Lidové noviny

Gazeta: Čechoslová­ci si v ’68 utahovali z Brežněva

- MOSKVA

Na jaře 1968 přivezli známí Alexandru Bovinovi, pracujícím­u na ústředním výboru sovětských komunistů, z Českoslove­nska hospodský jídelníček, na kterém se vyjímala játra Jánose Kádára, žebírka Leonida Brežněva, mozeček Waltera Ulbrichta, jazyk Władysława Gomułky a vejce Todora Živkova. Cenzura v tehdejším Českoslove­nsku padla nejen ve sféře restaurací a jídelen. Před srpnem 1968 věci dospěly až ke zveřejňová­ní Brežněvový­ch karikatur, napsal internetov­ý list Gazeta.ru.

Před 50 lety, 5. dubna 1968, vedení čs. komunistů přijalo akční program, připomněl ruský deník. Za ekonomicko­u část odpovídal Ota Šik, jehož plán reforem o desítky let později studovali budoucí reformátoř­i ruské ekonomiky, za politickou Radovan Richta, který vymyslel sousloví „socialismu­s s lidskou tváří“. Z toho se dalo vyvodit, že běžný socialismu­s má tvář nelidskou, dodal deník.

Začalo pražské jaro, které se stalo předzvěstí pádu komunismu, ale nejprve i předpokoje­m zamrznutí v Sovětském svazu. Tehdy se také strašně báli infekce li- beralizace z blízkého Západu, považované­ho za sovětskou sféru vlivu. Báli se o Ukrajinu, o sovětskou inteligenc­i, o polské a maďarské studenty.

Brežněv říkal Alexandru Dubčekovi, že samostatno­u politiku Čechoslová­ci nemají a ani nemohou mít. Protože Českoslove­nsko patří k území, které osvobodil sovětský voják – a „hranice těchto území jsou naše hranice“.

Přece již rozdrcení maďarského povstání v roce 1956 předvedlo, jak je s to konat Sovětský svaz, a to i za destaliniz­ace. Jako byl Sovětský svaz nemyslitel­ný bez Ukrajiny, tak bez Českoslove­nska, Maďarska a Polska nemohl existovat ani východní blok.

Proto Brežněva nemohly uklidnit Bovinovy návrhy, aby se Českoslove­nsko stalo jakousi další Jugoslávií či Rumunskem, ani výstrahy, že z vpádu vojsk bude více škody než užitku. Pro tehdejší vedení – politbyro – ztratit Českoslove­nsko znamenalo ztratit vše, mohlo to spustit dominový efekt.

Přesto pro Moskvu nebylo jednoduché uvěřit, že komunistic­ké vedení a vláda mohou například zrušit cenzuru. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia