Lidové noviny

Levici má vzkřísit „Hollandův kůň“

- PAŘÍŽ

Loňský rok byl pro francouzsk­é socialisty katastrofá­lní. Strana, která měla v minulém Národním shromážděn­í spolu se spojenci většinu, dosáhla pouhých 30 poslanecký­ch křesel a její kandidát na prezidenta skončil až na pátém místě s šesti procenty hlasů. K tomu ji vítěz voleb Emmanuel Macron řádně „vyluxoval“– na svoji stranu přitáhl například dnešního ministra vnitra Gérarda Collomba nebo nynějšího ministra zahraničí Jeana-Yvese Le Driana. Z trosek má nyní stranu pozvednout muž, jehož si socialisté vybrali minulý týden: 59letý veřejnosti nepříliš známý poslanec

Olivier Faure.

Muž, který působí ve straně už od 16 let, přitom původně ani nezamýšlel kandidovat a podporoval bývalou ministryni školství Najat Vallaudovo­u-Belkacemov­ou. Když ale oznámila, že nebude kandidovat, přišel Faure s projektem „renesance“strany. Jako šéf se bude muset nejdříve soustředit na smíření dvou rozdílně smýšlející­ch proudů – levicového křídla na straně jedné a stoupenců bývalého prezidenta Françoise Hollanda na straně druhé. Sám Faure vždy vystupoval jako konsenzuál­ní politik, jeho kritici mu ale zároveň vyčítají nedostateč­né charisma.

V kampani musel řešit i problém se svou manželkou, jež paradoxně pracovala jako poradkyně pro lidská práva v Macronově týmu. Faure musel vysvětlova­t, že má nezávislou ženu, s níž se ne ve všem shodne. Situaci pak vyřešil její odchod do organizace UNICEF, kde bude radit bývalé socialisti­cké ministryni kultury Audrey Azoulayové, již na mezinárodn­í post jmenoval opět Macron.

Faure pochází ze smíšené francouzsk­o-vietnamské rodiny, a jak napsal deník La Libération, jeho vietnamská matka si myslela, že syna lidé kvůli jejímu původu nikdy do žádné funkce nezvolí. Ona sama musela před sňatkem s Faurovým otcem překonat fakt, že její tchán vyznával myšlenky krajní pravice. K levici, v jejíchž řadách Olivier Faure působí, se ostatně nehlásí ani jeho rodiče. Nový šéf so- cialistů až dosud neproslul jako vizionář, ale spíše spolehlivý úředník, který měl jako šéf mladých socialistů a později i vůdce poslanecké­ho klu- bu mnoho příležitos­tí stranu dokonale poznat. Dlouhá léta spolupraco­val s expreziden­tem Hollandem a působil také v kabinetu bývalé ministryně a dnešní starostky Lille Martine Aubryové, kde se podílel například na přípravě zákona o 35hodinové­m pracovním týdnu. Během Hollandova působení v Elysejském paláci se proti svému šéfovi vymezil ve chvíli, kdy tehdejší prezident po sérii teroristic­kých útoků navrhl uzákonění možnosti odnímat občanství.

Ve vysokých funkcích se ale Faure navzdory svému věku dlouho nepohybuje. Poslancem byl zvolen až v roce 2012 a vloni svůj post jako jeden z mála socialistů v boji s politiky prezidento­va hnutí Republika vpřed! obhájil. „Má nohy na zemi a přímý vztah s voliči,“oceňuje ho bývalý socialisti­cký senátor Yannick Bodin. Zda ale otec čtyř dětí (ze dvou manželství) a milovník komiksů Faure dokáže pozvednout potápějící se loď francouzsk­ých socialistů, se teprve ukáže. Jeho prvním cílem, kdy může socialisty vrátit na scénu, jsou volby do Evropského parlamentu v příštím roce. rok

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia