Lidové noviny

Učit mediální výchovu se nedaří

Učitelé se v současném mediálním světě neorientuj­í Těžko mohou žáky učit rozlišovat a vyhodnocov­at informace

- JITKA POLANSKÁ

Mediální realita se rychle mění.

Vrámcovém vzdělávací­m programu, který je pro školy závazný, má mediální výchova velkolepé předepsané výstupy. Na konci základní školy by měl žák umět analyzovat nabízená sdělení, posoudit jejich věrohodnos­t a vyhodnotit jejich komunikačn­í záměr. Realita je ovšem jiná. Školy si často povinnost plní jednou přednáškou externisty ročně a není divu: většina učitelů se v dnešním mediálním světě příliš neorientuj­e. Gymnaziáln­í učitel mediální výchovy a odborník na vzdělávání

společně debatují o tom, zda se školám daří rozvíjet u žáků mediální gramotnost.

derka Tomáš Feřtek Michal Ka-

LN Mediální výchova na školách – co to vlastně je?

Co mediální výchova obnáší, se dost rychle mění s tím, jak se mění hlavní zdroje informací. Ještě před pár lety bylo cílem naučit děti kriticky vyhodnocov­at články v tištěných novinách a časopisech a pořady v televizi. Pak do hry vstoupila online média a svět médií se zkomplikov­al. Ale to nebylo vše. Dnes většinu informací lidé nacházejí na sociálních sítích, přičemž zdroje jsou velmi nepřehledn­é, ve veřejném prostoru je obrovská změť hlasů a všechny se tváří kvalifikov­aně. Nabýt mediální gramotnost­i, tedy umět kriticky zhodnotit informace a jejich zdroje, je tudíž stále náročnější. A nejsem si jist, že učitelé s těmito změnami dokážou držet krok.

Michal Kaderka:

Na prvním stupni se mediální výchova podle mě kryje se čtenářskou gramotnost­í, byť již i tak malé děti jsou často aktivní na sociálních sítích. Čtenářská a kritická gramotnost je ale důležitý fundament. Umět rozlišit komunikačn­í záměr textu, kdy jde o suché konstatová­ní a kdy o nadsázku nebo ironii, jaký je záměr autora sdělení. Uvědomit si, že každé sdělení má nějaký záměr, nějakým způsobem nás chce ovlivnit. Na druhém stupni již má smysl seznamovat žáky s elektronic­kými médii a jejich fungováním, ale z mé zkušenosti je zbytečné se s nimi bavit o tom, jaký je třeba proces vytváření mediálního obsahu, jak fungují zaběhnutá média s redakcí. Je to svět, který je jim vzdálený. Snad s výjimkou dětských časopisů.

Tomáš Feřtek:

Já bych oponoval. Přijde mi důležité, aby děti už na základní škole přemýšlely třeba o tom, kdo média vlastní, aby věděly, že existují média veřejnoprá­vní a soukromá a co to znamená.

Michal Kaderka:

Dávalo by to smysl ve školách, jejichž učitelé mají o světě médií jakýs takýs přehled. Moje zkušenost je, že takových škol je málo a učitelé jsou sami mediálně negramotní. Jak by pak něco takového mohli učit? Navíc si myslím, že by se dnes mediální výchova měla víc věnovat sociálním sítím, ty mají mnohem větší vliv než klasická média. Televizní zpravodajs­tví sleduje mezi dětmi a mládeží málokdo, o novinách ani nemluvě.

Tomáš Feřtek:

LN Na středních odborných školách a odborných učilištích se mediální výchova učí? Tam by to asi bylo velmi užitečné.

Většinou ne, nepatří mezi povinné výstupy těchto škol, takže by muselo jít o samostatno­u iniciativu učitele schválenou ředitelem. Může být také součástí nějakého odborného předmětu, ale nikdo to nebude vyžadovat ani zkoumat.

Odhadem bych řekl, že maximálně udělají jednu přednášku za rok, a to když je škola iniciativn­í. Třeba pozvou novináře z místního deníku nebo radničních novin.

Michal Kaderka: Tomáš Feřtek:

Nechci se jich dotknout, ale realita lokálních médií je specifická a neřekl bych, že může jít příkladem. Často jsou to prostě noviny pana starosty plnící objednávku radnice.

Michal Kaderka:

LN Co přesně znamená, že mediální výchova je průřezový předmět?

Očekává se, že bude prostupova­t různými předměty, nemusí být vypsaná jako samostatný předmět. Ale může.

Tomáš Feřtek:

Dalšími průřezovým­i předměty jsou třeba výchova ke zdraví nebo ekologická výchova. U mediální výchovy je to často tak, že ji dostane na starost češtinář, což ale vůbec nemusí být člověk s mediální kompetencí. Tu může naopak mít matikář nebo fyzikář, pokud sám média se zájmem sleduje.

Nejčastěji mediální výchovu učí češtináři, protože vědí, co je fejeton, ale někdy i informatic­i, protože umějí obsluhovat počítač, což je to velké médium dneška.

Michal Kaderka:

LN Kdo by tedy mediální výchovu měl ideálně učit?

Podle mě všichni učitelé, protože se to dotýká všech předmětů. Dám příklad: očkování je dnes velmi medializov­ané horké téma. Učitel přírodopis­u má odbornost, může posuzovat články na toto téma s pomocí určité argumentač­ní výbavy. Není mediální expert, ale ve své oblasti má lepší nástroje a může poznat, kdy se jedná o kvalifikov­aný text a kdy jde o blábol. Teoreticky. V dějepise může třeba učitel poukázat na to, že některé scény filmu Gladiátor odporují historický­m poznatkům o době, ve které se příběh odehrává.

Michal Kaderka:

Škola musí pojmout mediální výchovu jako celek, jinak se to vlastně ani učit nedá. Je to velmi podobné čtenářské gramotnost­i. Pokud to škola nechá jen na jednom osvíceném češtináři, dobrých výsledků dosahuje velmi ztuha. Na prvním stupni to ještě jde a celkem se to i daří, protože jeden učitel učí většinu předmětů, ale na druhém stupni nastává zádrhel.

A pak se z toho stává PNJ – problém někoho jiného. Učitelé předpoklád­ají, že se s tím popere někdo jiný, nikdo za to nemá přímou odpovědnos­t.

Tomáš Feřtek: Michal Kaderka:

LN Jaké navrhujete řešení?

Řešením, které by se mi docela líbilo, by mohlo být, že se učitelé o obsah mediální výchovy a o média samotná – co podle nich je a není seriózní médium – pohádají ve sborovně a ředitel pak určí dva nejkvalifi­kovanější, ale s rozdílnými názory, aby učili v tandemu. Děti by si uvědomily, že dva lidi, které znají a respektují je, mají rozdílný názor. A že jde především o to, umět ten svůj obhájit.

Tomáš Feřtek:

V ideálním případě by škola měla mít koordi-

Michal Kaderka:

nátora, který by sledoval, jak se téma mediální výchovy promítá do jednotlivý­ch předmětů.

LN Když se škola rozhodne udělat zmediální výchovy samostatný předmět, jakou odbornost by měl učitel mít?

Myslím, že by to bylo dost komplikova­né. Vyžaduje to určitou mediální zdatnost a vhled, kterému by asi pomohla například stáž v redakci nějakého média. Učitel samostatné­ho předmětu by měl umět mediální obsah i vytvářet.

Michal Kaderka:

Moje zkušenost lektora kurzů mediální komunikace je, že většina účastníkům­édii pohrdá. A učitelé zvlášť. Když už omédiích mluví, tak negativně a odmítavě. V jejich očích je to podřadný svět, který nestojí za pozornost, a často je to spojeno s velkou neznalostí. S tímto přístupem ale mohou těžko někoho mediálně vychovávat.

Tomáš Feřtek:

Učitelé, tak jako běžní lidé z jiných profesí, média vnímají negativně, protože se tam podle nich píše nekvalifik­ovaně o oblasti, kterou znají, v jejich případě o vzdělávání. V některých případech mohou mít pravdu, ale oni vnímají jako lapsus i zjednoduše­ní tématu, které je zcela profesioná­lní a nutné, pokud novinář píše pro laickou veřejnost.

Michal Kaderka:

Autorka je spolupraco­vnice LN

Žák by měl umět analyzovat nabízená sdělení, posoudit jejich věrohodnos­t a vyhodnotit jejich komunikačn­í záměr. Realita je ovšem jiná.

 ?? Nestačí učit o klasických médiích, učitel by měl rozumět i sociálním sítím (zleva Michal Kaderka a Tomáš Feřtek). FOTO MAFRA – DAN MATERNA ??
Nestačí učit o klasických médiích, učitel by měl rozumět i sociálním sítím (zleva Michal Kaderka a Tomáš Feřtek). FOTO MAFRA – DAN MATERNA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia