Lidové noviny

Republiku oslavujeme Ludmilou

- MARTIN ZVĚŘINA

Dvořákovo oratorium Svatá Ludmila v původní a nezkrácené verzi bude letos v rámci festivalu Dvořákova Praha oslavou sta let republiky. A událost to bude velkolepá. Pořadatelé ji koncipují též jako vzpomínku na provedení z 3. dubna 1904, kdy na výstavišti v pražské Stromovce (tehdy Královské oboře) spolu s Českou filharmoni­í účinkovalo více než 1600 členů Ústřední jednoty zpěváckých spolků českoslova­nských.

REZONANCE

Takovou masovku v Rudolfinu 15. září čekat nemůžeme, na pódium se vejde Česká filharmoni­e a sólisté: Kateřina Kněžíková (soprán), Alena Kropáčková (mezzosoprá­n), Richard Samek (tenor), Jozef Benci (bas) a Ondřej Koplík (tenor). Na empoře bude Pražský filharmoni­cký sbor vedený Lukášem Vasilkem a víc účinkující­ch se do budovy nevměstná. Ještěže je tu technika. Představen­í bude živě přenášeno na náměstí Jana Palacha před Rudolfinem, kde kromě publika budou i členové mnoha sborů, kteří se k provedení přidají. Nyní, tedy pět měsíců před koncertem, je přislíbena účast nejméně 250 zpěváků a snad se přihlásí další.

Cílem organizáto­rů je, aby náměstí i Dvořákova síň tvořily jeden celek. Zpívat nemusejí jen „licencovan­í“sboristé. Jak řekl dirigent Jakub Hrůša, který celé provedení řídí: „Kdo se to naučí, ať se klidně přidá.“Zní to hezky, avšak Dvořák neskládal žádné stadionové halekačky (prosím bez urážky stadionů), takže přidat se bude věru náročné.

„Dlouhé“, nezkrácené provedení si vyžádá dvě přestávky a doufejme, že Praha na těch pár hodin alespoň uzavře dopravu v okolí, aby byl poslech opravdu nerušený. Zkrácené provedení je obvyklejší a dirigent Hrůša sám se mu nijak nebrání, protože dílu prospívá, ale slavnostní okamžik si žádá něco víc. 130 let od pražské premiéry díla dirigované skladatele­m budeme svědky mimořádnéh­o provedení. Vstupenky na celý festival Dvořákova Praha jsou již od minulého týdne v prodeji. Máme se na co těšit. Jak řekl Jakub Hrůša: „Na partituře už teď spím, je to highlight sezony.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia