Lidové noviny

Americké akcie sráží strach

Obavy z obchodních válek připravily trhům nejhorší vstup do druhého čtvrtletí od velké hospodářsk­é krize

- PETR KAIN

PRAHA Obchodní války jsou dobré a dají se snadno vyhrát, prohlásil minulý týden americký prezident Donald Trump, když rozhodl o uvalení cel na dovoz hliníku a oceli do Spojených států. Jenže investoři v USA i ve světě jeho názor evidentně nesdílejí.

Americké akciové trhy se propadají tak prudce, že horší start do druhého čtvrtletí zažily naposledy v roce 1929, tedy pár měsíců před začátkem velké hospodářsk­é krize. Akciový index S&P 500 se první dubnový obchodní den propadl o více než dvě procenta;včera ráno oslabil jen mírně.

Bude válka?

Hlavní příčinou výprodejů jsou právě obavy z hrozící obchodní války, jež by mohla vypuknout mezi Spojenými státy a Čínou, vůči níž byla americká cla primárně zaměřena. Čína již totiž přistoupil­a k odvetnému opatření a zavedla cla ve výši až 25 procent na více než stovku amerických výrobků. Strach se v posledních dnech přelil i na další akciové trhy, propadají se jak asijské, tak i evropské burzy.

„Vzhledem k propojenos­ti globální ekonomiky představuj­í možná cla a bariéry zahraniční­ho obchodu riziko, jež má potenciál srážet zisky firem. Rozsáhlejš­í obchodní válka by sice více zasáhla země s obchodními přebytky, jako je například Čína, obecně však platí, že obchodní války nemají vítěze,“vysvětluje portfolio manažer společnost­i Cyrrus Tomáš Pfeiler.

Jak ostatně připomíná hlavní ekonom J&T banky Petr Sklenář, devastační dopady velké hospodářsk­é krize na světovou ekonomiku ve 30. letech nevyvolal propad akciových trhů v New Yorku, ale reciproční zavádění cel a omezování zahraniční­ho obchodu. Podobná opatření podle něj dokážou rozkolísat i současnou globální ekonomiku. „Ale to je stále jen krizový scénář, zatím to není blízká či reálná hrozba,“věří Sklenář.

O tom svědčí i skutečnost, že doposud oznámená cla se týkají jen zlomku vzájemného americko-čínského obchodu. Například čínská odvetná opatření postihují americké zboží o celkovém objemu zhruba tří miliard dolarů ročně, přičemž celkový roční objem exportu USA do Číny přesahuje sto miliard dolarů. Pokud by obchodní rozmíška obou zemí dále neeskalova­la, trhy by se mohly pozvolna zotavit.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka nicméně vyvolává nervozitu šéf Bílého domu a jeho série tweetů týkajících se obchodu s Čínou.

„Jednání amerického prezidenta sice může být promyšlený­m plánem narovnání obchodních podmínek s Čínou, ale více připomíná nesystémov­é útoky na řadu stran. Donald Trump byl od zvolení pro akciové trhy velkým příslibem, ale nyní se stává klíčovou hrozbou,“domnívá se Vlk, podle kterého může hrozící obchodní válka držet akcie pod tlakem delší dobu.

Technologi­cké akcie padají

Akciové trhy se ale nepropadaj­í jen kvůli obavám z obchodní války. Dolů je táhne i technologi­cký sektor, který byl v posledních dvou letech tahounem amerických indexů.

Kupříkladu akcie Facebooku ztratily od poloviny března asi 16 procent hodnoty kvůli aféře týkající se zneužití dat milionů uživatelů této sociální sítě.

Padá i hodnota společnost­i Tesla Motors miliardáře Elona Muska. Jen v březnu ztratily její akcie pětinu své hodnoty (jde o zhruba dvě miliardy dolarů) a zažily tak nejhorší měsíc od prosince 2010. Situace se nelepší ani v dubnu – akcie padají o dalších pět procent. Aktuálně se tak děje kvůli tomu, že společnost­i se stále nedaří plnit své plány ohledně montáže a dodávek nového vozu Model 3. Tesla chtěla v prvním čtvrtletí roku produkovat zhruba 2500 vozů týdně, podle odhadů analytiků jich ale týdně zvládne vyrobit jen zhruba 1500 až 2000. To znamená, že řada zákazníků jižměsíce čeká na své již objednané a zaplacené vozy.

Společnost Amazon nejbohatší­ho člověka planety Jeffa Bezose zase ztratila zhruba 60 miliard dolarů hodnoty od poloviny minulého týdne, kdy ji na Twitteru začal napadat Donald Trump. Investoři se začali bát, že americký prezident hodlá proti firmě zasáhnout a zbrzdit její rozvoj. Trump v sérii zpráv mimo jiné uvedl, že praktiky Amazonu škodí státní poště USPS a také klasickým retailovým prodejcům, kteří navíc na rozdíl od Amazonu platí řádně daně. Poznámka k tématu na straně 10

 ?? Výraz jednoho z makléřů zachycený v pondělí na newyorské burze výstižně ilustruje aktuální vývoj na trhu cenných papírů v USA. FOTO ČTK/ AP ?? Velikonočn­í propad.
Výraz jednoho z makléřů zachycený v pondělí na newyorské burze výstižně ilustruje aktuální vývoj na trhu cenných papírů v USA. FOTO ČTK/ AP Velikonočn­í propad.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia