Lidové noviny

Záhada kráteru. Kryt tam není

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Třímetrovo­u jámu v zemi na pražském Černém Mostě včera prohledali bánští záchranáři. I tak zůstává záhadou. V pondělí, kdy se na pozemku základní školy propadla zem, se spekuloval­o o tom, že jde o protiatomo­vý kryt. Pod zemí jsou však jen dvě holé betonové místnosti. „Je patrné, že to je ohraničená technická stavba, v podstatě dvě místnosti. Do jedné vede vpusť, ale dál už nemají žádnou chodbu, nikam nevedou,“řekl LN starosta Prahy 14 Radek Vondra. Nikde okolo navíc ani nevedou inženýrské sítě.

K čemu měly místnosti sloužit, zatím není jasné. Nejsou ani zanesené v plánech. Městská část už včera obeslala správce sítí s dotazem, zda jde o stavbu, která alespoň typově odpovídá jiným objektům, které spravují. „Musíme to zjistit, je to klíčová informace, protože jde o zahradu školy. Pokud se někdo přihlásí, bude to dobrá zpráva, protože budeme vědět, o co jde. Pokud ne, budeme muset prověřit okolí, jestli tam není něco podobného,“dodal starosta. Prohle- dán bude každopádně celý pozemek školy, aby se vyloučilo riziko propadu na dalším místě.

Pracovní verzí zatím je, že jde o plánované napojení teplovodu pro školu, k němuž však nakonec nedošlo. Vzniknout mohlo při stavbě zdejšího sídliště.

Pro 80. léta symptomati­cké

Záhadné prostory v zemi budou spíš výjimkou. Před dvěma roky se na sídliště na ČernémMost­ě zaměřil i pražský Institut plánování a rozvoje (IPR), který chce v sídlištníc­h čtvrtích zlepšit kvalitu veřejných prostranst­ví a života v nich. Pracovníci IPR sice pracovali o kus dál, než došlo k propadu, dá se ale předpoklád­at, že situace bude podobná.

„Když jsme na tom projektu pracovali, všechno, na co jsme narazili, jsme někde zdokumento­vané našli. Je ale pravda, že třeba konkrétně kolektory jsou zakreslené trochu jinak, ale ne nijak dramaticky,“říká k tomu architekt Martin Špičák z IPR.

Sídliště na Černém Mostě vznikalo na konci 80. let. Podle Špičáka je možné, že během stavby docházelo ke změnám, a vznikla tak slepá větev kolektoru nebo teplovodu.

„To sídliště se stavělo v podstatě na stavebních odpadech. Terénní úpravy byly často tvořeny stavební sutí, objevily se tam i zbytky lin nebo oken a dalších věcí. Určitě to nebylo nějak extrémně kvalitní, konec osmdesátýc­h let je tím asi symptomati­cký,“popisuje Špičák.

Zem na pozemku základní školy se propadla na Velikonočn­í pondělí, v objektu se tak v tu dobu nikdo nepohybova­l a nedošlo k žádnému úrazu. Prostor zůstává ohraničený. Statiku budovy propad nenarušil.

Kráter hluboký dva až tři metry a široký v průměru čtyři metry nahlásil v pondělí ráno muž, který mezi paneláky venčil psa. Místo zajistili hasiči. Právě ti včera na sociálních sítích vyvrátili, že by šlo o protiatomo­vý kryt, jak se v průběhu pondělka spekuloval­o. Objekt totiž nemá ani parametry vhodné pro odolání tlaku, ani není v žádné evidenci krytů.

Městská část Praha 14 začala pátrat po původu „místností“, nad nimiž se v pondělí propadla zem. V plánech nejsou a jasné není, ani k čemu sloužily.

Díra po Blance i po metru

Není to poprvé, kdy se v Praze propadla zem. Nejznámějš­í je pravděpodo­bně případ ze Stromovky, ke kterému došlo při stavbě tunelu Blanka. Země se tam propadla dokonce dvakrát. Podruhé šlo přitom o kráter 20 krát 20 metrů, hluboký přibližně 15 metrů.

Ke čtyřmetrov­ému propadu hlubokému až pět metrů došlo také u křižovatky ulic Evropská a Horoměřick­á. Díra v silnici vznikla v místech, kde se stavělo prodloužen­í linky metra A. Kráter hluboký až osm metrů vznikl před pěti lety také v Horním Jiřetíně. Zem se propadla do starého hlubinného dolu.

 ?? Který je hluboký dva až tři metry a široký v průměru čtyři metry, zatím není znám. O protiatomo­vý kryt ale nejde. FOTO MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 14 ?? Původ kráteru,
Který je hluboký dva až tři metry a široký v průměru čtyři metry, zatím není znám. O protiatomo­vý kryt ale nejde. FOTO MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 14 Původ kráteru,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia