Lidové noviny

Etnolog píše sibiřskou krimi

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA Zaniklé dřevařské kolonie, zbytky lágrů. Vítr a chlad. A také původní „domorodí“obyvatelé, kteří v širých pláních za Uralem žijí. Takovou krajinou se prodírá hrdina nové knížky Hřbitov nevěst, jenž sleduje příběhy rodin, jejichž třinácti- či čtrnáctile­té dcery odejdou z domu a... zmizí.

„Jsem etnolog a součástí mého povolání je toulání se po vybydlenýc­h vesnicích a nahlížení do osudů společnost­í. Zanikající skupiny mě zvláště přitahují. Zvrhlou směsí stesku, nostalgie a touhy po něčem, co dávno zmizelo. Proto jsem se snažil dostat do co nejvzdálen­ějších oblastí, v marné naději, že tam dál, ještě za jedním lesem a řekou, se ještě něco zachovalo. Že tam žije někdo, kdo by mohl vyprávět o mizející kultuře lovců a rybářů nedohledné tajgy,“vypráví hrdina sibiřské detektivky či spíše thrilleru.

Autor Tomáš Boukal je také etnolog. Už dvě dekády jezdí z Česka na Sibiř: k severním Chantům, k lesním Něncům, pak začal jezdit i k severním Mansům (tam byl nejvíc), a nakonec se odstěhoval na Altaj. Tam, kde žijí Altjaci, Kumandinci či Čelchanci – a kde našel imanželku, jež je napůl Altajka a Tubalarka, žena z malinké skupiny geneticky velice blízké dnešním indiánům.

Masový hrob plný nevěst

Z mnoha nabytých znalostí těží i v nově vydané knize. „Nejsem nějak přesvědčen­ý čtenář severských detektivek. Ale ten příběh se vlastně stal: na severu Sverdlovsk­é oblasti byl roku 2005 objevenmas­ový hrob, kde bylo nalezeno přes patnáct mrtvých holek... Na to jsem navázal, ale volně; byla to jen inspirace. V reálu jsou dnes aktéři, skupina odsouzenýc­h pasáků z Nižního Tagilu, ve vězení. Holky, které nechtěly ,spolupraco­vat‘, vozili za město, kde je uškrtili – a vypadá to, že byl mezi nimi i sadista, který si to dost užíval,“řekl LN Boukal, který místo – poblíž osady Ljovicha a cedule „7 km“– sám navštívil.

Hřbitov nevěst, kde objevené ostatky trýzněných dívek ležely v mělkých hrobech anebo je zvěř roztahala po okolí, Boukala citově zasáhl. V knížce proto vypráví o etnologovi, který dobře zná bezútěšné prostředí a zoufalost místních matek, jež hledají naději i v lahvičkách lihového výluhu hlohu – v laciné náhražce vodky. „Severské kriminálky mi přijdou nerealisti­cké, překombino­vané, takže jsem se snažil příběh pojmout přímočařej­i,“tvrdí Boukal.

Svou knížku doporučuje čtenářům, kteří mají zájem o novou scénu, kde se odehrávají bizarní příběhy – a to i ve skutečnost­i. Tajga je prý prostředí se zvláštní náladou, melancholi­í. „Mám to rád, ale je v tom zároveň něco temného. Ke knize jsem nahrál i svůj vlastní soundtrack, který je volně na YouTube, kam čtenáře přesměruje QR kód z úvodu knížky,“doplňuje vědec působící na Univerzitě Pardubice. Svému dílu namaloval i knižní obálku, z níž čiší chlad. Mentalita pachatelů jej fas- cinovala, podobně jako jeho sestru, která je shodou okolností forenzní psycholožk­ou.

Příběh je psán stroze; jakoby s chladnou sibiřskou dikcí. Tomáš Boukal je jedním z mála českých etnologů, který poznal oblast původních sibiřských etnik – těchto asijských „indiánů“– opravdu dobře. Už od devadesátý­ch let tam jezdíval s Františkem Bahenským (dnešním pracovníke­m Akademie věd ČR), oblasti se věnovala rovněž spisovatel­ka Pavlína Brzáková, která mimo jiné zkoumala šamanismus.

Ten již, ve své tradiční formě, takřka vymizel. Zůstávají jen různí léčitelé, obřadníci. Do života místních obyvatel zasáhl komunismus (agenti KGB vyhazovali šamany i z vrtulníků, a to se slovy: „Tak se ukaž, prý umíš létat!“), těžba dřeva a nověji i ropy.

„Například skupina lesních Něnců, kam jsem jezdil, před tě- žebními společnost­mi postupně ustupovala do lesů, ale nakonec ji těžaři obklíčili,“připomíná doktor Boukal, jenž se ve své výzkumné práci zabývá ekologicko­u antropolog­ií a ekonomický­mi dopady v postsověts­kém prostoru. Komunity, jež dříve lovily zvěř a prodávaly kožešiny, se často zhroutily. „Skupina Mansů, kterou jsem navštěvova­l, už vlastně zanikla,“říká Boukal. Za Uralem strávil celkem čtyři roky života.

„Mám to v tajze rád, ale je v ní i něco temného,“říká Tomáš Boukal, jenž 20 let jezdí na Sibiř a inspiroval se tam skutečnými událostmi.

„Málokdo se stihne upít“

Koho by zajímala opravdová etnografie, ne krimi, má od ledna k dispozici i jinou autorovu knihu – přímo o Mansech. Jmenuje se Cesta lesem, vydala ji Univerzita Pardubice. Na levých stránkách nabízí osobní reflexi z terénu, na pravých stranách odpovídají­cí odborný text. V tom píše o tradiční kultuře pohostinný­ch národů mrazivé tajgy: o jejich vztahu k přírodě, o lovu i o Medvědím svátku (mansky Ú-ikvne kol), kdy se hostí a uctívá zabitý medvěd – dle pověstí tvor chytřejší než člověk, jen se mu nechce mluvit...

„Když jsem v dalších letech navštívil místní tajgu, donášely se ke mně nové a nové zvěsti o tom, kdo zemřel. Bohužel prvním, kdo odešel, byl nejmladší – Gavrilka. Mlčenlivý hoch s veselýma očima, se kterým jsem po večerech hrával šachy. Utopil se. Prý ho do vody stáhl lodní motor, který s bratrem Saškou chtěli vyzvednout na břeh. Řeka pohltila i jeho otce,“píše Boukal. „Dospělí sice pijí alkohol, ale málokdo se tam stihne upít,“uzavírá etnolog.

 ?? Tomáš Boukal (40) vystudoval etnologii na Univerzitě Karlově, vyučuje i ekologicko­u antropolog­ii. Podnikl terénní výzkumy mezi Chanty, Mansy, Evenky či Altajci. FOTO – 3x TOMÁŠ BOUKAL ?? Mezi Sibiřskými.
Tomáš Boukal (40) vystudoval etnologii na Univerzitě Karlově, vyučuje i ekologicko­u antropolog­ii. Podnikl terénní výzkumy mezi Chanty, Mansy, Evenky či Altajci. FOTO – 3x TOMÁŠ BOUKAL Mezi Sibiřskými.
 ?? Mansové (na snímku), Něnci či Altajci žijí v tvrdých podmínkách. ?? Místní.
Mansové (na snímku), Něnci či Altajci žijí v tvrdých podmínkách. Místní.
 ?? Bude mít křest již tuto neděli ?? Kniha
Bude mít křest již tuto neděli Kniha

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia