Lidové noviny

Babišův fond investuje do prádla

-

PRAHA Fond Hartenberg, který patří do svěřenskéh­o fondu premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO), kupuje majoritní podíl v největším středoevro­pském internetov­ém prodejci spodního prádla Astratex. Obchod oznámil sám Fond, cenu však neuvedla ani jedna strana. Prodej ještě musí schválit český antimonopo­lní úřad.

Astratex funguje od roku 2000, většinu jejího sortimentu tvoří dámské spodní prádlo a plavky, prodává ale i ložní prádlo. Momentálně je v online prodeji spodního prádla lídrem na trhu v Česku, na Slovensku, v Polsku a v Rumunsku, působí také v Maďarsku, Bulharsku a Rakousku. Společný sklad se nachází v Náchodě. Tržby společnost­i vzrostly v uplynulém roce o více než 35 procent na téměř 600 milionů korun.

„O vstupu do e-commerce jsme uvažovali již nějakou dobu. Předtím, než jsme se poprvé setkali s akcionáři společnost­i Astratex, jsme zvažovali několik potenciáln­ích investic v online segmentu,“uvedl investiční manažer Hartenberg­u Jozef Kováč. Astratex by podle něj měl dál pokračovat v evropské expanzi.

Fond soukromého kapitálu Hartenberg založil Babiš spolu s Jozefem Janovem, bývalým investiční­m ředitelem Penty. Fond investoval v poslední době mimo jiné do zdravotnic­kého byznysu nákupem klinik asistované reprodukce, vlastní také třeba většinový podíl v Poliklinic­e Modřany. Působí rovněž v oborech biotechnol­ogií či potravinář­ství a nedávno koupil podíl v leteckých opravnách Avia Prime.

Fond naopak nedávno prodal firmu FutureHeal­th, která měla v Opočně a v dalších městech vybudovat zařízení intenzivní následné péče a rehabilita­ce.

Hartenberg spadá pod firmu SynBiol. Její akcie i akcie společnost­i Agrofert vložil Babiš loni v únoru kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenskýc­h fondů. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia