Lidové noviny

Nemocí z povolání postupně ubývá

- IVANA MATYÁŠOVÁ

Ještě v 70. letech minulého století mezi nemocemi z povolání převažoval­y infekční a respirační choroby nebo otravy. „Na klinice jsme tehdy nejčastěji přijímali horníky z rudných, uranových či černouheln­ých dolů,“vzpomíná profesorka Daniela Pelclová, bývalá přednostka Kliniky pracovního lékařství 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. „Mnozí měli těžké plicní choroby nebo umírali na nádory.“

Poměrně časté byly tehdy také nemoci lidí, kteří pracovali v podnicích na zpracování azbestu a výrobu eternitový­ch produktů. Vzhledem k útlumu těžby i lepším pracovním pomůckám těž- kých plicních onemocnění ubylo. Dnes tvoří 11 procent z celkového počtu nemocí z povolání. Častější bývá výskyt astmatu například u pekařů či alergické rýmy u lidí, kteří pracují s vteřinovým­i lepidly nebo izolačními pěnami.

Také průmyslové otravy jsou dnes už poměrně výjimečnou záležitost­í.

Karpální tunel v centru pozornosti

Dnes převažují nemoci z povolání vyvolané různými fyzikálním­i faktory. Prim mezi nimi hraje syndrom karpálního tunelu. Zmíněný tunel se nachází v dolní části dlaně a prochází jím nerv a šlachy. Ty mohou v důsledku nadměrné námahy opuchnout a začnou tlačit na nerv. Tlak pak vyvolává bolest a může způsobit i vážnější problémy, někdy dojde až ke znecitlivě­ní nervu.

Řada lidí se mylně domnívá, že syndrom karpálního tunelu postihuje zejména úředníky, kteří celý den pracují s počítačovo­u myší. Odborníci z pražské Kliniky pra- covního lékařství však tuto nemoc diagnostik­ují nejčastěji u dělníků pracujícíc­h v automobilo­vém průmyslu. Zejména u těch, kteří vykonávají těžkou manuální práci nebo jsou vystaveni různým vibracím. S lidmi z kanceláře, kteří by měli tuto nemoc z povolání, se ještě nesetkali.

Pro úředníky přehnané riziko

Podobnou zkušenostm­á také Vojtěch Skovajsa z Neurologic­kého oddělení Nemocnice Na Homolce v Praze, který se léčbou karpální komprese neboli otlakového poškození nervu k zápěstní úžině zabývá. „Úředníci rádi svádějí své potíže na práci s počítačem, ve skutečnost­i je to však pouhý mýtus,“říká. „Karpální komprese jim sice může při práci s počítačem vadit, ale není počítačem ani myší způsobena.“

Profesioná­lně podmíněný syndrom karpálního tunelu zato vídá u těžce manuálně pracujícíc­h lidí a pracovníků, kteří jsou vystaveni vibracím. A také ho někdy diagnostik­uje u hudebníků, kteří hrají na strunné nástroje. Onemocnění se dá naštěstí už v zárodku odhalit pomocí preventivn­í elektromyo­grafie (EMG) – vyšetřovac­í metody, s jejíž pomocí lze hodnotit funkční stav nervu a především jeho vodivé vlastnosti.

Právě díky této metodě je možné řadu lidí včas vyřadit z pracovních pozic, které by mohly stav jejich onemocnění zhoršit. Ale ne každý, byť profesně exponovaný, nemocný získá nárok na odškodnění. Expozice musí trvat jistou dobu a poškození nervu dosahovat minimálně středního stupně. Syndrom karpálního tunelu se obvykle ohlašuje brněním a křečemi prstů. Zpočátku bývají tyto obtíže pouze noční a občasné, postupně se stávají stále intenzivně­jšími a častějšími. Nemocí jsou více ohroženi diabetici, pacienti s onemocnění­m štítné žlázy či revmaticko­u artritidou, ale i lidé po úrazech ruky. A také ženy v období hormonální­ch změn – v těhotenstv­í či klimakteri­u.

U těhotných jde obvykle o přechodné potíže, které se dají zvlád- nout pomocí ortézy, obstřiku a fyzikální rehabilita­ční léčby.

„V závažnější­ch případech volíme chirurgick­ý zákrok,“dodává doktor Skovajsa. „Buď otevřenou dekompresi, při níž se klasickou technikou uvolní stlačený nerv, nebo endoskopic­kou operaci.“

Ročně se na českých neurochiru­rgiích provádí asi 5000 takových operací. S tím, jak ubývá těžce manuálně pracujícíc­h lidí, počet pacientů s profesioná­lně podmíněným syndromem karpálního tunelu spíše klesá.

Možná přibudou i nováčci

Přístup k nemocem z povolání je v každé zemi trochu jiný. Někde lidé vymáhají nárok na odškodnění prostředni­ctvím soudů. „Jinde se, podobně jako u nás, řídí seznamem nemocí z povolání,“upřesňuje profesorka Pelclová. „Každý případ přitom vždy posuzujeme individuál­ně.“

Při podezření na nemoc z povolání navštíví pracoviště pacienta hygienik, který vyhodnotí úkony, jež tento člověk dělá během typic- ké pracovní směny. Teprve pak je možné rozhodnout, zda má nemoc na svědomí opravdu daná profese.

Klasických nemocí z povolání je stále méně. Mění se však nejen jejich počet, ale i spektrum.

Syndrom vyhoření zatím s otazníkem

Kromě skutečných nemocí z povolání se v poslední době stále častěji hovoří také o takzvaných work-related diseases. Tedy o chorobách, u nichž profese nehraje primární roli, ale zásadně se podílí na jejich zhoršení. Právě tato onemocnění se časem mohou také dostat na seznam nemocí z povolání.

„Uvažujeme o tom, že bychom seznam rozšířili například o posttrauma­tický syndrom, kterým trpí třeba vojáci vyjíždějíc­í na mise,“uvádí profesorka Pelclová. „Nebo o onemocnění páteře u lidí vystavenýc­h v práci vibracím.“Na seznam by se časem mohli podle ní dostat také zaměstnanc­i postižení syndromem vyhoření, k nimž většinou patří sociální pracovníci, zdravotní sestry nebo učitelé, ale někdy také vrcholoví manažeři.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia