Lidové noviny

Kreml odstavil vlivné bratry

Válka mezi mocenskými klany se po znovuzvole­ní Putina vyostřila, vládu čekají změny

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/PRAHA Největší skandál od zatčení ruského miliardáře Michaila Chodorkovs­kého v říjnu 2003. Tak charakteri­zují uvalení vazby na ruské magnáty bratry Magomedovo­vy všechna ruská média. Ve vzácné shodě jsou jak vládní, tak opoziční zdroje: nejde ani tak o osudy dvou oligarchů, jako o existenci celého ruského kabinetu a vítězství v boji o vliv a přístup ke zdrojům.

Symbióza moci a peněz

Podstata obvinění Magomedovo­vých není tentokrát zdaleka tak důležitá jako to, do jaké z vlivných skupin mocní rodáci z Dagestánu patří. Slavnější z bratrů Zijavudin Magomedov je blízkým přítelem vicepremié­ra ruské vlády Arkadije Dvorkoviče, který je zase pravou rukou premiéra Dmitrije Medveděva. Dvorkovič a Magomedov spolu studovali na Moskevské státní univerzitě. Od té doby měli žít v těsné symbióze – bratři vydělávali peníze, politik měl vliv a moc. Minulý pátek byli ale Magomed a Zijavudin Magomedovo­vi zatčeni, a přestože veškerou vinu odmítali, soud na ně uvalil dvouměsíčn­í vazbu. Ruská podnikatel­ská elita se otřásla jako při silném zemětřesen­í. Otřáslo se i sebevědomí vicepremié­ra Dvorkoviče a jeho týmu, který jako i ostatní vysocí státní úředníci a politici věřil ve svou beztrestno­st do té doby, dokud v Kremlu nebylo rozhodnuto o zrušení nepsané imunity. Dvorkovič a jeho klan na přelomu března a dubna přišli nejen o ni, ale možná i o svůj zdroj blahobytu, který rozhodně nemohl plynout z ministersk­ých platů.

Přítel vicepremié­ra amajitel firmy Summa Zijavudin Magomedov podle odhadu magazínu Forbes disponuje nejméně 1,4 miliardy dolarů, jeho starší bratr není omnoho chudší. Oba jsou obviněni z podvodů, rozkrádání i organizace kriminální­ho společenst­ví. Nejen pro podnikatel­e, ale ani pro celou vládu v čele s někdejším spojencem prezidenta Vladimira Putina premiérem Medveděvem to není vůbec dobrá zpráva. Útok na klan, s nímž je zjevně propojena, svědčí o jejím brzkém konci.

Ruští komentátoř­i připomínaj­í, že 7. května se má konat inaugurace Putina, který 18. března s obrovským náskokem zvítězil v prezidents­kých volbách. V prvním projevu po zveřejnění výsledků řekl, že po inauguraci hodlá provést ve vládě zásadní změny.

Nyní se v Kremlu zřejmě rozhoduje o tom, která ze skupin bude následujíc­ích šest let mít privilegia, za něž se bude odvděčovat loajalitou a oddaností režimu. A protože nedávno prosákly na veřejnost zprávy o tom, že Magomedovo­vi měli vážný konflikt s šedou eminencí a pravou rukou prezidenta Putina Igorem Sečinem, šéfem státní korporace Rosněfť, byl jejich klan vyloučen ze hry. Podobně měl před svým zatčením Michail Chodorkovs­kij rozepři se samotným Putinem. A zaplatil za to deseti lety v trestaneck­é kolonii. Mimochodem, právě Rosněfť získala po likvidaci Chodorkovs­kého firmy Jukos největší porci ze soukromého ropného impéria. I na majetky bratří Magomedovo­vých může mít někdo nyní zálusk. „Zatím není jasné, kdo chce získat kapitál firmy Summa,“prohlásil finanční analytik Oleg Popov z agentury April Capital v Moskvě. Jisté ale podle něj je, že zatčení podnikatel­ů má jednak politické, jednak ekonomické cíle.

Přístavy i mlýny

Společnost Summa sdružuje lukrativní podniky, jako je firma Spojené obilnářské podniky, Globalelek­troservis, Inteks, Strojnovac­ija i Novorossij­ský námořní obchodní přístav.

„Jde o veřejný tlak na budoucí kádrové změny,“zhodnotil zatčení podnikatel­ů politolog Jevgenij Minčenko. Podle něj je celá situace o to složitější, že se zároveň hledá následník, který po vypršení posledního mandátu Putina v roce 2024 usedne na ruský trůn.

 ?? Zatčený Zijavudin Magomedov je přítelem ruského vicepremié­ra Arkadije Dvorkoviče. Jemu i celé vládě tak zřejmě zvoní hrana. FOTO KP. RU ?? Kauza Chodorkovs­kij 2.0.
Zatčený Zijavudin Magomedov je přítelem ruského vicepremié­ra Arkadije Dvorkoviče. Jemu i celé vládě tak zřejmě zvoní hrana. FOTO KP. RU Kauza Chodorkovs­kij 2.0.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia