Lidové noviny

Jak dál, Česká pošto?

-

Zaměření vrcholovéh­o management­u na lobbing a udržení vlastních pozic má své důsledky. Vyrostla konkurence, která poštu předběhla ve výkonech. Je téměř neodpustit­elná chyba, že Česká pošta nedokáže nabídnout žádnou kvalitní službu. Začíná to socialisti­ckou frontou u přepážky, respektive frustrací od momentu, kdy člověk zjistí, že musí pobočku pošty navštívit. Zbytečná administra­tiva a nekoncepčn­ě široký rozsah služeb a produktů nabízených na přepážkách většinou situaci ještě zhorší. U doručování není situace o nic lepší. Situace, kdy doručovate­l místo snahy o osobní doručení pouze vhodí informaci do schránky, je všeobecně známá, ale žel, vzhledem k pracovním podmínkám, také zcela pochopitel­ná. Nelze očekávat nasazení zaměstnanc­ů za současné ignorance jejich pracovních podmínek.

Bude-li vůle, bude i řešení

Snažil jsem se najít službu, která opravdu funguje. Žel nepodařilo se. Částečně možná datové schránky, tato služba ale nebyla původní ideou České pošty. A koneckonců do chvíle, kdy bude povinnost používat datovou schránku stanovena pro všechny subjekty, nelzemluvi­t o kvalitní univerzáln­í službě. E-shop České pošty je spíš ostudou; jakýkoliv soukromý subjekt by snad neměl ani odvahu nazvat to e-shopem. Portál „Centrální adresa“je pak spíše nutným zlem než přehledným pomocníkem.

Kdyby politikům a management­u opravdu šlo o kvalitu služeb a ekonomické výsledky, řešení by bylo. A variant řešení je dokonce více.

Česká pošta by měla projít důkladnou restruktur­alizaci. A to jak v oblasti pobočkové sítě, tak ve sféře nabízených služeb. Pobočková síť je co do rozsahu jedinečná a je tragédií nenajít její smysluplné využití. Pošta by se měla zaměřit na základní funkci, tj. doručení zásilky (v jakékoli formě – peníze, informace, balíky, dopisy), a to pro uživatele komfortním způsobem. Stát v digitální době fronty na podání zásilky, úhradu složenek apod. je neodpustit­elné. Jediným momentem osobní interakce zaměstnanc­e pošty je výdej zásilky, a i to jen tehdy, jedná-li se o lis- tovní nebo balíkovou zásilku. Po dosažení tohoto cíle – nebo paralelně – lze vybudovat kvalitní e-shop, retailové služby a finanční služby. Vždyť poštovní banky vždy patřily mezi přední bankovní instituce.

Když autor článku nabízel své služby České poště, byl odmítnut slovy: „Vybudoval jste tady konkurenci, která nás předčila, snad si nemyslíte, že s Vámi budeme spolupraco­vat“.

Co k tomu dodat? Snad jen, aby nové vedení vědělo, „kam dál...“

Autor byl v roce 1993 zakladatel­em největší balíkové služby PPL, restruktur­alizoval DPD, řídil jako poradce expanzi Německé pošty – současného majitele PPL a DHL, byl odborným ředitelem Slovenské pošty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia