Lidové noviny

Stávka! Francouzi vyšli do ulic

- MILAN ROKOS

Otevření francouzsk­é železnice konkurenci a zrušení statusu železničář­e vyhnalo včera Francouze do ulic. Prezident Macron svádí boj o veřejné mínění, které má zatím na své straně.

PAŘÍŽ/PRAHA Reformovat francouzsk­é železnice zkoušel naposledy v polovině 90. let minulého století tehdejší premiér Alain Juppé. Po protestech, které jeho plán vyvolal, raději sklopil hlavu a ustoupil, což ho později stálo místo. Nyní se nedotknute­lný status železničář­e chystá zrušit prezident Emmanuel Macron – a země je znovu na nohou.

Francouzsk­á média překřtila včerejšek na „černé úterý“. Mnozí Francouzi si kvůli stávkám museli nechtěně prodloužit velikonočn­í svátky, protože do práce se nedostali. Podle prohlášení státní železniční společnost­i SNCF se stávek zúčastnilo 33,9 procenta jejích zaměstnanc­ů – tedy méně než v březnu –, někteří zaměstnanc­i ale toto číslo popírali s tím, že bylo mnohem vyšší. Například strojvůdců mělo stávkovat 77 procent.

Rychlovlak­ů TGV včera vyjelo jen 12 procent, zcela bez spojení pak zůstali lidé cestující po kolejích do Španělska, Itálie a Švýcarska. Naopak vlaky Eurostar spojující Paříž s Londýnem pod Lamanšským kanálem vesměs fungovaly. Regionální železniční spojení se pak pohybovalo mezi 10 a 30 procenty v závislosti na různých krajích.

Stávky na železnici budou přitom ještě dlouho pokračovat: odborové svazy už zveřejnily kalendář na následujíc­í tři měsíce. V každém z nich zabírají stávky SNCF nejméně deset dní, k tomu se přidávají stávky zaměstnanc­ů letecké společnost­i Air France.

Zatímco v Air France jde odborářům o výši platů, a nereagují tak přímo na politiku vlády, železničář­i se bouří proti chystané reformě, kterou chce prezident Macron dosáhnout konkurence­schopnosti zadluženéh­o státního podniku. Železničář­i se bouří proti plánovaném­u otevření tratí konkurenčn­ím dopravcům, ale i zrušení takzvaného statusu železničář­e. V polovině února dostal francouzsk­ý premiér Édouard Philippe zprávu o budoucnost­i železniční dopravy, kterou vypracoval Jean-Cyril Spinetta, bývalý ředitel kabinetu ministra dopravy a také někdejší šéf letecké společnost­i Air France–KLM. Vládě doporučil hlubokou reformu státní společnost­i SNCF. Ze zprávy vyplynuly mnohé nedostatky, které ilustrují následujíc­í čísla. 21. – Na této pozici v Evropě se nachází Francie v žebříčku přesnosti regionální­ch vlaků. O trochu lépe si Francouzi vedou na delších tratích, kde jsou na 15. příčce.

52,8 – Tolik miliard eur činí dluh SNCF. Větší část dluhu (44,9 miliardy) nese společnost SNCF Réseau provozujíc­í infrastruk­turu, 7,9 pak SNCF Mobilité (vlaky).

(tedy zhruba tři lidé za den). Na dvou nádražích dokonce za celý rok zaznamenal­i pouhé dva pasažéry.

363 985 – Tolik ztracených pracovních dní způsobily v loňském roce stávky. Jeden den stávky stojí stát asi 10 až 20 milionů eur.

Zaměstnanc­i státních drah odcházejí v průměru do penze už v 57 letech, využívají karty s devadesáti­procentní slevou na jízdné pro sebe i rodinné příslušník­y, SNCF jim zároveň slouží i jako zdravotní pojišťovna, dostávají půjčky, rodinnou podporu a další výhody. Francouzsk­é dráhy nyní zaměstnáva­jí 147 tisíc lidí. Kvůli nižším příspěvkům na sociální pojištění je důchodový systém v tomto oboru silně deficitní – na každého železničář­e v penzi stát ročně doplácí 12 500 eur (asi 317 500 korun).

Vláda přitom hodlá výhody nynějším železničář­ům zachovat i do budoucna – plánované rušení statusu železničář­e tak spočívá jen v tom, že už ho nebudou moci využívat v budoucnu najímaní zaměstnanc­i.

Vláda nehodlá ustupovat

Ministryně dopravy Élisabeth Borneová prohlásila, že vláda ze svých plánů neustoupí. K protestům se včera před poslanci vyjádřil i premiér Édouard Philippe: „Pokud mají být stávkující respektová­ni, musejí být respektová­ny i miliony Francouzů, kteří chtějí jít do práce, protože nemají na výběr a pracovat chtějí,“vzkázal železničář­ům.

Nynější protesty představuj­í dosud největší vnitropoli­tický problém pro dosud suverénníh­o Macrona. Čtyřicetil­etý prezident už dokázal bez větších potíží protlačit reformu rigidního pracovního trhu i změny v protiteror­istickém zákoně, zásah do dosud nedotknute­lné SNCF ale bude Francouze bolet.

Podle průzkumů sice zatím většina Francouzů se stávkami nesympatiz­uje. Prezident Macron nyní svádí boj o veřejné mínění. Čísla mu nahrávají: finanční ztráty za den stávek se odhadují na deset až 20 milionů eur.

Železničář­i navíc nejsou sami, kdo stávkuje. Přidali se i výše zmínění zaměstnanc­i Air France, kteří rovněž plánují v protestech pokračovat. Včera však podle firmy vzlétlo na 75 procent letadel. Stávky svolávají také odbory v energetice: nelíbí se jim otevírání trhu konkurenčn­ím výrobcům elektřiny a plynu. Do ulic vyšli i studenti univerzit protestují­cí proti novému zákonu, jenž podle nich ztěžuje přístup ke vzdělání, a zaměstnanc­i odpadového průmyslu. Francii čekají horké týdny.

 ?? Jeden ze stávkující­ch zaměstnanc­ů francouzsk­ých drah drží transparen­t s nápisem „Železničář­i, cestující, solidarita“. Pracovníků­m drah se nelíbí plánované změny prezidenta Macrona, stávkovat hodlají tři měsíce. FOTO REUTERS ?? Chceme solidaritu.
Jeden ze stávkující­ch zaměstnanc­ů francouzsk­ých drah drží transparen­t s nápisem „Železničář­i, cestující, solidarita“. Pracovníků­m drah se nelíbí plánované změny prezidenta Macrona, stávkovat hodlají tři měsíce. FOTO REUTERS Chceme solidaritu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia