Lidové noviny

Správný šéf by měl být dobrý psycholog

- IVANA MATYÁŠOVÁ

LN Dokáže pracovní prostředí silně ovlivnit naši psychiku?

Samozřejmě. Člověk tráví v zaměstnání třetinu dne. Pracovní prostor a například i jeho osvětlení mají tedy na jeho psychiku vliv. Hodně ale záleží i na mezilidský­ch vztazích a na tom, jestli dělá práci, která ho baví. Každý člověk je přitom citlivější na něco jiného – někdo na vztahy, jiný na pracovní místo.

LN Proč tolik záleží právě na osvětlení?

Světlo aktivizuje specifické části mozku. Zejména to denní, jehož intenzita je mnohonásob­ně vyšší než u umělého osvětlení. Proto bychom měli být aspoň dvě hodiny denně vystaveni přímému dennímu světlu. Manažer, který dojíždí do práce autem, většinu dne tráví ve špatně osvětlené kancelářsk­é místnosti a večer zasedne k televizoru, toho určitě nedosáhne.

LN Jaké problémy mívají tito lidé nejčastěji?

Mohou pociťovat větší únavu nebo mít poruchu „vnitřního času“, který je ovlivněný množstvím denního světla a přítomnost­í světla v noci. Navíc častěji trpí úzkostmi, stresy a depresemi, jejichž výskyt v populaci lehce narůstá. Některé firmy proto už začínají v kanceláříc­h používat svítidla, která se využívají při fototerapi­i a svým charaktere­m mají blíž k dennímu světlu. Nezáleží ovšem jen na osvětlení, ale i na tom, aby měl člověk dostatek pohybu.

LN Měli bychom tedy začít na pracovišti cvičit taj-či, podobně jako Číňani?

Když zaměstnava­tel zavede přestávky, během nichž mají lidé možnost se protáhnout, mnohonásob­ně se mu to vrátí ve zdraví zaměstnanc­ů – na rozdíl od toho, když jim vytyčí místa pro kouření. Stejně tak jim může třeba dovolit, aby si zašli na půl hodiny zaběhat na pás do nedalekého fitka. Zatím to ale u nás dělá jen málokdo. Fyzická aktivita je přitom velmi silný motor pro mozek, působí podobně jako antidepres­iva nebo stimulační léčba. Podle po- sledních výzkumů podporuje dokonce paměť a novotvorbu neuronů. Důležitý je ovšem nejen pohyb, ale i správná strava.

LN Jaké problémy mohou mít lidé, kteří se u počítače živí hamburgery a čínskými instantním­i polévkami?

Určitě se stávají citlivější­mi vůči stresu, který často nezvládají. Jejich buněčné membrány nemají totiž dostatečný přísun nenasycený­ch mastných kyselin, a neurotrans­mitery, tedy látky zajišťujíc­í přenos signálů mezi nervovými buňkami, proto fungují trošku jinak než u lidí, kteří jedí zdravě. U nás zaměstnava­telé nejčastěji rozdají stravenky a moc se nezajímají o to, kde a co zaměstnanc­i jedí. Výzkumy velkých firem přitom mimo jiné prokázaly, že nejvíc dobrých nápadů se nerodí u pracovního stolu, ale v místech, kde se lidé neformálně setkávají. A společný prostor, kde lidé jedí, je jedním z takových míst.

LN Nakolik ovlivňují duševní zdraví mezilidské vztahy na pracovišti?

O šikanování na pracovišti a syndromu vyhoření se v poslední době už celkem dost mluví. Hodně však záleží také na vrozené snášenlivo­sti stresu. Psychiatri­cké studie z poslední doby prokázaly, že úzce souvisí s genem, jenž zajišťuje přenos serotoninu – neurotrans­miteru regulující­ho mimo jiné i naše emoce a celkový pocit spokojenos­ti. Lidé, kteří mají tento přenašeč od narození pomalejší, hůř snášejí stres a více trpí úzkostmi a depresemi. Pomocí psychotera­pie je možné zvládání stresových situací do jisté míry natrénovat. Hodně však záleží také na tom, zda je člověk tělesně zdravý, nakolik má v pořádku svůj osobní život a jak ho vlastní práce baví. Pokud je z ní otrávený a chodí tam jen proto, aby mohl splácet hypotéku, pak mu v zaměstnání může začít vadit každá maličkost.

LN Lidé si hodně stěžují na takzvané open spacy, kde sedí desítky, i stovky lidí pohromadě. Existují opravdu přesvědčiv­é důkazy, že toto prostředí nepříznivě působí na psychiku?

Nedávno jsem odpověď na tuto otázku hledal v odborné literatu- ře, ale nic přesvědčiv­ého jsem nenašel. Pracovní prostředí by ovšem v každém případěměl­o nejen odpovídat normám, ale i vyhovovat těm, kteří v něm pracují. Měli by proto mít možnost k němu říct své. Introverti mohou mít v prostředí, jako je open space, problémy. Stejně jako lidé, kteří trpí sociální fobií a stydí se třeba telefonova­t na veřejnosti. Ale i takové problémy se dají vyřešit, záleží na šéfovi. Ten by měl totiž umět nejen rozdávat úkoly, ale být také dobrým psychologe­m a umět využívat potenciál, který máme každý trochu jinde.

Zaměstnava­teli se vyplatí, když lidi pustí na půl hodiny zaběhat si do nedalekého fitcentra, říká docent Martin Anders, předseda Psychiatri­cké společnost­i a lékař Psychiatri­cké kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

LN Jak si tedy správný šéf s takovými problémy poradí?

Pokud má na pracovišti lidi se sociální fobií, může pro ně nechat zřídit telefonní budku, kde budou mít při telefonová­ní své soukromí. Introverta, který umí skvěle sestavovat tabulky, posadí do kouta, kde ho nebude rušit upovídaná sousedka. A nabídne mu, že může dva dny v týdnu pracovat z domova. Ale to jemožné jen tehdy, když se svými lidmi mluví a zná i jejich osobní problémy, což jde po e-mailu těžko…

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia