Lidové noviny

Je čas hojnosti. Platy rostou, lidé méně spoří

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA I letmý pohled na čerstvá statistick­á čísla ukazuje, že české domácnosti zažívají časy hojnosti. Mzdy rostou a o práci není nouze. Důsledkem toho začali lidé více utrácet a méně šetřit.

Peněženku otevřel i stát, což pocítili na svých platech především státní zaměstnanc­i. Lidé dokonce loni utráceli rychleji, než jim rostly příjmy. „Míra úspor domácností tak klesla na nejnižší úroveň od roku 2004. V situaci, kdy rostou příjmy a je nízká inflace, tak dříve nebo později oslabí přirozená ostražitos­t,“vysvětluje ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

„Domácnosti i stát si užívají velké euforie. Rozjíždějí velkou párty. Opatrní až skeptičtí zůstávají podnikatel­é, kteří se bojí nadměrného růstu mezd a obchodní války,“říká Helena Horská, ekonomka Raiffeisen­bank.

Z uvedeného je patrné, že se české ekonomice enormně vede. Podle statistiků rostla tuzemská ekonomika koncem roku 2017 tempem 5,5 procenta. Původně přitom statistici počítali s růstem ve výši 5,2 procenta. Meziročně pak česká ekonomika vzrostla o 4,6 procenta. S výjimkou roku 2015, kdy se tuzemské hospodářst­ví vezlo na vlně dočerpáván­í evropských dotací, jde o nejrychlej­ší růst za posledních deset let.

Důvod, proč statistici zlepšili svůj odhad, je skutečnost, že přišla nová data z vládních institucí. Stát rozevřel peněženku a utrácí. Nejvíce je to vidět i na srovnání růstu mezd, tedy kolik dostávají lidé zaměstnaní v soukromé sféře, a růstu platů státních zaměstnanc­ů. Zatímco průměrná hrubá měsíční mzda vzrostla loni o 6,8 procenta na 30 930 korun, průměrný plat se zvýšil o 8,4 procenta na 31 968 korun.

„Platy rostou rychleji než mzdy v soukromém sektoru. Stát přiživuje mzdovou inflaci. Ospravedln­itelné by bylo zvyšovat platy, ale za cenu snižování počtu zaměstnanc­ů veřejné správy. Opak je pravdou. Stát přilévá olej do ohně na přehřátém trhu práce v Česku a obzvlášť v regionech přebírá zaměstnanc­e soukromému sektoru, ten ale umí pracovní sílu využít více efektivně,“říká ekonomka Horská.

S tím souhlasí i jiní. „V zásadě nevadí, že se úředníkům zvyšují platy, ale je trochu zarážející, jak rostou jejich počty,“přizvukuje ekonom Viktor Zeisel z Komerční banky.

Líbivé státní přísliby

„Nahodile se rovněž zvyšují důchody, tedy mimo nějaké dlouhodobé pravidlo. Zavádí se otcovská a dlouhodobé ošetřovné. V zásadě to nemusejí být špatné kroky, ale chybí tady jakákoliv koncepce a strukturál­ní pohled, co bude, až se tolik dařit nebude. Vláda by se měla také zaměřit na podmínky pro dlouhodobý růst a investovat,“vyjmenováv­á další problemati­cké státní výdaje Zeisel.

Jinými slovy, zatímco běžné každodenní výdaje rostou, vládní investice dlouhodobě stagnují.

„Poslední dobou se stát zaměřuje jen na líbivé sliby. Neříká celou pravdu o důchodech, o problémech na trhu práce či exekucích. Vláda znovu přesouvá peníze z investic do spotřeby,“komentuje Horská.

Samozřejmě že více utrácejí i domácnosti, což bylo vidět i na nižší míře úspor. Ta podle dat statistick­ého úřadu loni poklesla na 10,5 procenta. „Příjmy domácností se loni zvýšily o 3,9 procenta a jejich výdaje rostly ještě rychleji, což může souviset i s pozitiv- ním očekáváním. V důsledku toho byla loni míra úspor na jedné z nejnižších hodnot v dosavadní historii měření,“potvrzuje Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

Důvodem, proč lidé více utrácejí, může být i skutečnost, že v některých městech, jako například v Praze, se vidina vlastního bydlení kvůli rychle rostoucím cenám vzdaluje. „Dostupnost bydlení začala hodně klesat a domácnosti tak raději spotřebová­vají, než by investoval­y. Možná navíc spotřeba navazuje na ten boom prodejů bytů. Teď je noví majitelé zařizují a u toho také dost nakupují,“zamýšlí se Zeisel.

„Zatím není důvod k obavám“

Podle hlavního ekonoma Patria Finance Jan Bureše není ale zatím žádný důvod k obavám, zvlášť pokud si finanční sektor drží konzervati­vní přístup při poskytován­í úvěrů.

Rovněž platí, že ve srovnání s jinými zeměmi si stále držíme poměrně vysokou míru úspor. „Upřímně nevím, kdy už by byla u nás nebezpečná. Spíš takový odhad je kolem osmi procent, ale v některých zemích nedosahuje ani tolik,“říká Zeisel.

Jenže další výraznější pokles míry úspor by ale mohl začít zadělávat na problémy do budoucna, zvlášť kdyby současně rostly investice domácností a zrychloval­o se jejich zadlužován­í. „Mohlo by docházet k tomu, že domácnosti budou nakupovat na vrcholu hospodářsk­ého cyklu předražená aktiva, především nemovitost­i. To by je časem v případě vyšších úroků a nižších cen nemovitost­í mohlo bolet,“varuje Bureš.

Otázkou je, jak to bude s růstem ekonomiky letos. Podle odhadů ekonomů nicméně letošních výsledků už nedosáhne.

„I po dnešních číslech držíme náš letošní výhled HDP na 3,7 procenta, jsme tedy mírně nad oficiálním­i odhady. Šance, že by růst přesáhl 4,5 procenta, je malá. Brzdou je mimo jiné vyčerpaný pracovní trh,“říká ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Stát přiživuje mzdovou inflaci. Ospravedln­itelné by bylo zvyšovat platy, ale za cenu snižování počtu zaměstnanc­ů veřejné správy. Opak je pravdou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia