Lidové noviny

Místo domácí bašty výdejna bodů

Plzeň na jaře

- MILOSLAV NOVÁK

Na podzim fotbalisté Plzně doma v lize neztratili ani bod, na jaře ve Štruncovýc­h sadech naopak získali jediný. I proto se lídr tabulky trápí.

PLZEŇ/PRAHA Jedničkou plzeňských fotbalistů byl tenkrát slovenský gólman Luboš Ilizi, trenérem Stanislav Levý a v záloze se proháněl čtyřiadvac­etiletý Milan Petržela. Na jaře 2008 to bylo naposled, kdy Plzeň zažila podobně mizernou sérii na svém hřišti jako letos.

Petrželovi, jedinému tehdejšímu pamětníkov­i ze současného kádru, táhne na pětatřicet. Nikdo další nepovedená domácí představen­í stará deset let nepamatuje.

Tenkrát možná špatné výsledky překvapily málokoho, Plzeň nepatřila mezi absolutní špičku.

Zato letos se jejímu domácímu klopýtání všichni diví.

V posledních třech zápasech doma současný lídr získal jeden bod. Navzdory porážkám s Jihlavou, s Mladou Boleslaví a remíze s Libercem však dál suverénně vede tabulku.

A svou pozici může notně vylepšit v dnešní dohrávce 19. kola v Ostravě. Po ní bude mít devět, deset, nebo dvanáct bodů náskok na druhou Slavii, ve zbývající části ročníku zůstane ve hře už jen 24 bodů.

„Možná je dobře, že po prohře s Boleslaví hrajeme už za čtyři dny. Můžeme to hned napravit,“poznamenal trenér Pavel Vrba.

„Každý zápas venku je velmi nepříjemný. V Ostravě to vždycky byly vypjaté a vyhecované zápasy. Chceme se prosadit svou hrou a dojít si pro výsledek, který je pro nás důležitý,“přeje si útočník Marek Bakoš.

V domácí lize Plzeň na jaře zatím odehrála pět zápasů s celkovou bilancí jedné výhry, dvou remíz a dvou proher to dělá jen pět získaných bodů. Z nich doma vydolovala pouze jediný (za remízu 2:2 s Libercem).

Dnes od 18 hodin Viktorii čeká dohrávka 19. kola na hřišti poslední Ostravy.

Podzimní suverén si však nyní nemůže být jistý téměř ničím – už vůbec ne tím, že středeční výzvu zvládne. Plzeňská hra je mátožná, plná chyb a rozpaků, hráči slyší pískot vlastních fanoušků. Nemít luxusní náskok z podzimu, dost možná už by první nebyli.

„Musíme se zlepšit. Pokud ne, můžeme mít na Baníku problém,“zdůraznil kouč.

Kdybychom počítali jen tabulku jarních zápasů, Plzeň by bojovala o záchranu.

Zaráží především, jak ztrácí doma. Na podzim osm zápasů, osm výher. Na jaře jedna remíza, dvě porážky.

Nakopnou je zápasy venku?

Podobné nezdary zažila Viktoria v dobách, kdy zdaleka nepatřila k ligové špičce. Tehdy Vrbu nejspíš ani nenapadlo, že půjde pracovat právě do Plzně.

V březnu 2008 prohrála tři domácí zápasy za sebou (Ostrava 0:4, Liberec 0:1, Teplice 0:1), v následujíc­ích dvou remizovala se Slavií a podlehla Kladnu 1:2.

To přispělo k tomu, že do té doby lichotivou pozici hned za pohárovými příčkami neudržela a sezonu zakončila devátá. To je poslední umístění před tzv. érou Pavla Vrby.

Před jeho příchodem v říjnu téhož roku Plzeňští ve čtyřech do- mácích duelech třikrát remizovali (Slavia, Teplice, Budějovice) a prohráli s Ostravou. Vrba začal doma dalšími nerozhodný­mi výsledky se Spartou a Jabloncem.

Tři domácí utkání bez vítězství, což je současná série, Plzeň zažila také v dubnu 2010. Ale aspoň v každém z utkání bodovala – už pod Vrbou remizovala s Budějovice­mi, Jabloncem a Spartou.

Teď ji čekají dvě utkání venku v Ostravě a v neděli na Bohemians. „Venku až takový problém nevidím, přivezli jsme body z Olomouce i Zlína. Ale Viktorce už se řadu let nestalo, že by měla ze tří zápasů doma jen bod,“přemítal kouč.

Kdy sérii, o kterou nestojí, ukončit? Nejbližší domácí utkání odehraje Plzeň za necelé dva týdny: v neděli 15. dubna proti Spartě...

 ?? Bět se proti Mladé Boleslavi zranil a bude tři týdny chyFOTO MAFRA – LADISLAV NĚMEC ?? Útočník Michael Krmenčík
Bět se proti Mladé Boleslavi zranil a bude tři týdny chyFOTO MAFRA – LADISLAV NĚMEC Útočník Michael Krmenčík

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia