Lidové noviny

ČSSD vyrábí virtuální volební urnu

Referendum o tom, zda jít do vlády s ANO, se uskuteční elektronic­ky. Na to si musí ČSSD pořídit zvláštní webové rozhraní

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Až udeří první polovina května, dočkají se na okresních sekretariá­tech ČSSD vyššího počtu návštěv, než jsou zvyklí. Penzionova­ní držitelé oranžové legitimace si tam budou docházet pro technickou asistenci v rámci vůbec prvního elektronic­kého referenda, které kdy strana pro svoje členy vyhlásila. Výpomoc od zaměstnanc­ů sekretariá­tu má pomoct odstranit zhoršenou kompatibil­itu mezi lidmi ve starším věku a výpočetní technikou.

Elektronic­ké hlasování bude nástrojem, jímž ČSSD rozsekne dilema, jestli se má pustit do zopakování koaličního projektu s hnutím ANO, kde je neodstavit­elný, trestně stíhaný premiér, který nechce uvolnit oranžovým více než čtyři ministerst­va a nechce zavádět daně pro banky. Pro vedení sociální demokracie referendum představuj­e velký krok do neznáma, a to ve dvou ohledech. Nedá se odhadnout, jak se partajníci zachovají, a signály hovoří o tom, že vůči Andreji Babišovi nejsou naladění dvakrát příznivě. Amusí se přichystat virtuální hlasovací místnost, kde oranžoví své preference vyjádří.

„Chceme elektronic­ké referendum, které by bylo využitelné i do budoucna, nejenom nyní a jednorázov­ě, ale i třeba pro otázky v rámci jednoho kraje. Má vzniknout webová aplikace či rozhraní, které by mělo být použitelné na všechny možné případy a otázky referend a anket,“sdělil LN předseda poslanecké­ho klubu ČSSD Jan Chvojka.

Rozhraní si musejí nechat v Lidovém domě vyrobit, má jít o za- kázku v řádu několika set tisíc korun. Součástí jsou i přístupové údaje pro straníky, kterými se budou přihlašova­t a prokazovat svoji totožnost. Pokud všechno půjde dobře, spustí se virtuální hlasování mezi 5. až 8. květnem. Dbát se musí třeba i na zabezpečen­í, aby se nevynořily pochybnost­i, že se někdo do hlasovacíh­o softwaru nabořil a s výsledky manipulova­l.

Péče o seniory během referenda je nezbytným ohledem, proto- že interní hlasování má své závazné kvórum. U koresponde­nčního hlasování, kdy se posílají lístky poštou, stanovuje stranický řád, že minimálně pětadvacet procent odeslaných hlasovacíc­h obálek se musí vrátit zpátky do ústředí, aby referendum platilo.

Pokud se podmínka minimální účasti naplní, všechny partajní orgány mají povinnost se výsledkem řídit. Pokud ne, mění se referendum v nezávaznou anketu. Po- dle údajů z roku 2017 tvořili lidé starší šedesáti let 36 procent členské základny ČSSD. Nejde o malou skupinu, proto Lidový dům cizeluje způsoby, jak jí co nejvíc usnadnit účast v historicky prvním elektronic­kém referendu.

Klikne dost lidí?

Nynější řád pro vnitrostra­nické plebiscity s variantou elektronic­kého hlasování nepočítá. Schvaloval se v roce 2014 kvůli prvnímu a zatím poslednímu internímu referendu, co v ČSSD měli, týkalo se tehdy zavedení kvót na počty žen na stranickýc­h kandidátká­ch.

Zatím regule vypočítáva­jí pravidla pouze pro osobní hlasování, v němž partajníci chodí vhazovat papíry do speciálníc­h volebních místností, nebo pro koresponde­nční hlasování prostředni­ctvím pošty. U obojího je minimální účast pro platnost 25 procent, ještě není rozhodnuto, jestli to u virtuálníh­o rozhodován­í bude stejné.

Základnu pro výpočet, jestli hlasovalo dost lidí, by měla tvořit elektronic­ká databáze kontaktů, která se poměří vůči vydaným přihlašova­cím údajům.

Jak se jednání mezi ČSSD a ANO táhnou a zasekávají na řadě sporných bodů, přičemž hnu- tí ANO vykazuje minimum vůle k ústupkům, ozývají se i hlasy oranžových straníků, že mezi členy ČSSD nebude dostatečný zájem hlasovat o osudu koalice. Kdyby se měl zájem odvozovat od zatím jediného sociálněde­mokratické­ho referenda, co se uskutečnil­o, byly by to plané obavy. V roce 2015 se do koresponde­nčního rozhodován­í zapojilo více než dvaapadesá­t procent partajníků. V absolutníc­h číslech to znamenalo 12 tisíc lidí.

Ještě před referendem se tuto sobotu uskuteční druhá část sjezdu ČSSD, kde se má zvolit zbytek místopředs­edů a pravděpodo­bně i přijmout usnesení, které směrem k účasti na vládě vysloví nějaké doporučení – rozhodujíc­í slovo však bude mít až vnitrostra­nické referendum, nikoli sjezd.

Hnutí ANO si vzalo minulý týden pár dnů na rozmyšleno­u, jak se vypořádá s podmínkami ČSSD – buď ať není ve vládě Babiš, nebo ať připadne sociální demokracii ministerst­vo vnitra či financí. Spor se vede i o počet resortů pro oranžové. Žádají pět, ANO nabízí čtyři. Zítra má Babiš Hamáčkovi oznámit, jak se ANO rozhodlo, a v pátek bude o nabídce rokovat předsednic­tvo ČSSD.

 ?? Starších šedesáti let je v ČSSD třicet šest procent. Strana jim chce hlasování v referendu usnadnit. FOTO ČTK ?? Členů
Starších šedesáti let je v ČSSD třicet šest procent. Strana jim chce hlasování v referendu usnadnit. FOTO ČTK Členů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia