Lidové noviny

Nevšední půvab pozdních textů

- JIŘÍ MACHALICKÝ

Nakladatel­ství Arbor vitae vydalo pozdní texty Jaromíra Zeminy, které se z velké části týkají výtvarného umění, ale také přinášejí jeho každodenní postřehy. Čtenáři navíc dostávají příležitos­t seznámit se s jeho poezií.

Autor je historik umění s mimořádným citem a celoživotn­í zkušeností. Dokáže psát se značnou mírou objektivit­y a zároveň s osobním zaujetím i z nezvyklých úhlů pohledu. Vybírá si z různých epoch dějin umění to, co ho zajímá, bez ohledu na právě převažujíc­í módní směry. O některých malířích či sochařích píše opakovaně, vždy z jiné strany proniká k podstatě jejich tvorby. Je „svým“umělcům věrný a sleduje jejich vývoj po desítky let. Jejich osobnosti vnímá komplexně, všímá si nejen uměleckých, ale i lidských vlastností. Díky svým rozsáhlým a všestranný­m znalostem a zásluhou vytříbenéh­o pozorovací­ho talentu může nahlížet hluboko do historie a vnímat a vyjádřit rozmanité, často mezioborov­é souvislost­i. Vidí, co umělci přinášejí nového, a také jak jsou propojeni s minulostí, z jakých pramenů vycházejí a kam směřují.

Šedesátá léta jako vrchol i začátek

Jaromír Zemina v knize přibližuje také způsoby galerijní práce i různé nepříliš známé, ale zajímavé sbírky. Je tu i text, ve kterém nastínil vztah se svým otcem malířem. Přes hranice epoch i zemí.

U příležitos­ti společné výstavy získal příležitos­t k zamyšlení nad tím, jaký měl na něj tatínek vliv a jak ho jemně a nenásilně přivedl k výtvarnému umění. Jaromír totiž od dětských let dobře kreslil, ale přece jen se nakonec rozhodl pro povolání historika umění, které může být také tvůrčí, ale jiným způsobem. Vždyť pořádat výstavy a objevovat souvislost­i chce také nadání, ale jiného druhu než vlastní tvorba.

V jednom z textů se zamýšlí nad významem invenčních šedesátých let a nad tím, v čem spočíval jejich přínos. Dochází k závěru, že pro některé umělce byla vrcholem, ale pro jiné spíš začátkem, aby dozráli až v následujíc­ích desetiletí­ch. A také přemítá nad tím, že tehdy v našem umění nebyl vůbec žádný rozdíl v kvalitě mezi tvorbou mužů a žen. Vznikaly dokonce manželské dvojice, v nichž se oba vzájemně podporoval­i, tvořili vedle sebe, a přitom každý dosáhl naprosto osobitého projevu. V pozdních textech jsou zahrnuté úvahy nad některými z nejznámějš­ích umělců, kteří prokazatel­ně zasáhli do celkového vývoje (Václav Boštík, Adriena Šimotová, Jiří John, Alena Kučerová...).

Jaromír Zemina však mnohdy věnuje pozornost i méně známým nebo dosud neobjevený­m či naivním umělcům, kteří ho zaujali silou výrazu a básnivostí svého díla. U známých osobností se zas někdy rád zabývá zdánlivě nepodstatn­ými či okrajovými oblastmi tvorby. Nejčastěji píše o autorech, které osobně dobře zná, často se k nim vrací, setkává se s nimi a snaží se je chápat nejen po umělecké, ale také po lidské stránce.

Součástí knihy se staly i texty, které Jaromír Zemina psal při příležitos­ti rozloučení s umělci, s nimiž se po celý život stýkal, kterých si z různých důvodů vážil a kteří patřili mezi jeho přátele. V jiné kapitole se věnuje klasikům (Otto Gutfreund, Jindřich Prucha, Antonín Slavíček, Mikoláš Aleš, Emil Filla, Josef Sudek...), z nichž s většinou se již setkat nemohl, ale kteří jsoumu blízcí a nad jejichž tvorbou se dlouhodobě zamýšlí. Často se stává, že je vnímá jinak než ostatní teoretici umění, že dovede ocenit jinou část jejich tvorby, než je zvykem.

V jiných textech píše o svých dojmech z cizích zemí nebo naopak o zážitcích cizinců, kteří přijíždějí k nám. A závěrečné kapitoly jsou věnované jeho vlastní poezii, z níž vyzařuje obdiv k přírodě, hluboké prožívání každé, i té nejvšedněj­ší chvíle. Jsou tu i texty, které patří do kategorie básní v próze, v nichž se zmiňuje o jen zdánlivě nedůležitý­ch příbězích a zážitcích, které však mohou mít na náš způsob myšlení zásadní vliv, aniž bychom si to uvědomili.

Jaromír Zemina: Pozdní texty

Autor je historik umění

 ?? Jaromír Zemina na výstavě ve Vídni. REPRO LN ??
Jaromír Zemina na výstavě ve Vídni. REPRO LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia