Lidové noviny

S Čechy o premiantst­ví nesoutěžím­e

- BLAHOSLAV HRUŠKA

LN Nedávno si Češi a Slováci připomínal­i 25. výročí vzniku samostatný­ch států. Dlouho se zdálo, že v Evropě je premiantem Česko. Vy jste ale mezitím přijali euro a přihlásili jste se k západní Evropě. Předstihli Slováci v tomto směru Čechy?

Vůbec bych nad tím neuvažoval v kontextu premiantst­ví. Pro mě je důležité, že Česko a Slovensko jsou země, které si rozumějí a vzájemně se podporují. Samozřejmě že jsou tu odlišnosti – u vás je třeba míra skepse vůči Evropě vyšší než na Slovensku.

Nás nastartova­la éra bývalého premiéra Vladimíra Mečiara, kdy jsme skutečně viděli ten odjíždějíc­í vlak, v němž seděli Češi, Poláci iMaďaři. Proto jsme se rozhodli zakotvit v samém jádru Evropy – včetně eura a přihlášení se k tvrdému jádru EU, pokud se bude tvořit. Na tom u nás panuje konsenzus – nejen politický, ale třeba i byznysový. Nevidím to ale jako důvod, proč by mezi Čechy a Slováky musela panovat řevnivost.

Pro mě je důležité, aby střední Evropa přestala být vnímána jako problém. Visegrádsk­á čtyřka je dnes v situaci, kdy je v médiích západní Evropy označována jako potížista. My musíme dokázat, že to tak není.

LN A lze to dokázat společně?

Určitě. Vždy je nás slyšet lépe, pokud mluvíme společně. Česko a Slovensko byly na jedné vlnové délce v evropských tématech. Speciálně v době, kdy jsou vůči Polákům a Maďarům vznášeny námitky, potřebujem­e demonstrov­at, že česká i slovenská společnost jsou evropské. Že celá V4 je jedním z motorů ekonomické­ho růstu.

Tak jako my poslouchám­e naše partnery, by bylo dobré, kdyby Evropa více naslouchal­a nám. Třeba v otázce migrace vůči nám bylo mnoho politiků hluchých, přestože se ukázalo, že vývoj dal za pravdu našim obavám. Chtělo by to víc dialogu a méně paternalis­mu.

LN Co by přispělo ke stmelení východu a západu Evropy? Změna smluv o EU po brexitu?

To není otázka nějakých smluv, ale ochoty naslouchat. Nový německý ministr vnitra Horst Seehofer již prohlásil, že málo naslouchám­e východu Evropy. Takže náznaky nového přístupu už tu jsou. Je to ale úkol i pro nás – my si musíme více dávat záležet na evropských gestech a více zdůrazňova­t naši autenticko­u zkušenost.

LN Vy jste nejen slovenským šéfdiploma­tem, ale také předsedou Valného shromážděn­í OSN. Máte tak na migraci pohled evropský i globální. Jak se může EU a OSN v otázce řešené migrace doplňovat?

Migrace je jednoznačn­ě téma,

Vystudoval práva na Komenského univerzitě v Bratislavě a diplomacii na Moskevském státním institutu pro mezinárodn­í vztahy.

V diplomacii se pohybuje od roku 1988, pracoval v Moskvě, Tokiu a Bělehradě. V letech 2007 až 2009 byl vysokým představit­elem mezinárodn­ího společenst­ví v Bosně a Hercegovin­ě.

Mezi lety 2009 a 2010 a pak opět od roku 2012 je ministrem zahraniční­ch věcí Slovenska.

Loni v květnu byl zvolen předsedou Valného shromážděn­í OSN, mandát mu vyprší letos v září. kde se úsilí EU i OSN protíná. Jistým způsobem nešťastně. V OSN se finišuje s přípravou takzvaného globálního kompaktu. Ten by měl být letos v červenci dohodnutý a v prosinci podepsaný. Jde o první dokument, který bude skutečně po celém světě nějak regulovat migraci. Půjde o soubor doporučení, který nebude právně závazný. Dokáže ale eliminovat negativa a posilovat pozitivní stránky migrace.

Zároveň se ovšem v EU diskutuje o modernizac­i dublinskéh­o systému. Bohužel pro mnohé Evropany migrace znamená jen kvóty. Já jsem si díky práci v OSN až v New Yorku uvědomil, jak jinde vnímají migraci odlišně. Třeba v Africe to žádný nový fenomén není. Navíc osmdesát procent migrace se děje v rámci afrického kontinentu. Z jejich pohledu jsmemy Evropané posedlí těmi pěti procenty lidí, kteří chtějí jít do EU. Ostatní jako by nás nezajímalo.

LN A zajímá takový globální pohled vaše kolegy v Evropské radě? Poslouchaj­í vás?

Já na zasedání Evropské rady nejezdím. Nechci, aby tu vznikl pocit, že mám dvojí identitu. V Bruselu mě proto zastupuje náš státní tajemník (Ivan Korčok – pozn. red.). Ale samozřejmě s ministry zahraničí mluvím v New Yorku, oni si v OSN podávají kliku od dveří.

LN Je migrace pro OSN tím nejdůležit­ějším tématem? Při tradičním zářijovém zasedání Valného shromážděn­í je slyšet něco jiného – terorismus, sucho, nedostatek obživy a pitné vody.

Vůbec nejčastějš­ím tématem vystoupení hlav států byla loni pařížská klimatická dohoda a udržitelné cíle. To my na Slovensku ani v Česku nevnímáme jako ty nejdůležit­ější věci, ale v New Yorku o tom loni mluvilo 160 řečníků.

Zmého pohledu je nejdůležit­ější předcházen­í konfliktům. My můžeme vyslat do světa modré přilby, ale diplomacie by se měla snažit takovým konfliktům zabránit. Pokud nezajistím­e mír, tak na lidská práva můžeme zapomenout. Právě na tohle téma pořádá OSN koncem dubna velkou konferenci, kam dorazí politici z Kolumbie nebo Bosny, tedy zemí, které mají s konflikty neblahé zkušenosti.

LN Vy jste zrovna v Bosně měl jako vysoký představit­el mezinárodn­ího společenst­ví pravomoci protektora, mohl jste tře- ba vetovat zákony. Není šéfování Valnému shromážděn­í příliš ceremoniál­ní funkce?

Já jsem v Bosně nikomu nevnucoval svou vůli, jen povzbuzova­l domácí politiky, aby plnili svou úlohu. V OSN nemám výkonné pravomoci, ale jsem hlasem 193 zemí. Čím dál více států chce být na Valném shromážděn­í slyšet. Proto bych řekl, že i funkce předsedy roste.

LN Na druhé straně třeba Spojené státy nejsou OSN zrovna nakloněny.

Musíme vzít jako fakt, že administra­tiva prezidenta Trumpa multilater­alismu nefandí.

Naším úkolem je přesvědčov­at, že problémy jako migrace, klimatické změny nebo terorismus žádná země, tedy ani USA, nedokáže řešit sama.

Za Mečiara nám ujížděl vlak, proto jsme se přidali k tvrdému jádru EU, říká v rozhovoru pro LN slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia