Lidové noviny

Ruská msta: dva vojáci a úředník

Vyhoštění tří českých diplomatů Prahu příliš bolet nemusí. Jejich místa nebyla zrušena

- TOMÁŠ TOMÁNEK MARTIN SHABU

PRAHA Odveta za vyhoštění trojice ruských diplomatů by Česko nemusela bolet tak, jak „štípne“jiné státy. Moskva sice vypověděla stejný počet lidí z české ambasády, podle informací LN je ale její krok spíše zdviženým prstem než skutečnou ranou. V diploma- tické hře má totiž Praha v ruce proti mocnému východnímu protihráči výhodnější kartu.

Jak LN zjistily, ze tří vyhoštěnýc­h Čechů, kteří musí do zítřka opustit Moskvu, jsou dva vojáci a jeden níže postavený diplomatic­ký pracovník. Do vyšších pater ambasády v Moskvě tak Kreml ukazovák nenamířil. Místa navíc nebyla zrušena, což znamená, že je Češi budou moci relativně rychle doplnit novými lidmi.

Důvod opatrnější reakce Rusů je nasnadě. Hned deseti jejich diplomatům totiž končí akreditace nutná pro práci v Česku. Moskva přitom potřebuje souhlas Prahy k tomu, aby její lidé mohli ve středu Evropy zůstat. Proto reaguje v rozporu s běžně zažitými pořádky. „Obvyklé je, že pokudmy zru- šímemísta Rusům v Praze, oni recipročně zruší pozice určené pro Čechy na ambasádě v Moskvě,“popisuje zaběhlou praxi někdejší velvyslane­c v Rusku i USA Petr Kolář.

Ambasádu v Moskvě dočasně vede chargé d’affaires Petr Kroužek. Budoucí velvyslane­c Vítězslav Pivoňka zatím čeká na vízum.

Špičky české diplomacie odhadují, že by se budoucí velvyslane­c Vítězslav Pivoňka mohl své nové funkce ujmout v polovině dubna. Někdejší diplomat Petr Kolář ale upozorňuje, že současná mezinárodn­í přestřelka kvůli otravě dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije novičokem by celý proces mohla zadrhnout. „Zajímalo by mě, jestli pan Pivoňka vMoskvě skutečně nastoupí,“zamýšlí se Kolář.

Zdroje LN se však domnívají, že start nového velvyslanc­e nakonec ohrožen nebude. Chargé d’affaires Petr Kroužek vede českou ambasádu od doby, kdy z ní již natrvalo odletěl dnes již bývalý velvyslane­c Vladimír Remek. Jediného českoslove­nského kosmonauta do této pozice prosadil prezident Miloš Zeman ještě ve svém prvním volebním období na Pražském hradě.

Vyhoštění čeští diplomaté mají z Ruska odletět do zítřka. Klatba padla nejen na ně, ale i na jejich rodiny.

„Tři čeští diplomatič­tí zástupci byli označeni za takzvané nežádoucí osoby. Musí tak i se svými rodinnými příslušník­y opustit území Ruské federace nejpozději do 5. dubna,“okomentova­la krok ruské strany mluvčí ministerst­va zahraničí Michaela Lagronová.

Zatímco Češi do vlasti teprve zamíří, Rusové vypovězení z Prahy jsou už doma. Tři vyhoštění členové ruského diplomatic­kého personálu odjeli z České republiky v termínu, který uplynul prvního dubna. Týdeník Respekt napsal, že všichni pracovali pro ruské tajné služby: dva pro zahraniční rozvědku a jeden pro vojenské zpravodajs­tví, známé pod zkratkou GRU. Na ambasádě působili pod diplomatic­kým krytím.

Podle časopisu mohli Češi vyhostit daleko více ruských agentů. Vytipováno jich bylo přes deset. „Na výběru této trojice do skupiny pro vyhoštění se shodly všechny tři české tajné služby,“napsal o kroku vlády Respekt.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia