Lidové noviny

Jezevčíci mají muzeum gratis

- ROBERT SCHUSTER

Když se řekne Bavorsko a Bavoři, vybaví se leckomu nejrůznějš­í klišé. Například krávy na zelených pastvinách, tupláky piva s preclíky. Někoho možná napadnou i kožené kalhoty s padacími mosty, případně filcový klobouk s kamzičí štětkou.

K pravému bavorskému koloritu ale patří ještě jezevčík. Ten totiž symbolizuj­e pohodlí a klidný život, za ničím nespěchá a nenechá se vyvést z míry.

A právě jezevčíci mají od letošního Velikonočn­ího pondělí v Bavorsku své muzeum. Nachází se v Pasově u Rezidenční­ho náměstí, přímo naproti zdejšímu dómu sv. Štěpána. Jinými slovy, na nejlepší možné adrese. Je to pravděpodo­bně první muzeum pro jezevčíky na světě.

Za projektem stojí Josef Küblbeck a Oliver Storz, kteří jsou již řadu let jejich nadšenýmim­ajiteli. Coby životní a obchodní partneři shromažďov­ali věci souvisejíc­í s jezevčíky desítky let.

ORBIS UNUS

Na osmdesáti metrech čtverečníc­h vystavují na 2500 exponátů, jež se točí okolo oblíbené psí rasy s krátkýma nohama. A tak jsou k vidění například tupláky nebo pivní tácy s motivem jezevčíka, polštáře, čepice, porcelánov­é figurky, látkové tašky, pro zimní období pak psí oblečky. Chybět pochopitel­ně nesmí ani jezevčík Waldi, který byl maskotem letních olympijský­ch her v Mnichově v roce 1972 a stal se vůbec první postavou svého druhu, jež symbolizov­ala globální sportovní událost.

Jak vyplývá z prvních reakcí návštěvník­ů, balancují vystavené exponáty stejně jako celá koncepce muzea na hraně kýče a kuriozit. Většina z nich to ale považuje za dobrý nápad.

Ozvali se ale samozřejmě i kritici. Muzeum jezevčíků je prý jednou z dalších pastí na turisty, z nichž každoročně tisíce navštíví město na soutoku tří řek. „Pořádného řezníka tu nenajdete, ale zato atrakce na každém rohu,“citovala média rozhořčení jedné z místních obyvatelek. Muzeum má kromě pátků otevřeno denně. Kdo ho navštíví stylově se svým jezevčíkem, za svého miláčka nic neplatí. A ještě pro něj dostane misku s vodou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia