Lidové noviny

Němci dají půl miliardy eur na návrat migrantů

- BERLÍN

Německo chce znovu spustit program, který má motivovat odmítnuté žadatele o azyl, aby se vrátili do svých domovských zemí. Nedávno to oznámil ministr pro hospodářsk­ou spolupráci Gerd Müller. „Chceme do programu pro návrat vložit každý rok 500 milionů eur,“uvedl s tím, že takový přístup je daleko výhodnější, než kdyby se musel stát o odmítnuté žadatele starat přímo v Německu.

Podobný program, pro který se vžilo označení „Hotovost za práci“, fungoval v Německu až do března 2017. Byl ovšem dotován výrazně nižší částkou ve výši 150 milionů eur. Již tehdy měly tyto peníze sloužit k tomu, aby běžencům, kteří se rozhodli odejít z Německa, umožnily odstartova­t nový život v zemích původu. Díky nim měli získat lidé vrátivší se třeba do Maroka, Ghany, Senegalu, Nigérie, Iráku či Afghánistá­nu možnost získat práci, případně i kapitál sloužící k financován­í vzdělání.

„Nikomu nestrčíme šek do kapsy. Budeme financovat výlučně projekty přímo na místě,“citoval politika za bavorské křesťanské sociály (CSU) deník Augsburger Allgemeine Zeitung.

Ministr Müller také prohlásil, že slučování rodin může probíhat i opačným směrem, než bylo dosud výhradně vnímáno, a to sice, že běženci, kteří přišli v minulých letech do Německa, si mohli po nějaké době zažádat o příchod rodinných příslušník­ů.

„Měli bychom chápat slučování rodin nikoli pouze směrem do Německa,“prohlásil doslova Müller s tím, že v Iráku byl takzvaný Islámský stát (IS) vojensky poražen, proto prý již nic nebrání tomu, aby se iráčtí uprchlíci vrátili do svých domovů.

Dosavadní pokusy přimět odmítnuté žadatele o azyl k návratu formou jakési cestovní prémie nebyly ovšem příliš úspěšné. I když německá vláda vedle úhrady cestovních nákladů vyplácela navíc ještě každé rodině prémii ve výši 3000 eur (asi 76 tisíc korun), příliš se neujaly.

Mezi prosincem 2017 a letošním únorem využilo například této možnosti pouze přes 4500 lidí, což je o 3600 méně než ve stejném období předchozíh­o roku.

Zvláštní pozornost hodlá ministr Müller věnovat africkému kontinentu. „Každý rok vstoupí 20 milionů mladých lidí na tamní trh práce a hledají zaměstnání,“řekl ministr pro hospodářsk­ou spolupráci.

Německo se v minulých dvou letech stalo jedním z hlavních cílů ekonomicky motivované migrace. O azyl tam například žádali i lidé z Kosova, Srbska, případně i jiných států, jež jsou považovány za takzvané „bezpečné země“, v nichž neprobíhal žádný válečný konflikt. sch

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia