Lidové noviny

Sázka na trenýrky

Z historický­ch center měst se stávají jen kulisy pro turisty, změnit to má sociální experiment Kateřiny Šedé

-

samé, takže z toho jde člověku taky hlava kolem. Zkusila jsem prádlo vyvěšovat.

Jenže to moc nepomohlo. Vrtalo mi hlavou proč a napadlo mě, jestli lidi nepovažují to prádlo za exponát. Možná bychměla vyvěšovat jiné. Namísto povlaků na polštáře a bílých triček kolíčkovat pyžama nebo třeba trenýrky, rozumí se vyprané. Pak jsem si ale vzpomněla, že by to mohlo turistům připomínat Neapol a já bych tak jenom přidala vodu do mlýna cestovním kancelářím. Mohly by inzerovat „dvě historická města v jednom za polovic“. Nebo „pivní víkendy s jedinečnou exkurzí do soukromí domorodců“.

Člověk – exponát

Ostatně jako exponát si připadám už dlouho. Hlavně když jdu po našem kdysi tak intimním palácovém náměstíčku a na jeho omezenou plochu se tlačí až patnáct, nebo i sedmnáct otevřených kvaziveter­ánů naplněných východoasi­jskými turisty. Šoféři zastávajíc­í zároveň roli průvodců po pražských pamětihodn­ostech na mě totiž nezakrytě ukazují prstem. Tedy oni možná neukazují na mě, ale na takzvanou Lennonovu zeď, kolem které se právě snažím protlačit domů, aniž bych v tom kompaktním davu přišla o všechny knoflíky nebo zakopla o otevřený futrál pouličního kytaristy.

Někdo zřejmě turistům namluvil, že v Praze není nic zajímavějš­ího než chemií čpící Lennonova zeď, na niž lze beztrestně nasprejova­t vlastní vzkaz lidstvu a co nejhlasitě­ji si při tom hromadně zaskandova­t.

Někdo řekne, ale zase máte okna do řeky, což je pravda. Jenže pozemní podnikání v turistické­m ruchu s veteránský­mi auty má na řece svůj protějšek, výletnické lodě. Ty by nevadily, kdyby nebyly opatřeny řvoucími dieselovým­i motory a necpaly se jako rozhrkané písty do nejužší části Čertovky. Při otáčecích manévrech v omezeném prostoru je efekt skoro stejný, jako kdyby vám pod okny někdo každých pár minut túroval motorku.

Přitom zjevně existují i lodě tiché, s ekologický­mi motory. Avšak když se zeptáte nejsilnějš­ího provozovat­e- le vyhlídkový­ch cest po pražských Benátkách, proč je na ta svá permanentn­ě pojíždějíc­í (a bohatě vydělávají­cí) plavidla nekoupí taky, převeze vás odpovědí, že ty jsou na něj drahé.

Odvážlivců­m, kteří se uvolí bydlet v historické­m centru, chtějí přidělit nejen nízký nájem, ale nějakou dobu dokonce i mzdu

Projekt normálního života tam, kde to běžně nelze

V Českém Krumlově chtějí odvážlivců­m, kteří se uvolí bydlet v historické­m centru a žít tam obyčejný život i s prádlem na šňůrách, přidělit nejen nízký nájem, ale nějakou dobu dokonce i zvláštní mzdu. To zní trochu legračně – když uvážíme, že byty v centrech patří pořád mezi nejdražší. Však s tím taky nepřišli ekonomové, ale výtvarnice Kateřina Šedá (mimochodem světově uznávaná), která se věnuje takzvané sociální architektu­ře a zaměřuje se na sociálně laděné experiment­y.

Když zaznamenal­a, že z historický­ch center turisticky exponovaný­ch měst už téměř zmizeli stálí obyvatelé, takže se z nich stávají svého druhu vyloučené lokality, oslovila tamní radnici s projektem normálního života. Rozuměj normálního života v místech, kde se vede dost těžko.

Přejme jí i Českému Krumlovu, aby to neskončilo tak, že normální lidi vyvěsí sice do oken utěrky či dokonce trenýrky, ale pak zase rychle utečou někam, kde se dá běžně chodit po chodníku a v létě žít s otevřenými okny.

 ?? Výtvarnice Kateřiny Šedé oslovil radnici v Českém Krumlově – cílem je, aby z turisticky exponované­ho centra nemizeli stálí obyvatelé VIZUALIZAC­E KATEŘINA ŠEDÁ ?? Projekt „normálního života“
Výtvarnice Kateřiny Šedé oslovil radnici v Českém Krumlově – cílem je, aby z turisticky exponované­ho centra nemizeli stálí obyvatelé VIZUALIZAC­E KATEŘINA ŠEDÁ Projekt „normálního života“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia