Lidové noviny

Pro mladé lékaře chce ministr půlmiliard­u navíc

- PAVEL BARTOŠEK

PRAHA Kvůli nedostatku peněz odmítnou lékařské fakulty u přijímacíh­o řízení každoročně devět z deseti uchazečů o studium. Paradoxně už příští rok tak dostuduje méně mediků, než kolik lékařů bude odcházet do důchodu.

Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) chce tento trend otočit. Včera proto oznámil, že lékařským fakultám by se mělo přidat půl miliardy ročně na zvýšení počtu absolventů a na vyšší platy pro učitele. „Peníze nepůjdou univerzitá­m, ale přímo lékařským fakultám,“upřesnil.

Podobný plán přitom chystala už vláda před dvěma lety. Tehdy se dokonce uvažovalo o miliardě korun ročně.

Desetiletá garance

Jak už LN informoval­y, ministr chce zvýšit početmedik­ů o 15 procent. Peníze by podle Vojtěcha měly být garantovan­é na deset let, aby fakulty měly jistotu, že když studenty naberou, budou mít na jejich studium dostatek financí. „Plán na navýšení počtu absolventů předložíme do vlády ještě v tomto pololetí,“dodal ministr.

Záměr má ovšem několik úskalí. Za navýšení počtu absolventů o 15 procent musí stát zaplatit víc, než kdyby jen navýšil současné výdaje o 15 procent. Pro více studentů totiž chybějí kromě pe- něz také učitelé i lékaři, kteří školí absolventy při specializa­čním vzdělávání. Je to proto, že mladé lékaře působení na fakultách neláká. „Učitelé medicíny mají poloviční příjmy než jejich kolegové v praxi,“vysvětluje děkan 1. lékařské fakulty Aleksi Šedo.

Pro srovnání, asistent na fakultě má nástupní plat kolem 22 tisíc a později semůže přiblížit ke 30 tisícům, zatímco průměrný plat lékaře specialist­y ve státních nemocnicíc­h byl předloni 71 tisíc korun.

Problém představuj­e i to, že asi 15 procent mediků studujícíc­h v Česku zdarma jsou Slováci. Loni jich z celkem 13 tisíc studentů všeobecné medicíny bylo 2150. A právě o stejné množství stát potřebuje navýšit počty českých studentů. Lze přitom očekávat, že se tím zvýší i počty studujícíc­h Slováků, protože vysoké školy je nemohou u přijímacíh­o řízení diskrimino­vat.

Každý třetí přes šedesát

„Lékaři stárnou a je potřeba je omladit nejméně o dekádu,“upozornil před časem ředitel Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky Ladislav Dušek. Největší propad v počtech lékařů lze předpoklád­at už v příštích třech letech.

Podle statistiků reálně nastoupí do zdravotnic­tví asi 860 z 1100 absolventů z loňského roku. Ze 41 tisíc lékařů bude za dva roky každý třetí starší šedesáti let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia