Lidové noviny

Experti: Byl novičok ruský? To nevíme

- LONDÝN

Britští experti nebyli s to prokázat, že nervově paralytick­á látka použitá v březnu proti bývalému ruskému dvojímu agentovi Sergeji Skripalovi byla vyrobena v Rusku. Podle agentury Reuters to včera řekl šéf britského armádního výzkumného střediska Gary Aitkenhead. Potvrdili však, že šlo o látku Novičok.

„Byli jsme schopni ji (toxickou látku) určit jako novičok, určili jsme, že se jednalo o armádní nervově paralytick­ou látku,“řekl šéf speciální laboratoře v anglickém Porton Downu televizní stanici Sky News. Odkud látka pocházela, ale laboratoř nezjistila.

„Neurčili jsme přesný zdroj, nicméně jsme poskytli vědecké informace vládě, která pak využila řady zdrojů k sestavení závěrů, o nichž se hovoří,“poznamenal Aitkenhead. Zároveň potvrdil, že dotyčná jedovatá látka vyžaduje „ke své výrobě mimořádně složité metody, tedy něco, co je v možnostech někoho, za kým stojí stát“.

„Pokračujem­e v práci, abychom pomohli získat další informace, které by nám umožnily dostat se blíž (ke zdroji), ale zatím se nám to nepodařilo,“dodal šéf výzkumného střediska.

Sergej Skripal a jeho dcera Julija byli 4. března v domě v jihoanglic­kém městě Salisbury napadeni toxickou látkou, kterou britští experti následně určili jako Ruskem, respektive Sovětským svazem vyvinutou nervově paralytick­ou látku Novičok. Skripalová před týdnem nabyla vědomí, její otec je však stále v kritickém stavu v nemocnici.

Britská vláda tvrdí, že za tento útok je s největší pravděpodo­bností zodpovědné Rusko, což ale Moskva důrazně popírá. Kvůli aféře si západní země včetně Česka na jedné straně a Rusko na straně druhé vypověděly desítky diplomatů. Zavíraly se i konzuláty. čtk, zah

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia