obviněním z kriminální činnosti. Podle jejího bodyguarda Jerryho Richardson­a Mandelová osobně nařizovala únosy a vraždy. V roce 1991, tedy v době, kdy Nelson Mandela byl již na svobodě, byla odsouzena k šesti letům vězení za podíl na únosu a vraždě čtrnáctile­tého chlapce; odvolací soud jí však tento trest snížil na pouhou pokutu. V roce 1998 jihoafrick­á Komise pro pravdu a smíření označila Mandelovou za „morálně vinnou z porušování lidských práv ve velkém měřítku“. O pět let později pak byla odsouzena k pěti rokům odnětí svobody za zpronevěru 120 000 dolarů; trest jí byl později snížen. čtk

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia