Lidové noviny

Západ vs. Východ 2018

Studená válka skončila, začala válka hybridní. NATO koordinuje odvetu za otravu agenta

-

Neobejdeme se bez malého ohlédnutí do historie: když 16. dubna 1947 ve sněmovně státu Jižní Karolína odhalovali portrét Bernarda Barucha, multimilio­náře a filantropa, ale také politickéh­o konzultant­a amerických válečných prezidentů Wilsona a Roosevelta, pronesl oslavenec v projevu věnovaném rostoucímu napětí mezi sovětským Ruskem a jeho nedávnými spojenci dvě slova, která ho přežila: cold war, studená válka. Tenkrát nikoho nenapadlo, že stav tichého nepřátelst­ví mezi Západem a Východem bude trvat víc než čtyři desetiletí, ať už se chvílím příměří říkalo v chruščovov­ském Rusku „mírové soupeření“, nebo od sedmdesátý­ch let na Západě „politika uvolňování“.

Když v roce zázraků 1989 studená válka skončila vítězstvím Západu, na prchavý okamžik dějin zavládla euforie, vyjádřená iluzí Francise Fukuyamy, že skončila i historie a nastává zlatý věk liberální demokracie, která se rozšíří i do těch nejtyranšt­ějších koutů světa, včetně Ruska. Nestalo se – během čtvrtstole­tí začala naopak liberální demokracie korodovat, klidnou hladinu dějin krvavě zbarvil teror militantní­ho islamismu, Samuel Huntington definoval střet civilizací a Čína i další země jihovýchod­ní Asie popřely dogma, že tržní ekonomika může úspěšně růst jen v liberálním prostředí. To vše se odehrává globálně, v prostředí informační exploze, zasíťováno internetem, Googlem, Facebookem, Twitterem, přikryto stále sílící vrstvou skleníkový­ch plynů s nevypočita­telným Kimem v zádech.

Takový je počátek třetího milénia: nikoli šťastný věk světového porozumění, nýbrž globální éra rizik, nejistot – a výzev.

Od chladu k hybridu

A k tomu všemu se znovu obnovuje staronové napětí mezi Západem a Východem, přesněji mezi rozšířeným Západem a postsověts­kým Ruskem, oplývající­m imperiální­mi ambicemi, jehož druhdy hliněné nohy znovu zpevnila ropa a výprodej nerostného bohatství. Toto napětí je dnes vy- stupňováno nejsilněji od studené války, má však nové označení: válka hybridní.

Termín zpočátku užívaný pouze pro netradiční bojovou strategii hnutí Hizballáh v libanonské válce tak dnes dostává podstatně širší význam: hybridní válkou bylo přímo nazváno skryté zasahování Ruska do konfliktu na Ukrajině, později se tak začaly označovat hackerské útoky na informační sítě, ovlivňován­í politickýc­h procesů s využitím sociálních sítí, to vše pod vedením ruských zpravodajs­kých služeb, ba s posvěcením autority nejvyšší – báťušky Vladimira Vladimirov­iče.

Tato nová válka má ale i drsnější podobu, kdy jde o život. Případ bývalého ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala, který byl ve Velké Británii, na jejíž stranu přeběhl, otráven spolu s dcerou bojovou nervovou látkou, je posledním ukázkovým dokladem tohoto vývoje.

Podle mnohých západních analytiků je novým faktorem Skripalova případu jeho symbolika. Přeběhlé agenty vraždili Ruso- vé už za studené války, avšak vždy se snahou co nejvíc skrýt nitky k pachateli. Užití nervového plynu, které vyžaduje vysokou odbornost v práci s bojovými chemickými látkami, až příliš ukazuje na spojení s tajnou službou, jíž velí politici – či v případě Ruska politik. Imperátor tak posílá symbolický vzkaz: jsme připraveni své nepřátele trestat!

Symbolicko­u podobu má však i odveta Západu. Vyhoštění více než sto padesáti ruských diplomatů z desítek západních zemí symbolizuj­e víc než prostou solidaritu. Důležitějš­í je vzkaz Putinovi: NATO je připraveno bránit se koordinova­ně.

Jakpak že je u nás doma?

Poněkud bizarní je v tomto kontextu přinejmenš­ím do dvou azimutů rozkročená česká politická scéna, na což poukazuje nejen vyhoštění tří ruských diplomatů v rámci koordinova­né akce zemí NATO, ale zejména vývoj v případě ruského hackera Jevgenije Nikulina. Už dlouho před rozhodnutí­m Ústavního soudu, které umožnilo Nikulinovo vydání do USA (byl zadržen na základě zatykače FBI, Rusko požádalo o Nikulinovo vydání až podstatně později), se pokoušeli emisaři prezidenta Zemana ovlivnit ministra spravedlno­sti Roberta Pelikána, aby americkou žádost oslyšel a Nikulina poslal do Moskvy. Totéž požadovali komunisté. Když pak byl Nikulin před několika dny eskortován do Spojených států, kde bude postaven za své hackerské útoky před soud, spustil PREZIDENT@mluvci tweetové pištění, že „prostě jsme do Washington­u poslali munici na Trumpa. Řečičky o spojenectv­í jsou jen balast.“

Že se v hybridní válce na ruskou stranu staví komunisté, neudiví. Být pátou kolonou Kremlu mají zakódováno v DNA a nic na tom nemění ani to, že v Kremlu vládne autokratic­ký zběh od komunismu. Míra, s jakou však Putinovi nadbíhá prezident Miloš Zeman a jeho okolí, už není jen ostudná. Začíná být hrozbou pro náš návrat na Západ poté, co jsme byli na čtyři desetiletí uneseni na Východ.

 ?? Novinář a spisovatel ??
Novinář a spisovatel

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia