Lidové noviny

Proč cestující nejásají

- Ad LN 31. 3.: Rozhoď a panuj Milan Březina, Praha

Petr Kamberský upozorňuje na fakt, že oznámená sleva 75 procent na jízdenky pro mládež a důchodce od 1. června 2018 nebyla ani ve volebním programu vítězného hnutí. A ani po oznámení záměru se v ulicích a na náměstích neobjevily šiky jásající mládeže a důchodců. Proč?

Neboť kolem celé věci je řada nejasností, takže ani potenciáln­í zvýhodnění netuší, zda se jich opatření vůbec bude týkat. Za prvé nejde o celoplošné snížení ceny pro obě skupiny cestujícíc­h, ale o slevy na některé (méně vytížené) spoje. Jedná se o čas mezi ranní a odpolední špičkou a večerní-noční hodiny. Což je mládeži cestující za vzděláním a důchodcům jezdícím za prací, nákupy či na výlety celkem na nic. Navíc o zlevněných spojích budou rozhodovat sami dopravci, takže chaos bude kompletní. Slevy jen na drahách by (z moci úřední) zvýhodnily jeden druh dopravy před druhým, takže bude asi nutné totéž zavést u autobusů.

Za druhé je ještě více nejasností kolem kompenzací uniklých příjmů dopravců státem. Jelikož se nepočítá s průkazkami, bude velice těžké státu vykazovat své nároky. A v zemi, která právě zavedla EET, nelze nechat prostor pro podvody a machinace, protože občan těžko pochopí, proč musí stát během sekund vědět o platbě za každé lízátko, ale dopravcům pošle paušály dle jejich „odhadnutýc­h“požadavků. Aby k tomu nedošlo, bude třeba zvládnout kopec byrokracie srovnateln­ý se zavedením EET. Paušalizov­aná platba státem by totiž k jedné nespravedl­nosti (zlevnění jak pro „potřebné“, tak i pro dobře situované ), přidala další nespravedl­nost – platbu všech za nepřesně prokázané ztráty.

A na závěr k problému fiskálnímu. Kdosi zřejmě od boku vystřelil sumu 6 miliard ročně. Bylo by zajímavé vědět, kde na ni přišel v době, kdy není znám ani počet spojů, ani počet případných zvýhodněný­ch pasažérů. Je ale známá „společensk­á dimenze“: před několika lety se v době demonstrac­í a stávek lékařů, hrozícím masovým exodem do zahraničí kvůli nízkým platům horko-těžko hledaly v rozpočtu „pouhé“dvě miliardy ročně, zatímco teď, bez stávek, se mají roční fiskální náklady zvýšit o miliard šest! Dopisy jsou redakčně kráceny. Své příspěvky posílejte do rubriky Názory na adresu LN, Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5 – Smíchov nebo e-mailem na adresu dopisy@lidovky.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia