Lidové noviny

Wagner a vágner

-

kdy nekončící proud vracejícíc­h se melodickýc­h motivů, uvádějícíc­h posluchače do stavu až mystického – nebo narkotické­ho – nebo horečnatéh­o.

Je to mystérium náboženské, které na středověké rytířské látce z grálového okruhu ještě zvýraznilo motivy liturgické, ba zvláště velikonočn­í: je tu i Poslední večeře, i Velký pátek, i mytí nohou hrdiny -zachránce, i křest kajícnice, i do-pekla-zahnání hajzla-ďábla-Klingsohra.

Je to ovšem i mystérium mezinábože­nské či postnábože­nské: Richard Wagner totiž propletl křesťansko­u látku s motivy původu buddhistic­kého či hinduistic­kého. Svůdkyně Kundry se rozpomíná na své minulé životy a rytíři Grálu mají zakázáno zabíjet zvířata, aby neporušili posvátnost svého okrsku.

Putna

Středa Baldýnský

Konečně, Parsifal je mystérium i morální: dílo tak mimořádné umělecké síly vytvořil muž, který sám byl naprostou etickou zrůdou. Patologick­ý ješita, který spílal celému světu, že ho dostatečně neuctívá. Patologick­ý nacionalis­ta, ba antisemita. Nechutnost Wagnerovy povahy dobře vystihuje například film Luchina Viscontiho Ludvík: Bavorský král Ludvík II. skladatele uctívá, jako by to nebyl Wagner, ale sám Parsifal – ale Wagner jím na oplátku pohrdá… Je to přece povinnost krále, sloužit géniovi!

Posvátnost rozhlasové vigilie jsem si nenechal rušit myšlenkami na hovadného muže jménem Richard Wagner. Porušil mi ji však telefonát přátel, žádajících, abych také něco napsal k návrhu nové „hymny“. Jářku, co bych psal? Ve vzácné shodě se vyjádři-

Čtvrtek

Oliva li hudební odborníci i sportovci i akademici i politici i lidé takzvaně obyčejní, že je to návrh hovadný. Vyjádřili se již i k tomu, že hovadné byly i reakce autora „hymny“na kritiku: Jak si kdo může dovolit kritizovat génia?

Přece však drobnost ke kauze „hymny“přidávám: Kýčaře perem nazýváme „škrabal“, kýčaře štětcem „mazal“. Jak zváti kýčaře skladatele – někoho, kdo má ješitnost i politické názory hodné Wagnera, jen té geniality se mu nedostává? Což „malý Wagner“, „Wagner s malým w“, „Wagner čecháček“, prostě – „vágner“? MARTIN C. PUTNA

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia