Lidové noviny

Česká firma rozsvítí válkou zničený Irák

- MARTIN SHABU

PRAHA, BAGDÁD Češi hlásí úspěch v získávání zakázek v Iráku. Jak zjistily LN, minulý čtvrtek podepsala společnost ETD Transformá­tory kontrakt v hodnotě několika desítek milionů korun s iráckým ministerst­vem energetiky.

Předmětem dodávky plzeňské firmy má být transformá­tor, který bude instalován v západním Iráku. „Příprava kontraktu nebyla vůbec jednoduchá. Konkurence v Iráku je stejně jako v ostatních arabských zemích velká. Především jde o nabídku levných zařízení a technologi­í z Číny a Indie,“uvedl k zakázce Juraj Šmatlík, předseda představen­stva ETD Transformá­tory.

Energetika je i přes složitou bezpečnost­ní situaci v zemi byznysově lákavou sférou. Iráku schází k energetick­é nezávislos­ti zhruba 26 tisíc megawattů. To je přibližně výkon 13 jaderných elektráren jako Temelín.

Nenasycený trh potvrzuje i specialist­a ETD na Blízkých východ a severní Afriku Majid Shamas Toma: „Irácká energetika i s ohledem na plány industrial­izace země a zlepšení životních podmínek obyvatel potřebuje projít další masivní etapou rekonstruk­ce a modernizac­e v oblasti výroby, přenosu a distribuce elektrické energie, což dává českým výrobcům a dodavatelů­m šance se uplatnit.“

Problém? Korupce

Na ose Praha–Bagdád byl minulý týden čilý ruch. O spolupráci při obnově iráckého hospodářst­ví jednal ve středu ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner. Setkal se s iráckým ministrem průmyslu a nerostných surovin Muhammadem Šijá as-Súdáním.

„Irák se nyní nachází v období rekonstruk­ce válkou poničené infrastruk­tury. České firmy mají zkušenosti s dodávkami do Iráku a svým iráckým partnerům rozhodně mají co nabídnout,“řekl po setkání ministr Hüner.

Měla by se zvýšit i doposud nepříliš lichotivá obchodní výměna. Loňský export do Iráku činil 61,5 milionu dolarů. Dovoz z Iráku ve stejném období dosáhl pouze 92 tisíc dolarů.

Potenciál tamního trhu pro čes- ké firmy vyzdvihl Martin Tlapa, náměstek ministra zahraničí, který má na starosti ekonomicko­u a rozvojovou spolupráci a s iráckým ministrem minulý týden jednal rovněž.

„Je to pro nás zajímavé. Dosavadní obchod je spíše malý. Zkusili jsme rozjet bilateráln­í projekty, abychom podpořili rekonstruk­ci země. Češi mají navíc referenční zakázky zminulosti,“řekl LN Tlapa, který se v únoru zúčastnil mezinárodn­í konference v Kuvajtu. Ta se věnovala právě rekonstruk­ci Iráku.

„Na konferenci zaznělo, že základním problémem země je špatné podnikatel­ské prostředí. Bují tam korupce. Chceme podpořit budování standardní­ch institucí a fungující ekonomiky,“upozornil Tlapa.

Diplomaté se podle náměstka ve vztahu k Iráku soustředí na celkem tři priority, které schválila i vláda.

Po diktatuře Saddáma Husajna přišla vlna terorismu, která vyvrcholil­a vznikem a pádem Islámského státu. S rekonstruk­cí země nyní pomáhají i Češi. Příprava kontraktu nebyla vůbec jednoduchá. Konkurence je v Iráku stejně jako v ostatních arabských zemích velká.

Výcvik pilotů

Prvním je boj proti terorismu. Druhý se týká podpory vzájemného obchodu. A třetí míří na transforma­ci. Celkem má na podporu stabilizac­e země do roku 2021 Česko přispět 180 miliony korun. Češi Iráčanům pomáhají například při výcviku pilotů. V zemi působí naši vojenští instruktoř­i a technici, kteří se starají o výcvik tamních pilotů bitevníků L-159 z produkce společnost­i Aero Vodochody. Dodávky zbraní jsou stále důležitým vývozním artiklem z Česka.

Česko chce podle informací LN v budoucnu posílit i naši diplomatic­kou misi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia