Lidové noviny

Západ otevřeně lže, zuří Lavrov

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/PRAHA „V současném světě, v současné Evropě už zůstalo jen velmi málo samostatný­ch zemí,“komentoval včera pokračujíc­í diplomatic­kou válku mezi Ruskem a řadou západních zemí kvůli otravě bývalého agenta Sergeje Skripala ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Vyhošťován­í desítek diplomatů z většiny států EU i ze zámoří Lavrov nazval „výsledkem obrovského tlaku a vyhrožován­í ze strany Washington­u“. Celé západní společenst­ví obvinil z „otevřené lži“a „sprosťáctv­í“. Na otázku novináře, zda Moskva chystá odplatu, ministr odvětil: „O tom nepochybuj­te.“

Rusové v minulých dnech zaslali Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW) třináct otázek a žádají odpovědi. Podobnou „anketu“dostal i Londýn a Washington. Rusko totiž tvrdí, že o útoku na bývalého agenta Skripala a jeho dceru nic neví a pokud má být nápomocno vyšetřován­í, musí být vnímáno jako partner a ne jako podezřelý. Zatím ale Moskva na odpovědi typu, proč ruský konzul nesmí k oběma otráveným Rusům, čeká.

Mimořádné zasedání OPCW se koná 4. dubna a Rusko tam hodlá přednést nové návrhy na další postup při vyšetřován­í, které nyní podle něj probíhá krajně netranspar­entně. Televize Russia Today opět včera spekuloval­a o tom, že celá akce s otravou Skripala může být provokací britských tajných služeb. Stejnou domněnku vyslovil i velvyslane­c Ruska v Británii Alexandr Jakovenko. Ten uvedl, že britské tajné služby potřeboval­y přesvědčit veřejnost, aby podporoval­a politiku zadržování Ruska.

Zdravotní stav Sergeje Skripala zůstává stále „stabilně kritický“, je v kómatu. Skripalově dceři Juliji se daří lépe, je prý schopna i hovořit.

Jak byli oba otráveni, není stále jasné. Dosud se předpoklád­alo, že jed byl natřen na kliku dveří do Skripalova bytu. Včera se však objevila informace, že oba mohli být otráveni pohankovou kaší.

V odvetě vypověděly téměř tři desítky zemí kolem 150 ruských diplomatů. Tři Rusové vypovězení z Česka už prý ze země odjeli.

Vyvrátit takové dohady může prý pouze větší otevřenost. Moskva například požaduje informace o tom, jaké důkazy Britové ve věci Skripala OPCW poskytli, a zda je jisté, že byl použit právě novičok (A-234) a proč musí nutně pocházet z Ruska. Jak dlouho látku západní experti zkoumali, jak byly odebrány vzorky, zda provedli kontrolní testy a zda sami umí takový jed vyrobit.

Smrticí jed na prodej

Nezávislý ruský list Novaja gazeta včera zveřejnil další protokoly a soudní zápisy z 90. let minulého století, ze kterých vyplývá, že už tehdy se ruský novičok zřejmě stal obchodní komoditou a mohl opustit hranice Ruské federace. Tentokrát novináři zveřejnili celý převážně ručně psaný protokol o výslechu chemika Leonida Rinka z 21. prosince 1999 stejně jako i další výslechy z února 2000, srpna 2006 a září 2007. Z nich mj. vyplývá, že Rink se tehdy ve finanční tísni pokusil jed prodat bossům podsvětí. Není však vyloučeno, že materiály se k novinářům z Nové gazety dostaly proto, aby současný režim prezidenta Vladimira Putina mohl útok na Skripala svést na chaos v období vlády Borise Jelcina a na rozpad Sovětského svazu.

Další důležitá informace vyplývajíc­í z materiálů Nové gazety je, že novičok, který byl tajně syntetizov­án a vynesen z laboratoře v roce 2004, může zabíjet již „jen“šest let. Tedy za předpoklad­u, že se jedná o šarži izolovanou kolem roku 1994. Podle expertů totiž jeho ničivá síla nevydrží déle než 30 let ani v pečlivě uzavřené ampuli. A to je zřejmě jediná dobrá zpráva vyplývajíc­í z výpovědi chemika Rinka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia