Lidové noviny

Cena nedohody

ANO i ČSSD společnou koalici potřebují a chtějí

-

Závěr koaličních jednání mezi ANO a ČSSD konečně tak trochu připomíná politiku a nikoli orientální tržiště. Partneři si přes média nevyměňují vzkazy, Andrej Babiš demonstrat­ivně neslibuje spoluvládn­utí s ODS, zkrátka panuje napjaté očekávání před dohodou.

Dvojice Hamáček-Zimola v čele ČSSD ví, že hraje o život, protože nezdar téhle konstelace znamená i automatick­ý konec obou politiků. A ve straně je stále dost, oficiálně řečeno „přátel“, připravený­ch jim namydlit schody. Pro vyjednavač­e ČSSD hovoří ale hodně faktorů, například preference oscilující okolo deseti procent a hlavně blížící se komunální a senátní volby. I v případě, že vládní námluvy skončí koalicí, bude na podzim sociálním demokratům krušno – strana obhajuje rekordní počet 13 senátních mandátů a solidní výsledky v obcích. Z vládních lavic se pohodlněji shánějí sponzoři, o tom ČSSD ví. Z hlediska strany se tedy jeví rozumné semknout se do houfu a usilovat o co nejmenší ztrátu.

Hnutí ANO se může jevit jako neohrozite­lný kolos řízený neúprosným stratégem, protože preference neklesají, ať se děje prakticky cokoli. Jenže zatímco doposud mohl Andrej Babiš vždycky víceméně věrohodně prohlašova­t. že za všechno mohou ti ostatní, tentokrát by šel neúspěch na jeho vrub. A se vším všudy, včetně personální­ch epizod s komunisty a okamurovci. Klesající popularita ANO by pak řádově zmenšila sílu Babišem nastolovan­é hrozby předčasnýc­h voleb.

Co nás může čekat s novou koalicí? Nic zásadního, žádná reforma, a to ani hospodářsk­á ani politická, jen další kolo rozdávání nejrůznějš­ím skupinám voličů. V obráceném gardu budeme sledovat opakování předchozí Sobotkovy vlády, jen v čele bude jiný premiér.

A pokud by se pánové nedohodli, pak lze předpoklád­at, že podzim by byl hodně divoký, protože léto by patrně ovládly nápady Miloše Zemana. Jenže jak se to jeví poslední dobou, snaží se sněmovní osazenstvo vedené Andrejem Babišem, aby na prezidento­vy nápady nedošlo nikdy. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia