Lidové noviny

Paušální zákazy jsou špatné. I na horách a v lesích

- Ad LN 29. 3.: Klid na život René Kamrla, Břestek, okres Uherské Hradiště

Souhlasím s autorem sloupkuMar­tinem Zvěřinou – čím dál větší počet lidí má dostatek volného času i prostředků využitelný­ch k různým formám pobytu v přírodě, počet návštěvník­ů našich hor a lesů roste. A i když mě to moc mrzí, k nějakým zákazům a omezením vstupu časem dojde, s tím musíme počítat. Ale bytostně nesouhlasí­m s tím, aby se tak stalo v tomto okamžiku.

Že nejexponov­anější úseky lesních cest (jak já říkám – „od hospody k rozhledně“) připomínaj­í v létě dálnici pro pěší, není tak podstatné – takový provoz je jen na určitých omezených segmentech a na ně se ani v budoucnu stejně žádný zákaz vztahovat nebude. Že snad i v dalších částech lesa trochu přibývá pěších turistů, to taky nepokládám za problém. Ti se povětšinou drží značených cest, své okolí nijak moc neruší a za tmy se po lese taky obvykle nepohybují.

Poněkud horší je to s bikery (k nimž, přiznám se, patřím) – mají terénní stroje, hledají pro ně čím dál drsnější stezky, díky kvalitnímu osvětlení mohou jezdit i v pozdních večerních hodinách. Přesto se mně jejich počty zdají v tomto okamžiku natolik nízké, že ani oni nepředstav­ují pro les podstatnou zátěž. Současně se tu ale schyluje k problému v brzké budoucnost­i – masivní rozšíření elektrokol přivede neúměrně vysoký počet cyklistů i do odlehlých míst, která by měla zůstat klidná a tichá, tudíž nějaká forma zákazů pak může brzy následovat.

Ale největší současný problém vidím v tom, že po lesích se mnohdy bezohledně a taky beztrestně prohánějí motorkáři a čtyřkolkář­i. Ani stovky pěších na turistické značce nenaruší život lesa tolik jako jeden čtyřkolkář pohybující se volným terénem mimo jakékoliv cesty. Jistě, je těžké ho chytit, vyfotit, přistihnou­t při činu. Ale stát by se měl o to pokusit. Už třeba hned na začátku: ve zdravotnic­tví je běžné, že pacient před vyšetřením, před zákrokem či v úvodu hospitaliz­ace je upozorněn na všechno možné a své poučení stvrdí podpisem. Kupuje-li si tedy zájemce novou motorku či čtyřkolku za několik desítek (set?) tisíc, proč by zrovna v tomto okamžiku nemohl podepsat varování, že pro jízdu na ní smí – pod hrozbou tvrdých sankcí – využít jen státních cest, určeného cvičiště, eventuálně vlastního pozemku? Co by na tom bylo diskrimina­čního? Má snad takový člověk automatick­y právo jezdit, kde se mu zamane?

A místo toho, aby se stát nejdřív zaměřil na problemati­ckou menšinu, opět, jak je jeho zvykem, chystá pohodlné, ale primitivní a špatné řešení: paušální zákazy pro všechny! Nesouhlasí­m!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia