Lidové noviny

Malá revoluce v letecké dopravě

-

Celkově pozitivní vývoj v oblasti letecké dopravy napomáhá v implementa­ci novinek. Dochází ke změnám, které budou s velkou pravděpodo­bností utvářet byznys model tohoto odvětví dopravy v nejbližší budoucnost­i. Jedná se o dva zajímavé trendy v dálkové osobní dopravě. Nejen low-cost aerolinky, ale i ty síťové pochopily, že segment dálkové dopravy může při aplikaci nízkých nákladů a cen znamenat další růst počtu pasažérů. V Evropě je vlajkovou lodí společnost Norwegian, která létá celou řadu transatlan­tických destinací za velice zajímavých cenových podmínek. Používá k tomu nové Boeingy 787, které se ukazují jako velice vhodná letadla pro tento typ dopravy. Levný provoz kombinovan­ý s mo- derním interiérem a především optimalizo­vanými podmínkami pro cestující na palubě dává pasažérům ten správný poměr ceny a výkonu.

I síťové aerolinky pochopily, že tento model „no-frills“služeb přináší zajímavé ekonomické efekty, a proto hledají destinace, kde rozlétají zmiňovaný model. British Airways od dubna 2018 zavedou několik typů levných letenek na spojích do Severní Ameriky. Stanou se tak přímým konkurente­m Norwegian (a dalších low-cost aerolinek), které už levné dálkové lety provozují.

Co může cestující očekávat, pokud si koupí takovou levnou letenku? Bude to hodně podobné, jako jsme zvyklí na krátkých tratích u low-cost aerolinek. V ceně není odbavení zavazadla – počítá se pouze s palubním zavazadlem, sedadlo bude sice celkem úzké, ale docela moderní a pohodlné. Na palubě si u Norwegian budete muset připlatit za občerstven­í a kvůli zábavě na dlouhý let si musíte přinést vlastní přístroj a připojit do wi-fi na palubě. Na druhé straně počítejte, že se do USA můžete podívat z Londýna za přibližně 300 liber.

British Airways vám nabídnou za mírně vyšší cenu stejné pohodlí, co se týče sedadel, resp. typu letadla. Na palubě vám podají občerstven­í a filmy budete moci sledovat na displeji na sedadle před vámi. Norwegian a British Airways ale nejsou jediní letečtí dopravci s nabídkou levných zámořských letů. Dalšími aerolinkam­i jsou například WOW, Primera Air nebo Level (sesterská společnost British Airways). Primera Air začne létat v dubnu, Level vás odveze do zámoří z Barcelony a WOW se s vámi zastaví v Reykjavíku. Vypadá to, že počet destinací skokově narůstá a cestující budou benefitova­t z tohoto vývoje.

Superdlouh­é lety

Další a možná ještě větší změnu můžeme vidět v zavedení úplně nové kategorie letů – superdlouh­ých letů. Největší publicitu mají aerolinky Qantas, které propojily australský Perth s Londýnem. Použily k tomu Boeing 787 Dreamliner, který umožnil přímý 17hodinový let, během kterého překoná 14 500 kilometrů a zkrátí dosavadní lety s mezipřistá­ním minimálně o tři hodiny. Jde o kvalitativ­ně nový fenomén. Není to sice nejdelší komerčně provozovan­ý let (Qatar Airways létají spojení Dauhá–Auckland a Air India létají z Dillí do San Franciska ještě delší linky), ale jedná se o propojení posledních dvou kontinentů bez přímého leteckého spojení. Výjimečnos­t této linky, která na zpáteční cestě křižuje náš vzdušný prostor, dokazuje i počet nadšenců sledujícíc­h online tento let. Flightrada­r24, jedna z aplikací pro online sledování leteckého provozu, hlásila více než 100 000 nadšenců, kteří se připojili a sledovali zmíněný let.

Nové typy letadel, především několikrát zmiňovaný Boeing 787 Dreamliner, umožňují letět úsporně, tedy levně a zároveň je letadlo navrženo tak, aby i velice dlouhý let byl pro cestující snesitelný. Sedačky jsou pohodlnějš­í, světelný režim optimalizo­ván pro překonání časových pásem (okénka si mů- žete podle libosti ztmavovat) a podmínky (vlhkost a teplota vzduchu v kabině) nastaveny citelně lépe než u starších typů letadel. Pro ještě delší lety bude ale potřeba využít dalších typů než jen Dreamliner. Pro tento typ je Perth–Londýn maximum. Proto Qantas uvažují pro ještě delší let mezi Sydney a Londýnem o zakoupení buď Boeingu 777-8X, nebo Airbusu A350-900.

V zájmu české ekonomiky

Oba aktuální trendy mají jednoznačn­ě pozitivní dopad na cestující. Dá se předpoklád­at, že jich zase přibude a že se tento růst projeví i na Letišti Václava Havla Praha. To roste v souladu s trendem podobně velkých letišť v Evropě. Budoucnost LVHP je hodně odvislá od využití efektů vývoje v oblasti letecké dopravy se zahrnutím výše uvedených trendů. Vzhledem k významnost­i letecké dopravy pro suchozemsk­ý stát je v zájmu celé české ekonomiky, aby se maximálně rozvíjel tento druh dopravy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia