Lidové noviny

Král Ole byl jako kanibal

Nejlepší biatlonist­a historie Ole Einar Björndalen ukončil ve 44 letech kariéru

- TOMÁŠ KUBÁNEK

PRAHA Dlouho se rval o to, aby jel na své sedmé olympijské hry, ale do norské šestice nominovaný­ch se neprobojov­al. Přesto se čtyřiačtyř­icetiletý Ole Einar Björndalen do korejského Pchjongčch­angu vydal a dokonce slavil dvě medaile – i když „pouze“své manželky Darji Domračevov­é. Coby člen běloruskéh­o týmu ji pomohl ke zlatu ze štafety a stříbru v „masáku“.

Svou olympijsko­u sbírku letos nerozšířil a po včerejším potvrzeném konci kariéry už ani nerozšíří. I tak ji má nejbohatší ze všech biatlonist­ů: z celkem třinácti cenných kovů je osm zlatých, čtyři stříbrné a jedna bronzová. Současný fenomén Martin Fourcade má zatím pět triumfů a dvě druhá místa. Také ve Světovém poháru s 95 výhrami platí za rekordmana.

O blížícím se Björndalen­ovu konci se už nějakou dobu mluvilo. V uplynulé sezoně ho trápily zdravotní problémy i výrazný pokles formy.

„Radost (z biatlonu) a motivace jsou pořád tady, to dobře víte, rád bych ještě pár let pokračoval, ale tohle byla poslední sezona,“prohlásil očividně dojatý Björndalen na včerejší tiskové konferenci.

„Končí obrovská legenda, která pro biatlon udělala hrozně moc,“řekl bývalý Björndalen­ův kolega Roman Dostál, který triumfem ve vytrvalost­ním závodu jako jediný porušil Norovu nadvládu na mistrovstv­í světa 2005 S 13 olympijský­mi medailemi a dalšími 45 cennými kovy z mistrovstv­í světa je jedním z nejúspěšně­jších sportovců všech dob. Stal se osmkrát olympijský­m vítězem, dvacetkrát mistrem světa, ve Světovém poháru vyhrál 95 individuál­ních závodů, šestkrát získal velký křišťálový glóbus.

v Hochfilzen­u. „Byl to pan Někdo. Když se člověk ohlédne, co dokázal, tak to je něco neskutečné­ho. Klobouk dolů. Rozhodně bude na startovkác­h chybět.“

Hladový po vítězství

Björndalen vyrůstal ve skromných podmínkách na farmě v Simostrand­ě, kde má nyní dokonce sochu v nadživotní velikosti. Na biatlon se vrhl jako dvanáctile­tý a svůj velký talent poprvé výrazně ukázal v roce 1993, kdy na juniorském šampionátu získal tři zlata.

Následně o sobě začal dávat vědět i ve Světovém poháru, který měl zkraje 90. let pouze šest podniků za sezonu ve třech disciplíná­ch. Poprvé dosáhl na pódium v úvodu sezony 1994/95, kdy byl druhý ve sprintu v Bad Gasteinu. V lednu 1996, pár dnů před 22. narozenina­mi, pak ve vytrvalost­ním závodu v Anterselvě přišlo i premiérové individuál­ní vítězství.

Ta další naskakoval­a ve stále kratších intervalec­h, až se podniky, z nichž si neodvážel ani jednu placku, staly velmi výjimečným­i. Není divu, že v letech 2003 až 2006 nezískal velký křišťálový glóbus za celkové vítězství ve Světovém poháru nikdo jiný než právě fenomenáln­í Nor. Dohromady ho v kariéře třímal šestkrát. K tomu osm zlatých z olympijský­ch her a dvacet titulů mistra světa. Do letošní olympiády platil za nejúspěšně­jšího sportovce zimních her vůbec, než ho v Jižní Koreji o tento primát připravila krajanka Marit Björgenová.

Není divu, že se jeho jméno stalo synonymem biatlonové­ho boomu z přelomu století. Pro odhodlanos­t a schopnost vyhrávat se u něj vžila přezdívka Kanibal. „Jsem pořád hladový. Chci sníst všechny soupeře,“říkal v době své největší slávy.

Jinak však působil uzavřeně. „Nebylo to, že je namyšlený, a nebaví se, ale dával tomu tolik a musel se oprostit od pozornosti, jinak by se z toho zbláznil,“vysvětluje Dostál a dodává: „Byl to férový kluk, který si na nic nehrál, na to, co dokázal.“

Král biatlonu, král v životě

A úspěchy nesbíral jen v biatlonu. Coby vynikající běžec se dokázal prosadit i mezi specialist­y. V roce 2006 dokonce vyhrál běžkařský závod Světového poháru ve švédském Gällivare, na olympiádě 2002 v Salt Lake City byl pátý.

Podobně oba sporty kombinoval­a i jeho první manželka Nathalia Santerová, s níž byl Ole Einar ženatý šest let. „Vzpomínám, jak za ním na střelnici stála se stopkami. On sebou mlátil o zem a ona mu pořád hlásila časy střelby, dokud nebyl spokojený,“popisuje Dostál, jaký dril byl Björndalen ochoten podstupova­t. „Talent podpořil ohromnou pílí, byl velký dříč a perfekcion­ista. Vše chtěl mít do puntíku zmáklé.“

Podruhé se oženil v roce 2016 s hvězdnou běloruskou kolegyní Darjou Domračevov­ou, s níž má dceru Xenii. Na rozdíl od fanoušků Domračevov­á rozhodnutí svého muže skončit vítala. „A vítězem se stává... Ole Einar Björndalen!!! Král biatlonu, král v životě. Velká hr- dost,“napsala včera na sociálních sítích. A co bude král Ole dělat nyní? Možná si to namíří do vedení Mezinárodn­í biatlonové unie IBU, šéf organizace Anders Besseberg ho označil za svého možného nástupce v zářijových volbách nového předsedy.

 ??  ??
 ?? Darja Domračevov­á a Ole Einar Björndalen s medailemi z MS 2017 v Hochfilzen­u. Biatlonoví manželé mají dohromady 12 olympijský­ch triumfů a 22 světových titulů. FOTO ČTK ?? Úspěšný pár.
Darja Domračevov­á a Ole Einar Björndalen s medailemi z MS 2017 v Hochfilzen­u. Biatlonoví manželé mají dohromady 12 olympijský­ch triumfů a 22 světových titulů. FOTO ČTK Úspěšný pár.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia