Lidové noviny

Bosorky, které diváky zmrazí

- LUBOŠ MAREČEK

Premiéra brněnské inscenace Čarodějky ze Salemu, kterou v Městském divadle Brno připravil Mikoláš Tyc, stvrdila několik věcí. Režisér umně podtrhnul mimořádné kvality nejhranějš­ího textu Artura Millera. Dále ukázal, že umí pracovat se stupňování­m vnitřního napětí. A navrch dal velký a také využitý prostor hercům. Tyc režijně neexhibova­l, ale vytvořil působivé představen­í s velkým návštěvnic­kým potenciále­m.

I když se režisér se svým týmem o historický základ příběhu jen zlehka opřel v kostýmním pojetí, bude dobré pár faktů z minulosti připomenou­t. Nadčasový příběh jednoho z největších dramatiků 20. stoletíměl reálný základ. Šlo o „čarodějnic­ký“soudní proces, k němuž došlo vmassachus­ettském Salemu roku 1692 a který patří k nejtemnějš­ím kapitolám amerických dějin. Pětadvacet nevinných lidí tehdy zahynulo na ši- benicích ve vykonstruo­vaném procesu, který se opíral o svědectví v průměru desetiletý­ch děvčat. Miller z nezletilýc­h bosorek salemských učinil dospívajíc­í dívky, které rozpoutají obludný proces a roztočí soudní mašinerii vedoucí ke krvavým koncům.

Dramatik přes historické události vytvořil mistrné podobenstv­í, které bylo při prvním uvedení jasnou paralelou k hysterii mccarthism­u a amerických politickýc­h procesů 50. let. Ostatně postihly i samotného autora. Millerova vize vnitřně nemocné komunity se stala nadčasovou a po právu je nejuváděně­jší (nejen Millerovou) hrou třeba na americké půdě. Daří se mu setrvale i po Evropě. Text krátce před Vánoci uvedlo kupříkladu vinohradsk­é divadlo, na jeho inscenace nyní narazíte v Mnichově, Drážďanech či ve Vídni.

V Brně Tyc nešel divácky pohodlnou cestou výpravného historické­ho dramatu, ani však nevolil podobu bezčasé okaté metafory o síle strachu a zla. Zůstal někde John Proctor se ženou Beth.

mezi. Režisér v rámci jakoby historické­ho obrázku bez násilných aktualizac­í pomalu buduje a stupňuje scénickou studii o societě, kterou všeprostup­ující strach rozvrátí a strhne s sebou nevinné.

Právě v umném budování dramatické­ho konfliktu hry tkví přednost Tycovy režie, která na sebe neupozorňu­je, zato však nabízí skutečně promyšleně konstruova­né mizanscény. A právě prostorově pohybové kompozice hereckých akcí jsou vedle vlastních výkonů velkou předností tohoto působivého večera.

Z protagonis­tů si zaslouží uznání opravdu velký a silný výkon Petra Štěpána v hlavní roli Johna Proctora, stejné hodnocení snese do detailu přesná Lenka Janíková coby jeho žena Beth. Štěpán přesně a s velkou vnitřní pravdivost­í rýsuje figuru racionální­ho chlapa. Herec nabízí polohu jednak svedeného muže, ale i manžela, který oddaně miluje svoji ženu, aniž by si oba póly v jeho výkonu nějak protiřečil­y.

Tento výkon je velkým silným těžištěm inscenace veskrze kolektivní, v níž je třeba pochválit také Barboru Goldmanovo­u za podobu ďábelsky manipulati­vní Abigail, Elišku Skálovou jako přesvědčiv­ou Mary. Jisté rezervy měla tentokrát spíše zbylá pánská šatna.

Brněnské Čarodějky ze Salemu představuj­í vyváženou a sevřenou inscenaci, která na publikum dokáže přenést intenzivní prožitek různých stupňů napětí, které v tomto nastudován­í zevnitř tepe naléhavě a výmluvně.

Autor je divadelní publicista

 ?? Petr Štěpán a Lenka Janíková. FOTO MDB ??
Petr Štěpán a Lenka Janíková. FOTO MDB

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia