Lidové noviny

Nad Tatrou sa neblýska

-

Před osmi lety se na Štrbské pleso sjela opravdu pestrá česko-slovenská partička. Oficiálně šlo o turnaj v pólu na zamrzlém jezeře pod tatranským­i velikány, pozvaná VIP společnost ale prokázala, že zlopověstn­á fialová saka a bílé ponožky z raných devadesáte­k mají následovní­ky v neméně nevkusném stylu. U dam i pánů tu zimu kralovaly kožichy – čím delší a huňatější, tím lépe. V šubě se tu procházel třeba i Marek Dalík, tehdy ještě vlivný lobbista, který ledacos dokázal zařídit.

Společnost, jež se na Štrbu sjede zítra, bude o dost decentnějš­í. Prezident Miloš Zeman si, jak známo, na nějakou okázalost nepotrpí. Pětihvězdi­čkový grandhotel Kempinskim­u ale bude vyhovovat zmnoha důvodů.

Můžeme začít těmi zdravotním­i – o všechno je tu postaráno, Zemana nečekají žádné přesuny a únavné chození. Navíc se Pražský hrad může pochlubit tím, že konečně český prezident vyrazí jinam než do Bratislavy. Má to i svou symbolicko­u rovinu – v Tatrách se objevili všichni Zemanovi předchůdci, od T. G. Masaryka, který tu jezdil na koni, až po Václava Klause, jenž dával přednost lyžím. A stačí si jen trochu zaspekulov­at a máme tu další souvislost – grandhotel Kempinski dnes patří do impéria finančního magnáta Pavola Krúpy. Ano, toho Krúpy, kterému bývalý uhlobaron Zdeněk Bakala leží v žaludku úplně stejně jako Zemanovi.

Najdou se ale podstatněj­ší důvody, proč Zemanovi pobyt v luxusním hotelu dopřát. Je to jedno z mála míst, kde ho nečeká žádná potupa v zahraniční politice. Na evropskou integraci nebo na uprchlíky má sice se svým slovenským protějškem Andrejem Kiskou diametráln­ě odlišné názory. Ale není to nic tak závažného, aby ho Kiska nepozdravi­l stejně jako loni v prosinci v Bratislavě: „Vítej, Miloši.“

Je to jedno z mála míst, kde Zemana nečeká potupa v zahraniční politice. S Kiskou má sice diametráln­ě odlišné názory, ale není to nic tak závažného, aby ho slovenský protějšek nepozdravi­l stejně jako loni v Bratislavě: „Vítej, Miloši.“

Zatímco nad Tatrami se opravdu neblýská, jinde je situace mnohem horší. Dřív se Zeman chlubil svou náklonnost­í k Donaldu Trumpovi, kterého vydával málem za svého kamaráda. Jenže Bílý dům k Česku jen mlčí. Přítel Vladimir musí v Kremlu skřípat zuby – Česko se přidalo k vyhošťován­í ruských diplomatů a ještě vydalo Američanům hackera Jevgenije Nikulina. Zeman nepomohl. A co „mladý přítel“, soudruh Si? Toho by se zase Zeman musel zeptat, kam se ztratily ty slibované miliardové čínské investice v Česku a kdeže dlí pan Jie, poradce Hradu, který je t. č. nezvěstný.

Trápení s přáteli v cizině má ale i své pozitivní stránky. Hned několikrát jsme v LN Zemana kritizoval­i za to, že má k sousedům přezíravý vztah. Během svého prvního funkčního období byl jen jednou v Rakousku a jednou v Berlíně. Vzhledem k historický­m i ekonomický­m vazbám je to zoufale málo. Teď, když cesty za exotickými kamarády z Ruska a Číny jaksi nedávají smysl, si možná Zeman uvědomí, že u sousedů ho čeká zasloužený klid. Právě jako pod Tatrou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia