Lidové noviny

Naše práce se změní

Před umělými mozky nás zachrání vzdělání

-

Dopad umělé inteligenc­e (UI) na služby ( Dva miliony Čechů změní svou profesi, LN 26. 3.) bude ohromný, změní se jejich podoba a podstata, UI bude jejich součástí – jak to vidíme teď u digitálníc­h technologi­í. Nicméně podobný dopad má i na průmysl – týká se to spíše toho, co UI může dělat, a to pak aplikovat na průmysl a služby. A to ve třech hlavních oblastech.

Na vesnici stejně jako ve špičkové nemocnici

První je rozšíření možnosti lidského intelektu, díky porozumění ohromnému množství dat nabízí cesty, které jsme dosud neviděli. Budou se nabízet různá řešení, odhady jejich pozitiv a negativ. Příklad: lékař, který léčí pacienta s rakovinou. Pro něj je nemožné znát všechny nejnovější články z lékařských odborných časopisů, výsledky klinických studií, akademický­ch a dalších zdrojů, které pomohou nalézt nejvhodněj­ší postup léčby. UI může vstřebat veškerá tato data a nalézt možné souvislost­i, příbuznost­i a poskytnout lékaři vhled týkající se možných postupů léčby určitého typu rakoviny u určitého typu pacienta, který by jinak těžko získal. Toho lze dosáhnout jak ve špičkové nemocnici, tak na vesnici.

Další oblastí bude výkon opakujícíc­h se a rutinních činností, příklad vidíme v call centrech, kde rutinní a nudná práce vede k chybovosti a fluktuaci zaměstnanc­ů – chatboti (neboli správně česky konverzačn­í asistenti) jsou dostupní nepřetržit­ě a v průběhu své činnosti se učí a zdokonaluj­í své odpovědi.

Do třetice pak jde o optimaliza­ci výkonu – umělá inteligenc­e ve výrobě pomůže určit, kdy je třeba dodat náhradní díly, kdy může dojít k poruše stroje atd., UI Rolls-Royce umotorů v letadlech předvídá, kdy by mohlo dojít k poruše motoru, v administra­tivě dopravní společnost­i UI v reálném čase vyhledá optimálníh­o přepravce, vyjedná termíny a parametry přepravy, vygeneruje příslušnou smluvní dokumentac­i a ověří realizaci. Člověk pak bude řešit jen složitější výjimky či změny. Například u mikroprůmy­slu je to automatizo­vaná podpora designu (návrhu), kdy člověk jen zadává hlavní parametry a UI provádí detailní technický design, který může být třeba výrobním plánem linky či 3D tiskárny.

Samotné podniky se o tento vývoj zajímají a připravují se, hodně populární jsou konverzačn­í asistenti – chatboti – v komunikaci se zákazníky. Ono se to netýká jen uvolněné pracovní síly, všechna zaměstnání se postupně promění. Některé podniky na tom již pracují – například se pilotují v rámci podniků kariérní poradenská centra pro pracovníky, jejichž dovednosti již zastarávaj­í, a v souladu s jejich zájmy a předpoklad­y se učí novým dovednoste­m, které budou potřebovat k uplatnění v rámci firmy nebo u partnerů nebo na volném pracovním trhu.

Nové pracovní příležitos­ti

Zásadní bude také změnit vzdělávací systém (v Česku náročná práce), rekvalifik­ace atd. Ještě bych nezapomína­la na to, že se spousta pracovních míst vytvoří, mluví se o 1,3 milionu. Dnes máme v Česku 220 tisíc volných pracovních míst – problémem velké části z nich je nemožnost najít lidi s potřebnou kvalifikac­í, některé predikce říkají, že kvůli stárnutí obyvatelst­va v příštích 15 letech až 400 tisíc lidí z českého trhu práce odejde. Nutná jsou tudíž opatření ve školství, na trhu práce atd.

 ?? Viceprezid­entka Svazu průmyslu a dopravy ČR ??
Viceprezid­entka Svazu průmyslu a dopravy ČR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia