Lidové noviny

Ryšavá dvojčata opouštějí NHL

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

VANCOUVER/PRAHA O hokejových ročnících 1980 a 1981, konkrétně o hráčích, kteří byli vybráni v prvním kole draftu NHL v roce 1999, se říká, že jsou prokletí. Z elitní osmadvacít­ky se totiž v nejslavněj­ší soutěži výrazněji prosadili jen tři muži – český útočník Martin Havlát a švédské ofenzivní duo dvojčat Sedinových. Zatímco prvně jmenovaný odešel z NHL už před třemi lety a loni skončil s hokejem úplně, ryšaví bratři se rozhodli ukončit své působení v nejslavněj­ší soutěži světa po této sezoně.

V roce 1998 započali sbírku velkých společných úspěchů triumfem na evropském šampionátu do 18 let, o osm roků později v Turíně zase dovedli tři korunky ke zlatu na olympijský­ch hrách a v roce 2013 zlomili letitou klet- bu pořádající­ch zemí a vyhráli mistrovstv­í světa. K účasti v prestižním Triple Gold Clubu už jim chybí jen vítězství ve Stanley Cupu. A zřejmě už chybět navždy bude.

Velmi blízko k němu byli v roce 2011, výraznou měrou se podíleli na tom, že Vancouver teprve podruhé v historii postoupil do finále NHL. V sérii s Bostonem vedli Ca- nucks dokonce 3:2 na zápasy, jenže poté ani jeden ze dvou mečbolů nevyužili, Vancouveru se sen o zisku prvního stříbrného poháru opět zhroutil, když v rozhodujíc­ím duelu doma prohrál 0:4 a frustrovan­í fanoušci ve městě demolovali vše, co jim přišlo pod ruku.

A přestože dvojčata Sedinova přivedla Canucks v dalším roce k obhajobě President’s Trophy pro vítěze základní části, cestu alespoň do finále jim zahradil pozdější vítěz z Los Angeles.

Tím také skončila éra úspěšného trenéra Alaina Vigneaulta a také období zdarů Canucks. Po jeho odchodu v roce 2013 se Vancouver dostal do play off z pěti případů jen jednou a fanoušci to začali připisovat nejen neschopnos­ti vedení klubu a trenérů, ale i vítězům Art Ross Trophy pro nejprodukt­ivnější hráče základní části z let 2010 a 2011, tedy právě bratrům Sedinovým. Kvůli jejich vysokým platům nemohly Kosatky přivádět tolik potřebné ofenzivní posily, dvojčatům se navíc pod tímto tlakem nehrálo dobře a jejich výkon stagnoval. I proto se netradičně ještě před koncem základní části rozhodla s Vancouvere­m i soutěží rozloučit.

„Původně jsme si mysleli, že se rozhodneme až po sezoně, ale po rozhovorec­h s našimi rodinami začalo být jasné, že tohle bude náš poslední ročník. Všem se nám to tak zdá správné,“uvedli v tiskovém prohlášení sedmatřice­tiletí bratři. „Být osmnáct let členem rodiny Canucks bylo nejlepším obdobím v našich životech. Teď ale přišel čas na naše rodiny a život po hokeji. Přišel čas na každodenní pomoc s domácími úkoly. Přišel čas na to být o víkendu na všech narozenino­vých oslavách. Přišel čas na to být každý den doma na večeři,“doplnili Sedinové.

Mohou si být jisti, že na ně s odstupem času fanoušci nikdy nezapomeno­u. Jsou jedinými hráči v historii klubu, kteří v soutěži odehráli přes 1000 zápasů a pokořili hranici 1000 kanadských bodů.

Jedna z nejúspěšně­jších bratrských dvojic v hokejové historii, švédská dvojčata Daniel a Henrik Sedinovi, se rozhodla po 18 letech ukončit kariéru v NHL. Celou ji strávili v dresu Vancouveru.

 ?? Henrik (vlevo) dělá s číslem 33 kapitána, Daniel s 22 asistenta. FOTO ČTK/ AP ?? Vůdci.
Henrik (vlevo) dělá s číslem 33 kapitána, Daniel s 22 asistenta. FOTO ČTK/ AP Vůdci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia